Az Év Gyermekkönyvei 2011-ből

Posted on 2012. április 2. hétfő Szerző:

0


S. E.

Hans Christian Andersen születésnapja, április 2. régóta a gyermekkönyvek ünnepe. Minden évben ezen a napon adják át az előző évi könyvtermés legjobbjainak díjait. Ebben az évben két, 9–12 éveseknek szóló meseregény lett az Év Gyermekkönyve: Nyulász Péter: Helka (Betűtészta) és Lakatos István: Dobozváros (Magvető) című könyve.

Helka - borítóNyulász Péter fantasztikus meséje, a Helka a Balaton környékén játszódik, balatoni legendákat, mondákat idéz fel és fűz össze izgalmas történetté. A zsűri méltatása szerint a szerző tolkieni fantasy meseregényt írt, ám olyan eredeti történetet hozott létre, ami vérbeli magyar történet, egy pillanatig sem érezzük parafrázisnak.

Dobozváros - címlapLakatos István meseregénye, a Dobozváros Zalán története, akinek a szülei eltűntek, kicserélték őket. Egy furcsa, már-már mindenható lény, Székláb viszi magával őt, hogy megmentse szüleit és ezáltal az egész világot.

A Év Gyermekkönyv-illusztrátora címmel Szántói Krisztián modern, ám a témához tökéletesen illeszkedő illusztrációit díjazta a zsűri, amelyek Dóka Péter és Komjáthy István: Betyárvilág című könyvéhez készültek (Móra). Az értékelés szerint a rajzok a magyar hagyományokra épülve, mégsem porosan és unalmasan, hanem vidáman, lazán, színesen, ötletekkel telve egészítik ki a kötetet.

Szánítói Krisztián Illusztrációja a Betyárvilág című könyvben

A fordítói díj nyertese, Győri Hanna különleges, kamaszoknak szóló történetet magyarított. Beate Teresa Hanika: Soha senkinek című kötete a Tabu Könyvek sorozatban (Móra) jelent meg, egy igencsak különleges, ám negatív értelemben más unoka-nagyszülő kapcsolatot mutat be. Az értékelés szerint igen nehéz feladatot oldott meg a fordító ennek a könyvnek az esetében, mivel egy sajátos, külön nyelvezetet kellett megteremtenie.

Az Év Ismeretterjesztő Gyermekkönyve a Két Egér sorozat legújabb kötete, a Fekete-fehér lett (Két Egér Kiadó). Az ismeretterjesztő sorozat köteteit egész csapat készíti. Ebben a kötetben a fekete-fehér művészeti technikákat ismerteti meg a gyerekekkel.

Két egér sorozat: Fekete fehér