Elina Hirvonen: Legtávolabb a haláltól

Posted on 2012. április 26. csütörtök Szerző:

0


Legtávolabb a haláltól - borítóMi lehetne legtávolabb a haláltól? Ezt a kérdést előbb-utóbb mindenki kénytelen feltenni magának ebben a regényben, és természetesen meg is próbál válaszolni rá. A párhuzamos idősíkokban és történetekben egy, legboldogabb gyermek- és kamaszéveit Afrikában töltő férfi visszatér, hogy a régi helyen újrakezdje életét; egy tehetséges fekete lány kemény munkával ki tud ugyan szakadni a nyomorúságból, de az igazságtalanság ellen hiába küzd; lenyűgözően szép, gyermekkori barátnője pedig már egészen fiatalon a prostitúció poklának legsötétebb bugyraiba kerül, ahonnan nincs visszatérés.

Véglényként tengődő utcagyerekek, nyomorgó falusiak, vaktában lövöldöző fegyveresek és korrupt egykori gyarmatosítók között próbálják megtalálni másokban a szeretetet és a jóságot, ha már a világban lehetetlen.

Hirvonen optimista tud maradni, pedig a nyomorról mesél Az elesettek iránti részvét, a tehetetlenség fájdalma és az egyéni felelősségvállaláson alapuló, személyes hit teszik regényét megindító, humanista könyvvé.

Eredeti cím: Kauimpana kuolemasta

Fordította: Huotari Olga

Magvető Könyvkiadó, 2012

ISBN 978 963 142 9893

Hirvonen filmje: