Országos Rajzfilmünnep | Gyermeknap, 2012. május 27.

Posted on 2012. május 15. kedd Szerző:

0


Magyarország vezető kreatív animációs műhelye, a KEDD idén is megrendezi az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet. Ezen idén magyar és nemzetközi klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak a műfaj területén.

A programsorozathoz harminc város csatlakozott országszerte, csaknem ötven helyszínnel. A fővárosban idén is az Uránia Nemzeti Filmszínház ad helyet az Aegon biztosító által támogatott eseménynek, ahol egész nap találnak a családok kedvükre való filmeket.

Országos Rajzfilmünnep, 2012Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből válogattak. Macskássy Gyula 100. születésnapjának emlékére hatvanperces meseválogatás készül a filmjeiből.

A magyar program további egész estés mesefilmjei: a János vitéz, a Fehérlófia, a Hófehér, a Macskafogó, a Lúdas Matyi és a Vuk. A tavalyi Rajzfilmünnep nagy sikere volt a Bogyó és Babóca – 13 új mese (rendező: M. Tóth Géza), melyet közkívánatra idén is vetítenek az országos programban.

A budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban délelőtt 10 órától este 6-ig lesz mesemaraton magyar és külföldi mesefilmekből. Lolkán és Bolkán, Petin és barátain, illetve a világhírű vadászon kívül sok mindenki más is fel fog tűnni a vásznon. A másfél órás válogatást folytatólagosan vetítik, így a nap folyamán bármikor be lehet kapcsolódni.
Este 7 és 9 között a felnőtteknek lesz maratoni vetítés a legendás Gusztáv epizódokból.

Az eseményhez kapcsolódik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) különleges válogatása. A magyar animáció atyjaként tisztelt Macskássy Gyula 100. születésnapjának emlékére a Rajzfilmünnepre jelenik meg a rendező mesefilmjeiből és egyedi animációs filmjeiből készült DVD-sorozat első válogatása. Olyan klasszikusokat vihetnek haza a gyerekek, mint A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1950) vagy a Két bors ökröcske (1956).

A Rajzfilmünnepen nemzetközi animációs filmekkel is találkozhat a közönség. Francia, lengyel, észt, dán és holland animációs filmkülönlegességek kerülnek műsorra. A Francia Intézet jóvoltából került a programba a Jacques Tati emlékére készült, Az illuzionista című varázslatosan szép rajzfilm. Sylvain Chomet, a Belleville-i randevú rendezőjének második egész estés játékfilmjét 2011-ben Oscar-díjra jelölték.

Észtország a mai napig a kelet-európai animáció egyik fellegvára. Az Észt Intézetnek köszönhetően idén egyik vezető stúdiójuk, a Nukufilm mutatkozik be a legkisebbeknek a Miriam nevű kislány főszereplésével készült bábsorozatával. Lengyelországot közkedvelt mesesorozatainak főhősei hivatottak képviselni, köztük Lolka és Bolka, Rexi kutya, vagy épp a Kék Lovag, amely a Lengyel Intézet szívességéből épülhetett bele a gyermeknapi műsorba.

A csatlakozó városok, helyszínek és vetítendő filmek listája itt olvasható.