»Hol reményben, hol bánatban« | Új állandó Vörösmarty-kiállítás

Posted on 2012. március 17. szombat Szerző:

0


Vörösmarty-ház, KápolnásnyékA kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Emlékmúzeumban új állandó kiállítás nyílik. A magyar romantika kimagasló alkotójának, a Szózat költőjének életművét ma kevesen olvassák. Még az sem népszerűsíti kellően, hogy időről időre bemutatják a Csongor és Tünde újraértelmezett változatait.

A »Hol reményben, hol bánatban« című kiállítás Vörösmarty életútját mutatja be, és közben ráirányítja a figyelmet arra, hogy költői világában föld és menny, áhított világ és valóság, kétségbeesés és remény, kétely és hit kettősségei mindig új dimenzióban mutatkoznak meg.

Az első szoba a költő életének az 1830-as évek végéig terjedő szakaszát mutatja be: tanulmányai, házitanítóskodása, lapszerkesztői munkája, szerelmes verseinek, illetve a népszerűséget meghozó Zalán futásának megszületése, majd hazafias költészetének kiteljesedése és drámaírói sikereinek kibontakozása. szobában

Biedermeier szobabelső fogadja a látogatót a második helyiségben, a 19. század első feléből származó bútorokkal, berendezési tárgyakkal. A Vörösmarty-relikviák közül itt látható a költő eredeti íróasztala, egy pecsenyéstál a család tulajdonából, mellette talpas borospohár, s egy ezüst kupa, amelyet tisztelőitől kapott, valamint egy balatonfüredi emlékváza.

A harmadik szoba az 1830-as évek legvégétől haláláig fogja össze a költő életútját. Felesége és közeli barátai portréját láthatjuk, utalást kapunk a fóti szüretekre, Vörösmarty részvételére az 1840-es évek politikai közéletében, költői szerepére az 1848-as forradalomban, valamint a szabadságharc bukását követő drámai verseire.

A kiállítás március 15-től november 30-ig látogatható, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. (A téli időszakot követően jövőre ismét nyitva lesz.)

Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum (2475 Kápolnásnyék, Vörösmarty u. 1.)