Apolló a Zsolnayban táborozik | Vetítések a Hold alatt

Posted on 2012. június 27. szerda Szerző:

0


Írta: JVF

Ki ne szeretné a nyári holdfényes éjszakákat, amikor az égre felnézve csillagok ezermilliárdjai néznek vissza ránk. Csak a hold fényében lehet igazán merengeni az univerzumról, meg annak ici-pici lakójáról, az emberről. Most egész nyáron lehetőség nyílik átélni e nagyszerű pillanatot.

Ezen a nyáron ugyanis az Apolló – remélhetőleg – több sikeres dombra szállást hajt végre a Zsolnay Kulturális Negyedben. Nyári Tábor ’35 címmel. Az Apolló Mozi és a Bóbita Bábszínház közösen kertmozizást szervez a bábszínház szabadtéri színpadára. Július 4-től kéthetente, este kilenckor, összesen öt alkalommal mutatnak be (a hamarosan lejáró jogok miatt hazai moziban már nem vetíthető) Cirko-klasszikusokat a Hold alatt.

A filmeket egy eredeti tábori gépről – egy Carl Zeiss optikával felszerelt TK 35-ről – pergetik a világ legfiatalabb gépésze segítségével. (Az első vetítéshez még ajándék fröccs is jár.) Büfé lesz, de bátran hozhat mindenki otthonról, amit csak akar. Akár piknik kosárkát kockás terítővel, akár sört, bort, pezsgőt. (És a dohányosoknak is lesz pöfékelésre kijelölt hely.)

A program:

Július 4. A legtöbb ember Kínában él (2002)

Hat fiatal norvég író egymást inspirálva két évig gyűjtötte az ötleteket, majd megírta a kilenc epizódból álló játékfilm forgatókönyvét, amelyet kilenc rendező filmesített meg. A kilenc epizódból álló film a meglepetések sorozata. A történeteket a Norvégiában létező nyolc politikai párt ideológiája inspirálta. A kilenc történet egy vidéki benzinkút körül játszódik, a választások előtti napon, ide érkeznek és innen távoznak, vagy éppen itt dolgoznak a szereplők, mint Lasse a benzinkutas, akinek egyetlen vágya, hogy pilóta legyen. Lasse repülés iránti vágya átível az apró, sokszor jelentéktelennek tűnő, bár súlyos következményekkel járó huszonnégy óra történetén.

Rendezők: M. Asphaug, A. Fröhlich, S. Johnsen, M. Martens, H. Petter Moland, T. Rangnes,T. Robsahm, I. Torgersen, M. Tyldum. Szereplők: Trond Hovik, Ingar Helge Gimle, Kim Haugen, Marit Pia, Ingrid Jorgensen, Siv Klynderud, Sven Nordin, Sverre Anker Ousdal

Benoît Delépine, Gustave de Kervern

Július 18. Aaltra (2004)

Valahol Észak-Franciaországba él két szomszéd, egy gazda és egy irodista. Utálják egymást és életük másból sem áll, mint egymás bosszantásából. Aztán egyszer, egy tettlegességig fajuló összezördülés folyamán rájuk borul egy traktor. Az eredmény: mindketten nyaktól lefelé megbénultan, tolószékbe kényszerülnek. Sikertelen öngyilkossági kísérleteik után egymástól függetlenül elhatározzák, hogy személyes zarándoklatba fognak, s bár a sors úgy hozza, hogy a legkevésbé sem keresik egymás társaságát, útjuk során ismét „szomszédok” lesznek. Különös és kiszámíthatatlan Odüsszeiájuk végigvezet fél Európán át, Finnországig, a balesetüket okozó traktort gyártó céghez.

Rendezők és szereplők : Benoît Delépine és Gustave de Kervern

Javier Cámara, Candela Peña

Augusztus 1. Torremolinos 73 – Szex, hazugság, super 8-as (2003)

A film Alfredo Lopeznek, a megfáradt enciklopédia-ügynöknek és hűséges feleségének, Carmennek rövid életű, ám viszontagságos kalandozását meséli a 70-es évek pornóiparában, a Franco-rezsim vége felé, amikor a filmes szex halálos bűnnek számított Spanyolországban.

Rendező: Pablo Berger. Szereplők: Javier Cámara, Candela Peña, Mads Mikkelsen

Augusztus 15. Ádám almái (2005)

Az újnáci Adamot 12 hét közmunkára ítélik. A büntetést a jólelkű pap, Ivan közösségében kell letöltenie. A csupa furcsa alakból álló társaság kíváncsian tekint a jövevényre, akinek célja felforgató jellegű – a paplak kertjének büszkeségét, az almafát veszi célba, almatortát akar sütni. Ám hiába Adam eltökéltsége, az almafa termése ki van téve a madarak és a kukacok támadásainak, ráadásul villám is sújtja. Ivan úgy véli, az ördög packázik velük, Adam szerint viszont mindez Isten műve, hiszen a gonosz talán nem is létezik.

Rendező: Anders Thomas Jensen. Szereplők: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Paprika Steen, Nicolas Bro

Mianyánk kivan (Reinas)

Augusztus 29. Mianyánk kivan (2005)

A világ első homoszexuális esküvőjére készülnek Spanyolországban: valójában nem is egyre; többszörös szertartás lesz, ahol a házasulandó fiúk családja is megjelenik majd. A Mianyánk kivan hat fiú, öt anya és egy apa szereplésével az esküvők előtti hétvége eseményeit meséli el. Lesz itt zsaru, elveszett kutya, teniszezőnek öltözött férfi, fürdőköpenyes nő, szerelmes szakács, szívroham, leesés a lépcsőről, eltévedt lövés, pszichiáter, legénybúcsú, az éjszaka királynője – és mindez csak a kezdet!

Rendező: Manuel Gómez Pereira. Szereplők: Marisa Paredes, Carmen Maura, Veronica Forqué, Mercedes Sampietro, Betiana Blum, Gustavo Salmerón

Posted in: Filmes hírek, HÍREK