John Elder Robison: Nézz a szemembe

Posted on 2012. március 20. kedd Szerző:

0


Életem Asperger-szindrómával

Nézz a szemembe - borítóJohn Robison egészen kiskora óta vágyott arra, hogy az emberek szóba álljanak vele, és minél többen vegyék körül. Különc szokásainak köszönhetően azonban – kerülte a szemkontaktust, előszeretettel mondott illetlen vagy nem oda való dolgokat, darabjaira szedte a rádiókat és másfél méteres lyukakat ásott a földbe, amelyekben az öccsét, Augusten Burroughs-t egzecíroztatta – kamaszkorára már mindenki antiszociális csodabogárnak könyvelte el.

Negyvenéves volt, amikor az autizmus egyfajta megnyilvánulását, az Asperger-szindrómát diagnosztizálták nála. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztatta a magáról és a világról addig alkotott képét. Önéletrajzi ihletésű könyvében Robison megindítóan és helyenként fekete humorral fűszerezve ír az életéről. Arról, miként jutott el oda, hogy a legendás KISS együttes füstokádó gitárjainak tervezőjéből mára felelős munkaadó és családapa lehessen.

Különös, tekervényes történet az övé. Helyenként azt érezhetjük, mintha egy másik bolygóról jött volna. Legtöbbször viszont inkább azt, hogy ellenállhatatlanul és mélyen emberi.

»Nem szomorú memoár… Robison tehetséges történetmesélő, humoros pléhpofa, a könyv pedig lebilincselő olvasmány!« (The Times, London)

»Robison elérte célját, hogy segítsen azoknak, akik hozzá hasonlóan Asperger-szindrómával élnek. Bemutatja, hogy ez nem betegség, hanem egy állapot, nem kezelni kell, hanem megérteni!« (Publishers Weekly)

»Ez a legrokonszenvesebb, legőszintébb, legviccesebb és egyben legszomorúbb memoár, amit bárki valaha is írt« (részlet Augusten Burroughs előszavából)

***

A könyv több szempontból is hiánypótló és revelatív. Egyfelől az Asperger-szindróma valójában csak 1984 óta ismert jelenség. Az autizmus enyhe formája, amely leginkább abban nyilvánul meg, hogy az érintett nem, vagy csak nagyon nehezen képes bármiféle társ(as) kapcsolatra, az érzelmek interpretálására és erről nem tehet, mert ez alapvetően neurológiai jelenség. Ugyanakkor egyre több emberről derül ki a világon, hogy érintett: 150 emberből egy biztosan.

Eredeti cím: Look me in the eye – My life my Asperger’s

Fordította: Ördögh Bálint

Bővebben a könyvről: És te normális vagy?

Olvass bele: Részletek a könyvből

Kossuth Kiadó, 2012

ISBN 978 963 097 0303

A mű a nyomtatott könyvvel egyidejűleg e-könyvként is megjelenik a kiadó kulturális letöltőáruházában, a multimediaplaza.com-on.