Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

Posted on 2012. április 19. csütörtök Szerző:

0


Ha háború lenne nálunk - borítóHa háború lenne nálunk című esszéjében Janne Teller ferde tükröt tart az elkényelmesedett európaiak elé, akik sokszor nem tudják beleképzelni magukat mások helyzetébe. A menekültekről folyó közbeszéd durva hangneme ihlette az elsősorban fiataloknak szóló, tanulságos, mégsem szájbarágós politikai tanmesét.

Mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől? Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban? Mi lenne, ha a tizenéves kamaszok legnagyobb gondja nem az lenne, hogy nem kapták meg a legmenőbb mobiltelefont, hanem mondjuk az, hogy miként szerezzenek hamis papírokat a családnak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl?

A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse tizennégy éves fiú. Nevét nem tudjuk, bárki lehet. Veled is megtörténhet. Te is lehetsz szegény, üldözött, kirekesztett – ez az útlevélre emlékeztető, gondolatébresztő kis kötet fő üzenete.

Illusztrálta: Helle Vibeke Jensen

Fordította: Weyer Szilvia

Scolar Kiadó, 2012

ISBN: 978 963 244 3355