Költészet napja Kalákában

Posted on 2012. április 8. vasárnap Szerző:

0


Írta: Péter Zsuzsanna

A költészet napján, április 11-én 20 órától mutatja be a Kaláka együttes és Rátóti Zoltán színművész a Különbéke című Szabó Lőrinc-estet a Millenárison. Az est alapjául szolgáló Kaláka – Szabó Lőrinc című könyv a költő verseiből és műfordításaiból válogat, a hozzá mellékelt cd-n pedig ugyanezek a művek hangzanak el a Kaláka együttes megzenésítésében és előadásában.

Kaláka - Szabó Lőrinc (Fotó: Haris László)

A Kaláka – Szabó Lőrinc könyvtárszobájában (Fotó: Haris László)

– 2004-ben indult el a Hangzó Helikon-sorozat, amelynek első kötete Kányádi Sándor verseit dolgozta fel – nyilatkozta Gryllus Dániel. – A cd-melléklettel megjelenő verseskönyvek sorában a Szabó Lőrinc-kötet immár a huszonnegyedik. Húsz éve is van már, hogy Lóci, a költő fia szinte követelte tőlünk: énekeljük el a Kortársak című verset, annyira aktuális. Még azokat a sorokat is aláhúzta, amelyeket szerinte meg kell ismételni. Elénekeltük, megismételtük, felkerült a Kaláka 25 című lemezre. Később további Szabó Lőrinc-verseket is megzenésítettünk, lassan egy egész lemezre valót. Sokat gondolkodtunk, hogy ki énekelje el a dalokat. A kérdést (az 1997-ben elhunyt) Lóci özvegyének, Évának is feltettem – ő szúrós szemmel nézett rám: „Csak nem azt akarod mondani, hogy nem a Kaláka fogja énekelni a Szabó Lőrinc-verseket a Hangzó Helikonban?” Ezzel a dolog megpecsételődött. A tavalyi év ennek a jegyében telt, novemberre elkészült a könyv – Sajdik Ferenc illusztrációival – valamint a cd, és decemberben már kapható volt a boltokban.

Mivel Szabó Lőrinc posztumusz díszpolgára Buda legnagyobb kerületének, a Kaláka együttes a II. Kerületért Emlékérem tulajdonosa, és az önkormányzat is támogatta a kötet megjelenését, nem volt kérdés, hogy a bemutatót is a kerületben szeretnék megrendezni. Így esett a választás a Millenárisra, amelynek költészet napi programja lesz a Különbéke című est. A műsort Kőváry Katalin szerkesztette. Az összeállítás a Hangzó Helikon Kaláka – Szabó Lőrinc című kötetének, valamint a költő versmagyarázatainak és Vallomások című dokumentumkötetének (Horányi Károly és Kabdebó Lóránt szöveggondozása) felhasználásával készült.

Kaláka– Az első színművész, akivel közös irodalmi estet készítettünk, Latinovits Zoltán volt – emlékszik vissza Gryllus Dániel. – Az ő megjelenése mindig óriási esemény volt a különböző klubokban. Később Kozák András, Tordy Géza és Jordán Tamás is a partnereink lettek. A Máté Gáborral közös Kosztolányi-estünkkel a mai napig fellépünk. Rátóti Zoltánt régóta ismerjük, kedveljük, kiváló színésznek tartjuk, akinek külön érdeme, hogy muzsikál is. Az esten elmond néhány fontos verset, amit mi nem énekelünk el, és az ő előadásában hangzanak majd el részletek Szabó Lőrinc leveleiből, verseihez fűzött kommentárjaiból és a róla szóló írásokból. Terveink szerint az est folyamán beáll majd közénk egy kis közös zenélésre is.

Szabó Lőrinc amellett, hogy kiváló költő volt, kitűnő műfordításokat is készített – a közönség ezekből is hallani fog néhányat. Az esten elhangzanak továbbá olyan csodálatos Szabó Lőrinc-költemények, mint a Különbéke, a Dsuang Dszi álma, a Kortársak, a Hajnali rigók, valamint részletek a Tücsökzenéből.

A Budai Polgár 2012/7. számában megjelent írás szerkesztett változata

Különbéke – Szabó Lőrinc-est a Millenárison. Időpont: 2012. április 11., 20 óra.