Irodalmi nyaralás-telelés | Dunajcsik Mátyás: Balbec Beach

Posted on 2012. július 12. csütörtök Szerző:

1


Írta: Czimmermann Mária

Ebben a melegben kifejezetten jól esik fázós téli időkben játszódó írásokat olvasni. Tizenhárom távoli és mégis közeli történet, egy rokonszenves, önironikus, merész, kicsit sznob, az emberekhez és a kultúrához nagyon pozitívan hozzáálló íróegyéniség tollából – ez a Balbec Beach.

Művészet, elsősorban irodalom és szerelem a fő témái Dunajcsik Mátyás novelláinak. A szerző igazi bölcsész, aki benne él olvasmányai világában, és hol ösztönösen, hol tudatosan – a kedvenc szerzőit állandóan maga mellett tudva – dolgozza fel és képzeli el a világ eseményeit. Irodalmi és filmes utalások tömegét tartalmazza a könyv. Ismerősnek tűnhetnek a történetek egyes részei is, ám anélkül is remek olvasmány, hogy ezek mindegyikét észrevenné vagy értené az olvasó. Felfedezésük külön élmény, és asszociációk egész sorozatára nyit lehetőséget.

A szerző fiatal, ezért a szerelem is nagyon fontos számára. A könyvben előfordulnak heteroszexuális vonzalmak, ám az elbeszélések hősei többnyire az azonos neműek oldalán találják meg a boldogságot. Finoman és fokozatosan vezeti be az olvasót a férfiszerelem egzotikus világába. Az első őszinte és félszeg csóktól, öleléstől, egyesüléstől a bonyodalmakig, a két szerelem közti választás kényszeréig több írás mutatja be ezeket a gyengéd és figyelmes kapcsolatokat.

Manapság igen ritka a szépirodalmi művek esetében, hogy képeket is találunk a szövegek között. Hétköznapi tárgyakat ábrázoló tollrajzok ezek, kulcscsomó, két fényképezőgép, töltőtoll… az utánuk következő elbeszélésekkel többnyire csak asszociatív kapcsolatban állnak, ezért nem illusztrációknak, inkább a szövegre felelő önálló alkotásoknak tűnnek Plinio Avila munkái. Ő készítette a berlini metróról azt a grafikai sorozatot is, amelyhez a Berlin alatt a föld című novella íródott képaláírások formájában. Ez az elbeszélés a könyv közepére került. A szöveg és a képek együtt 2010-ben kiállításon is láthatóak voltak.

Dunajcsik Mátyás

Szinte aforizma tömörségű képaláírások mutatnak be egy apa–fiú kapcsolatot és a kort, politikai helyzetet, amely hátteréül szolgált ennek. A Berlin felett az ég című filmre nemcsak a címben, a novellában is vannak utalások. A Mennyország előszobája, a Purgatórium, illetve a Pokol is megjelenik hasonlatként, az apja holttestéhez tartó festő fiú földalatti utazásában. Jó ötlet, hogy a történetet úgy találta ki az író, mintha a rajzokat a főszereplő, mesélő művész készítette volna.

Más elbeszéléseknek is témája az idősebb rokonhoz való kötődés. Ezek mindig krimibe illően különleges kalandokat tartogatnak, azok számára, akik hajlandóak az öregekre figyelni.

A történetek helyszíne Budapest, Berlin, Pozsony, Velence, Bécs és Párizs. Látszólag csak az első játszódik a Balbec Beachen, de valójában mindegyik. Egyes novellákban utalásokat találunk a már korábban olvasottakra. Ettől az olvasó úgy érzi, hogy bár idejük, helyszíneik, szereplőik különböznek, mégis azonos világban játszódnak, ahol lazán ugyan, de összefüggenek a dolgok. Az elbeszéléseknek, az írónak a saját világa ez a Balbec Beach, ahová az író is csak időnként jut el, és ahol az olvasó töltheti a szabadságát, elmerülve a könyvben.

Dunajcsik Mátyás: Balbec Beach
Libri Könyvkiadó, 2012

»Dunajcsik Mátyás: Balbec Beach – megvásárolható a polc.hu webáruházban.«