Öt nap ünnep | Jön az ötödik Ördögkatlan (1)

Posted on 2012. július 12. csütörtök Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Csodálkozz rá az emberekre te is úgy, ahogy az Ördögkatlan Összművészeti Fesztivál védnöke, Törőcsik Mari tette 2011 augusztusában, amikor először látogatott el az ördögszántotta vidékre. 2012. augusztus 1. és 5. között te is átélheted azt, amikor „a minőség, a sokszínűség, a kíváncsiság és mindenekelőtt az egyszerűség és a szeretet ebben az oly nehéz és sokszor embertelennek tűnő 21. században is boldog közösségeket tud létrehozni.”

Idén Nagyharsány, Kisharsány, Palkonya, a Vylyan Pincészet és a Szársomlyói Szoborpark területén immár ötödik alkalommal rendezik meg Magyarország első és egyetlen mezítlábas, kézműves kulturális eseményét. Bérczes László és Kiss Mónika ugyanis a mai napig ragaszkodik a fesztivál emberi léptékéhez. Ahogyan a kosárfonó mester a kezéből kiadott kosár minden egyes részét megmunkálta, a szervezőknek ugyanúgy közük van a létrejövő termék, azaz a fesztivál minden porcikájához. Az Ördögkatlan ezért „ünnepe a minőségnek, az emberségnek, a derűnek, ünnepe az önmagát meghaladni akaró embernek.”

De nézzük, augusztus elején miért is lesz érdemes felkerekedni az ország legdélibb vidékére. No persze a villányi borokon kívül.

SZÍNHÁZ, CIRKUSZ

Az 5. Ördögkatlan fesztivál rendkívül gazdag színházi programkínálattal várja látogatóit. Hogy rögtön a közepébe csapjunk: jön a Pintér Béla Társulat! Idén járnak először a Katlanban, de mindjárt két előadással készülnek, melyeket a tervek szerint kétszer játszanak majd a „Nagyharsányi Nemzeti Színházban”, azaz a tornateremben.

Pintér Béla Társulat: Kaiser’s TV

A Szutyok számos díjat kapott a XI. POSzT-on. Az előadásból megtudhatjuk, hogy akit kevésbé szeretnek, soha sem tudja pontosan, miért is szeretik őt „kevésbé”. A világ igazságtalanságát okolja, vagy az emberek érzéketlenségét, holott valójában érzelmi intelligenciájának fejletlensége, önzése és beszűkültsége miatt kerüli mindenki.

A másik előadásuk, a Kaisers TV Ungarn sokak megdöbbenésére nem került az idei versenyprogramba, vagyis a Katlanban láthatjuk először. A magyar valóságot groteszk módon ábrázoló zenés előadásban Baráznay Ignácnak (Mucsi Zoltán), a történet képzeletbeli főhősének életét láthatjuk. A szabadságharc mártírjáét, akit a nemzet csak a „Sukorói Oroszlánként” emleget. Halála után negyven évvel leánya, Amália (Enyedi Éva) egy különös transzcendens utazás alkalmával visszakerül 1848-ba, s az ott, akkor már működő császári televíziónál kap állást.

Tasnádi István a West Balkán tragédiája nyomán írta East Balkán című ifjúsági előadását, amelynek kegyeleti okokból nem célja a szóban forgó tragédia rekonstruálása, hanem a jól elemezhető általános „belecsúszás” folyamatát ábrázolja. A szülőkkel, pedagógusokkal, fiatalokkal készült interjúkból, beszélgetésekből született darabot Vidovszky György rendezte és a Bárka adja elő a tornateremben.

A Nobel-díjas Albert Camus a világ szinte valamennyi nyelvén megjelent regénye, A pestis monodráma-változatában egyetlen színész, Hegedűs D. Géza tucatnyi alak sorsát játssza el a halálos járvány sújtotta Oránból. Zeneszerző Márkos Albert, rendező: Dömötör András.

A palkonyai Faluházban Szabó Lőrinc kontra Mikes Klára. Mikes Klára kontra Vékesné Korzáti Erzsébet. Női szerepek, női sorsok Kiss Eszter tolmácsolásában. A budapesti Katona József Színház Hullám és gumikötél című előadásának rendezője Bereczki Csilla. Ugyanezen a helyszínen Sárosdi Lilla játssza el a gyengénlátó és látássérült emberek beszámolói alapján készült Vakságot (rendező: Scherer Péter).

Közkívánatra ismét látható lesz Szabó Borbála egyszemélyes bohózata a Telefondoktor (rendező: Orosz Dénes). Göttinger Pál játssza a fiatal és sikeres nőgyógyászt, aki véletlenül bezárja magát a rendelőjébe és telefonon próbálja elrendezni a kellemetlen helyzet okozta, egyre sokasodó problémákat.

Ördögkatlan nem lehet Mulatság nélkül. Idén sem maradhat el a Bárka Színház kultikussá vált, számos díjjal jutalmazott előadása. Hodászi Ádám néhányszor megnézte Bérczes László által rendezett Mulatságot, aztán megrendezte a magáét. Idén tehát kétszer is láthatjuk Slawomir Mrożek színművét Kisharsányban. „Mert mulatságnak muszáj lennie!”

Székely János: Caligula helytartója

Székely János műve, a Caligula helytartója hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, ha gyakorolja a hatalmat – vagy ha ki van téve a hatalom urainak. Szikszai Rémusz rendezését a Szoborpark Amfiteátrumában adják elő.

A kisharsányi tornateremben a Kaposvári Egyetem színművész hallgatóinak k2 műhelye Volt egyszer egy Heléne címmel mesél a görög hősökről, kicsit másként. Borisz Akunyin darabjából pedig azt tudhatjuk meg, hogy mi történik Csehov Sirályának zárójelenete után. A Keleti István Művészeti Iskola vizsgaelőadása (rendező: Varga Anikó) a csehovi drámaiság és a bűnügyi elbeszélés ötvözete.

A Szentesi Horváth Mihály gimnázium egyik drámatagozatos osztálya több produkcióval is bemutatkozik a fesztiválon. A kisharsányi tornateremben a Csontbrigád című Rejtő-regény által ihletett előadásukat nézhetjük meg. A palkonyai Malomparkban népdalok, népdal-feldolgozások, népballadák és néptáncok felhasználásával mesélik el a gazdag bíró lánya és a faluvégi árva szerelmének történetét. A halálra táncoltatott leány 2012-ben arany minősítést kapott az Országos Diákszínjátszó Találkozón.

Cigányok és nem cigányok találkozásai többnyire szerencsétlenek. De nemcsak negatív történetek vannak. A Karaván Művészeti Alapítványnál például évek óta romák és nem romák hoznak létre komoly értékeket a színházművészet és a tehetséggondozás területén. Kisharsányban, a Kovács Udvarházban több produkciót láthatunk tőlük (Banyamesék I-II, Mese a tűzpiros virágról, A show folytatódik, Szerencsés találkozások).

Buszszínház (elöl Scherer Péter)

A fesztivál nem csak befogad, hanem létre is hoz előadásokat. Ilyen az évről évre ismétlődő BuszSzínház, amely a nagy sikerre való tekintettel idén ismét elstartol. Az fesztivál helyszínei között közlekedő buszokon rajtaütésszerűen Dömötör Tamás, Göttinger Pál, illetve a legénység (Scherer Péter, Mucsi Zoltán, a Katlan színészvendégei) ismerteti a fontosabb hely-, fesztivál-, irodalom- és eszmetörténeti tudnivalókat, valamint a biztonsági előírásokat és néhány sötét titkot.

Saját produkció lesz a kaposvári társulattal közösen létrehozott ősbemutató is a nagyharsányi Narancsligetben. Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művének színpadi változatát Hársing Hilda rakta össze. A pompás szövegre a kiváló gitáros-szájharmonikás, Ferenczi György ír afféle magyar népi bluest. A magyarnarancs.hu és a Gólem Színház ezzel szemben Narancsrevüt szervez a Narancsligetben, azaz narancsos cikkeket mutat be a színpadon.

Galapiat Cirque: Risque ZérO

Cirkusz is kell a népnek, nem csak színház. Ezért jön Nagyharsány és Kisharsány központjába a francia Compagnie Les Apostrophés. S ha már itt járnak, elhozzák a négy bűvészre és egy zenészre írt utcai performanszukat is. A palkonyai Faluházban a Pécsi Légitársaság adja elő felnőtteknek szóló bohócrevüjét. A Hoppáretikülben két bohóc és két retikül verseng a nézők kegyeiért. (Előadja Kiss Andrea és Hollósi Orsolya.) Az idei Ördögkatlan szenzációja, a francia cirkusz-színház, a Galapiat Cirque. A társulat művészei a francia Nemzeti Cirkuszművészeti Iskolában, majd a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban tanultak, és 2008-ban létrehozták első közös produkcióját, a Risque ZérOt, ezt láthatjuk majd a focipályán, Kisharsányban.

(Folytatása következik)