Zsidó Nyári Fesztivál | 2012. augusztus 26–szeptember 4.

Posted on 2012. augusztus 17. péntek Szerző:

0


BJI

Másfél évtizedes múlttal a hát­­terében augusztus végén is­mét elkezdődik a Zsidó Nyári Fesztivál. Az esemény Európa leg­nagyobb zsidó kultu­rális ren­dez­vény­soro­zatává nőtte ki magát, a világ figyelemmel kíséri, a művé­szek szívesen jönnek ven­dég­szerep­lésre vala­mennyi földrészről. A fesz­tivál fő – és központi – hely­színe ismét Európa leg­nagyobb és egyik leg­szebb zsina­gógája, a Dohány utcai.

Beárnyékolja a kultúra ünnepét az eldurvult közbeszéd, az antiszemita támadások személyek és intézmények ellen, és hogy a szélsőjobboldal megnyilvánulásait a politikai erők nem kellő eréllyel utasítják el – hangzott el a programot beharangozó sajtótájékoztatón. A Zsidó Nyári Fesztivál hangsúlyozottan kiáll az emberi jogok tiszte­let­ben tartása mellett, és tiltakozik minden (etnikai, nemzetiségi, vallási) meg­külön­böz­te­tés ellen.

Augusztus 26-án a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertje nyitja meg az eseménysort, vendége a nyolcéves izraeli zongoraművész Yoav Levanon, továbbá Pusker Júlia és Pusker Ágnes hegedűművészek. A Dohány zsinagóga-beli koncerten Goldmark Károly, Haydn, Mendelssohn és Sarasate mellett 20. századi szerzők művei is megszólalnak.

Különleges kántorkoncertekre is sor kerül, Birta Gábor kontratenorja (két helyszínen) tiszteleg Raoul Wallenberg emléke előtt, születésének 100. évfordulója alkalmából.

A színházi előadások közül kiemelendő Vári Éva jutalomjátéka a Belvárosi Színház produkciójában. Az isteni Sarah augusztus 26-i előadásán Gálffi László társaságában idézi meg a színpad „szent szörnyetegének” alakját.

Palya Bea másodmagával

Paly Bea kismamaként az Uránia Nemzeti Filmszínház színpadára áll, És egyben az utolsó című estjével augusztus 27-én. Ahogy mondja: „A saját dalok mellé régóta imádott zenéimet szedtem elő Noától, Yasmin Levitől, Dulce Pontestől, aztán filmzenéket (Az élet szép, Vengo), a kis-ázsiai, a dél-amerikai térség gyönyörű énekeit, fadót és persze szefárdot. Sok szépet és jót, ami az új életekhez kell…”

A Rumbach utcai zsinagóga ugyanaznap kínálja a Tzomet Zenekar koncertjét, Jeruzsálemtől Jeruzsálemig címmel. Igazi crossover lesz, mindenféle zenékből összerakva.

A dzsesszes hangzások kedvelőinek szól Cotton Club Singers egykori énekeseinek estje, a Budapest–Brooklyn. László Boldizsár, Kozma Orsi és Szűcs Gabi képzeletbeli zenei utazásra visz a Dohány utcától New York zsidónegyedéig. Az összekötő szövegekben egy Brooklynban sétáló emigráns zsidó emlékszik vissza a 20. század Budapestjére.

Augusztus 28-i csemege lesz Balog József zongoraművész koncertje a Rumbach utcai zsinagógában, ez is a komolyzene és a dzsessz határterületeiről.

Korcsolán Orsolya

Ugyanezen a napon még egy könnyűzenei különlegesség várható: a Miskolci Szimfonikus Zenekar világsikerű filmek zenéit szólaltatja meg a Dohány utcában, Cinema szimfónia címmel, Korcsolán Orsolya hegedűművész és Brasch Bence énekes közreműködésével.

Szerdán, 29-én autentikus közel-keleti zenét hoz szintén a Dohány utcai zsinagógába Shlomo Bar és a Habrera Hativeet, az afrikai szefárd és a keleti hagyományok ötvözetével. Aki aznap dzsesszt szeretne, az Urániában még bejuthat Harcsa Veronika Lámpafény című estjére. Vendége Kulka János színművész, kísérőik: Gyémánt Bálint (gitár), Subic Gábor (trombita).

Takács Nikolas (Fotó: Joy)

Még mindig zene: az X-faktoros (kalapos) Takács Nikolas augusztus 30-án tiszteleg, megint csak a Dohány utcában – saját dalaival is – Michel Legrand, a komponista előtt.

Aznap a Rumbachban Rutkai Bori és a Specko Jedno fúziós muzsikájára tódulhatnak rajongói.

Ugyancsak erre a csütörtökre esik Falusi Mariann zenés emlékezése Szerb Antalra (az Urániában), ennek címe is az Utas és holdvilág hősét idézi: Ulpius dalszínház, avagy mit ér az Antal, ha Szerb.

Szeptember 1-jére (szombat) jut az Urániában a Horgas testvérek, a fuvolaművész Eszter, és a színházcsináló Ádám közös bemutatkozása. Címe: Egy világ, anyaga: zene és film.

Vasárnap koronát tesz a műsorfolyamra a fesztivál: Verdi Nabuccója kerül színre a Dohány zsinagógában, koncertszerű operaelőadás formájában. A mű megírásakor mindössze 27 éves Verdi olyan zenét tett a bibliai témájú történet alá, mellyel az akkori olasz közönség saját sorsát látta a színpadon megelevenedni, a Risorgimento eszmevilágát, a rabságban sínylődő zsidók szabadságvágya Itália szabadságvágyával. Az olaszok máig is ezt tekintik inkább himnuszuknak, és eléggé közismert, hogy a római opera előadásán Ricardo Muti éppen e kórus közös elénekeltetésével tiltakozott a dalszínház költségének megkurtítása ellen.

Fáy Emese

Sabre együttes

A Goldmark terem számos, fajsúlyosabb és könnyedebb előadásnak lesz helyszíne: Popper Péter könyvei szólalnak meg a színpadon Malek Andreával, Gerendás Péterrel Kánya Kata beszélget, lesz Orfeum Kabaré a műfaj klasszikusaival, autentikus zenét ad a Sabre együttes, Fáy Emese monodrámaként mutatja be Karády Katalin életét, Budapesti epizód címmel.

A fesztivál szeptember 4-én jubileumi gálaesttel ér véget, ahol olyan művészek a vendégek, akik elkötelezték magukat az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, és megkérdőjelezhetetlen érdemeket szereztek művészi teljesítményükkel. Az est házigazdája Kulka János, vendégek: az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, Fischer Ádám vezényletével, Csákányi Eszter, Fullajtár Andrea, Bálint András, Hegedűs D. Géza, Závada Pál, Elsa Valle és zenekara, a Rajkó zenekar, Somló Tamás.

Részletek a Fesztivál weboldalán, ahol kezelési költség nélkül lehet jegyet vásárolni.