Az Olvasók kiadója 2011 | Alexandra Kiadó (5.)

Posted on 2012. július 5. csütörtök Szerző:

0


Az Olvasók Kiadója sorozatunkban bemutatjuk az olvasók által 2011-ben a legjobbnak tekintett kiadókat. Hogy azokat is információkhoz juttassuk, akik esetleg máshova tették voksukat, a tizenkét győztes – növekvő szavazati sorrendben – maga rajzolja meg szakmai portréját. Íme az 5. helyre szavazott könyvkiadó önarcképe.

* * *

Az Alexandra Kiadó nagyon sokat változott és fejlődött 1991-es alapítása óta. Vidéki kiadóból a hazai könyvpiac egyik legmeghatározóbb szereplőjévé lett. Az általunk kiadott könyvek a legkülönfélébb műfajokat ölelik fel: kezdetben inkább a könnyed szórakozást ígérő lektűrökre, illetve a gyerekkönyvekre helyeztük a hangsúlyt, ma már sok egyéb mellett a szépirodalom is fontos részét képezi választékunknak. Mindig is büszkék voltunk erre a sokoldalúságra, illetve arra, hogy – ahogy a szlogenünk is mondja – az Alexandra valóban „minden, ami könyv”. Évente csaknem négyszáz új kiadványt jelentetünk meg, és bízunk benne, hogy ebben a hatalmas kínálatban korosztálytól és érdeklődési körtől függetlenül mindenki talál kedvére valót.

Idei könyveink közül a nagy könyves eseményekre, azaz a könyvfesztiválra és a könyvhétre megjelenő köteteink közül a legfontosabbakat szeretnénk külön kiemelni és az olvasók figyelmébe ajánlani.

Büszkék vagyunk rá, hogy nálunk jelenhetett meg  Christos Tsiolkas külföldön hatalmas sikert arató és számtalan díjjal kitüntetett, Booker-díjra jelölt regénye, A pofon. A szerző görbe tükröt tart elénk, miközben bemutatja, hogy a regény szereplői hogyan reagálnak egy délutáni partin elcsattanó pofon nyomán kialakult helyzetre. Ez a provokatív korrajz őszintén szól generációk közötti ellentétről, hazugsággal fűszerezett kapcsolatokról, rasszizmusról, elfojtott és nyíltan felvállalt szexualitásról, széthulló családokról… azaz rólunk, és mindarról, ami körülvesz bennünket.

Temesi Ferenc Bartók című regénye szintén bátor alkotás, mely nem fél szembehelyezkedni a konvenciókkal. A kötet jóval több, mint Bartók Béla, a világhírű magyar zeneszerző és zongoraművész életrajza: valójában felkavaró, szenvedélyes életírás, fiktív életfilm, melyben egy huszadik századi utazót látunk, aki hol szapora, hol bizonytalan lépéseivel egyre közelebb kerül a világhoz és önmagához.

Pierrot és Gábor Endre kalandregénye, Az ördög köve könnyedebb szórakozást ígér. A tavalyi év sikerkönyvében, a Jumurdzsák gyűrűjében megismert Jonathan Hunt a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély.

Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak. A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a 18. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik.

A tavasszal megjelent krimik közül Chevy Stevens Nincs menekvés című könyvét emeljük ki. Egy teljesen átlagos napon felbukkan egy teljesen átlagos, barátságos mosolyú vevő. A következő pillanatban azonban Annie, a fiatal ingatlanügynök már elkábítva és megkötözve fekszik egy furgon hátuljában. Amikor magához tér, távoli fakunyhóban találja magát. Fogva tartója megszabja neki, mit és hogyan csináljon, megerőszakolja, teherbe ejti, bántalmazza. Vajon sikerül Annie-nak megölnie rabtartóját és elmenekülnie? Véget érhet egyáltalán ez a rémálom? A briliáns thrillerben – akárcsak Emma Donoghue nagy sikerű A Szoba című regényében – az áldozat szemszögéből ismerhetjük meg egy beteg elme működését, az Annie által csak Pszichónak nevezett fogva tartó bizarr szokásait és a hátborzongató tettek mögött felsejlő indítékokat. És miközben Annie a terápiás üléseken élete legborzalmasabb évének feldolgozásával küzd, elképzelhetetlenül fájdalmas felismerésekkel is szembesülnie kell.

A színvonalas romantikus regények kedvelőinek Paula McLain A párizsi feleség című kötetét ajánljuk. A több mint 700 000 példányban eladott könyv Ernest Hemingway és első felesége, Hadley Richardson szívszorító szerelmének története. A féltékenységgel és önbizalomhiánnyal küszködő Hadley és az ígéretes karrier előtt álló, ambiciózus író viharos kapcsolatán keresztül bepillantást nyerhetünk a 20-as évekbeli Párizs szabados erkölcsű, csábítással teli világába.

Ferran Adrià

A szakácskönyvek közül Ferran Adrià Mindennapi ínyencségek című kötete érdemel említést. A legendás elBulli étterem híres séfjének ez az első, otthoni használatra szánt szakácskönyve. A kötet lépésről lépésre fedi fel a titkokat arról, hogyan tervezik meg, készítik elő és főzik meg a hétköznapokra szánt menüket a világ legjobb éttermének munkatársai.

Az ifjú olvasóknak jó szívvel ajánljuk a hóbortos és szeretnivaló Bat Pat denevér kalandjait. Azok a gyerekek, akik szeretik Geronimo Stilton vagy Tea Stilton könyveit, minden bizonnyal rajongani fognak a Bat Pat-történetekért is. Az első kötetből kiderül, milyen kincset rejt a temető, ahol Bat Pat lakik, és hogy miért nem kerülhet ez a kincs illetéktelen kezekbe. A kicsit nagyobbaknak pedig Pierdomenico Baccalario Cyboria – Galeno ébredése című ifjúsági regényét ajánljuk figyelmébe. A regényben a tizenhárom éves Otto és a robot Galeno izgalmas kalandjait követhetjük nyomon. Otto Folgore Perotti imád bringázni, de ugyanolyan szenvedélyesen rajong a számokért és a rejtvényekért is. Nagyapja a halálos ágyán rábíz egy különös, számokkal teleírt mértani testet, valamint egy aprócska cédulát, amelyen csak ennyi áll: „Te menj!” Vajon mit jelenthet ez a rejtélyes üzenet?

A fordulatokkal teli történetben beszélő robotok kelnek életre, különleges szerkezetek és találmányok kerülnek elő, számrejtvények, kódolt térképek, múlt és jövő titkai okoznak fejtörést Ottónak és Galenónak. Vajon sikerül-e rátalálniuk Cyboriára, az Új Városra? És miért akarja a gonosz Liguana gróf mindenáron megakadályozni ezt?

Mindenkinek jó válogatást és még jobb olvasást kívánunk!

Címkézve: