S.Ö.R. minden mennyiségben | Fesztivál, S.Ö.R.-könyv + dvd

Posted on 2012. június 8. péntek Szerző:

0


Volt egyszer egy Shakespeare-összes. Kim Basinger – mint mars­lakó-mostoha, Celeste – belefekteti a karját és néhány másodperc alatt végigéli valamennyi művet (1988). Hat évvel később Kálloy Molnár Péter lefordítja és átdolgozza a Borgesson & Long & Singer (ja, és persze Shakespeare) szerző trió művét, és megszületik a S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve.

Ez a nem komplett Shakespeare immár nagykorú: 18 éves. Aki szereti (vagy legalábbis becsüli) minden idők legnagyobb drámaírójának műveit, s ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamennyit megismerje, ám úgy ítéli meg, hogy élete hátralévő része valószínűleg nem lesz elegendő ehhez, ne búslakodjon. A vágy igenis beteljesíthető.

Kálloy Molnár Péter, Gáspár András

A magyar változat „szüle­tés­napja”, valamint a darab 500. hazai előadása alkalmából 2012. június 8-9-én S.Ö.R.-fesztivált rendeznek a Centrál Színházban. Kálloy Molnár Péter, Kálid Artúr és Gáspár András két órába sűrítve előadják a »Komplett Shakespeare«-t – garantáltan nem komplett módon. Az előadásban az Othello például rap-, a Téli rege opera-, a Titus Andronicus főzőműsor-változatban kerül színre, a Hamlet pedig… Nos, a Hamlet benne lesz vagy nem lesz…

Azok számára, akik ennek a 18 éve hódító élménynek még intenzívebb befogadására vágynak, a Könyvhétre a Kálloy-verzió könyv + dvd formában is meg­jele­nik. A könyv tartalmazza a darab teljes szövegét, továbbá a színházi előadásban nem látható, kimaradt jeleneteket. Emellett vicces kommentek és – szintén nem vérkomoly – színháztörténeti adalékok, fotók, interjúk (és egyéb nevetnivalók) teszik még színesebbé.

A könyvhöz csomagolt dvd-n a legendás előadás hét kamerával rögzített felvétele látható, a színészek nézőtérről alig látható apró arcrezdüléseivel, komplett királydrámákat egyetlen pillanatba sűrítő gesztusaival. Az extrákat az olvasó maga fedezheti fel.

Shakespeare–Kálloy: S.Ö.R. (könyv + dvd).
Parlando Kiadó, 2012