Az Olvasók Kiadója 2011 | Cartaphilus Könyvkiadó (10.)

Posted on 2012. március 15. csütörtök Szerző:

0


Az Olvasók Kiadója sorozatunkban bemutatjuk az olvasók által 2011-ben a legjobbnak tekintett kiadókat. Hogy azokat is információkhoz juttassuk, akik esetleg máshova tették voksukat, a tizenkét győztes – növekvő szavazati sorrendben – maga rajzolja meg szakmai portréját.
Íme a 10. helyre szavazott könyvkiadó önarcképe.

***

A Cartaphilus Könyvkiadót Szász Zsolt alapította 1993-ban, aki vezérigazgatóként és „ceremóniamesterként” immár csaknem húsz éve irányítja az itt folyó munkát.

A szerény kezdetek (évi 4-5, később 10-12 kötet) után a kiadó az utóbbi időben már évente 50-60 könyvet dob piacra. Ezek döntő többsége újdonság (vagyis a munkatársaink által készített fordítás), de fontos hangsúlyozni, hogy amikor másodközlésről van szó, a Cartaphilus olyankor sem »változatlan utánnyomásokat« ad ki: az adott művet minden alkalommal valamelyik szerkesztőnk gondjaira bízzuk, aki ismét összeveti a fordítást az eredetivel, s ha kell, elvégzi a szükséges javításokat (esetenként pedig – a régit félretéve – új fordítást rendelünk meg). A változtatások gyakran csak jelentéktelen apróságokra korlátozódnak, de arra is volt már példa, hogy számos leiterjakabot vagy más súlyos hibát kellett kigyomlálni egy-egy könyvből, ezért a kontrollszerkesztést a már megjelent fordítások esetében is elengedhetetlennek tartjuk.

William Wharton: Srapnel

A Cartaphilus mindenekelőtt a modern klasszikusok kiadója, kiadványaink zöme tehát XX. századi vagy kortárs, ám mára klasszikussá nemesedett írók művei közül kerül ki. Mivel arra törekszünk, hogy kedvenc íróink munkásságát – lehetőség szerint – teljességében mutassuk be, nem sok olyan kiadó van Magyarországon, amelyik a szerzői életműsorozatok terén a miénkhez hasonlóan bőséges kínálatot tudna felmutatni. A máris tekintélyes névsor – Hermann Hesse, Aldous Huxley, George Orwell, Jaroslav Hašek, William Wharton, Charles Bukowski, Anthony Burgess, Boris Vian, Herta Müller, Laurent Gaudé, John Irving, E. M. Forster, Jack Kerouac, Chuck Palahniuk – természetesen folyamatosan bővül, ebben az évben például James Joyce kerül fel a fenti listára.

Szeretjük a különleges, összetéveszthetetlenül egyedi hangon megszólaló szerzőket (Salvador Dalí, Agota Kristof, Pedro Almodóvar, Alfred Jarry), és a fontos eszmei értékeket közvetítő műveket. Ezért adjuk ki például a beat-irodalom remekeit (Jack Kerouac, W. S. Burroughs, Richard Brautigan, Ken Kesey könyveit) és a háborúellenes irodalom klasszikusait (Remarque, Dalton Trumbo, William Wharton). Vállalva azt is, hogy ezért egyesek »komolytalan népségnek« bélyegeznek minket, nagy örömmel nyújtottuk át olvasóinknak a Monty Python-csoport és Woody Allen »agymenéseit« is. Kínálatunkban szerepel jó néhány társadalomtudományi alapmű (Platón, Nietzsche, Machiavelli stb.), és nem feledkeztünk meg a gyerekekről és szüleikről sem (mesekönyvek, illetve a gyermekneveléssel kapcsolatos szakkönyvek). Felesleges lenne hangsúlyozni, hogy könyveink szépek – ezt bárki megállapíthatja, aki csak rájuk pillant. Az pedig, hogy jók és különlegesek is, magától értetődik. Ezt egyébként a Svéd Akadémia is észrevette, hiszen szerzőink közül irodalmi Nobel-díjjal tüntette ki Hermann Hessét, V. S. Naipault, Samuel Beckettet és Herta Müllert.

A mozi szerelmeseinek az immár több mint harminc kötetet számláló FilmRegények sorozatunkat kínáljuk (olyan szerzőkkel, mint Kazuo Ishiguro, Hunter S. Thompson vagy Hubert Selby), az olvasmányosabb műveket kedvelők számára pedig nemrégiben útjára indítottuk a könnyű műfaj (romantikus regények, krimik, science-fiction stb.) legjavát nyújtó Carta Light sorozatot. Kínálatunkat néhány éve már képregények is színesítik, és az érintőleges rokonság okán itt kell megemlítenünk a neves kortárs grafikusok közreműködésével készülő »Illusztrált Klasszikusok« sorozatunkat is.

Élet-LifeEddigi legnagyobb vállalkozásunk a Legendák élve vagy halva című – már több mint ötven könyvből álló – zenészéletrajz-sorozat, amely a jazz és a rock legnagyobb alakjainak életét és munkásságát mutatja be. Cartaphilus – a hagyomány szerint – egy durva szónak (vagy egy pofonnak) köszönhetően vált halhatatlanná; a Cartaphilus Kiadó a XX. századi zene többnyire rémesen fiatalon elhunyt, mégis halhatatlan hőseinek – Jim Morrisonnak, Janis Joplinnak, Jimi Hendrixnek, Jaco Pastoriusnak, Charlie Parkernek, John Coltrane-nek és másoknak – emlékét kívánja örökéletűvé tenni könyveivel. Ahogy Cartaphilus írta: »Amikor közeleg a vég, eltűnnek az emlékképek, csak szavak maradnak.» Szerencsére akadnak még élő legendák is, akik gyakran maguk mesélnek életükről a sorozat köteteinek lapjain (Lemmy Kilmister, Eric Clapton, Sting, Tom Waits, Ozzy Osbourne, Bob Dylan, Keith Richards, Henry Rollins stb.).

Reméljük (már csak a megélhetésünk miatt is), hogy ráolvasásszerűen ismételgetett jelszavunkat – »Olvass! Olvass! Olvass!« – egyre több honfitársunk teszi a magáévá.

Köszönjük a kiadónkra leadott szavazatokat, továbbra is igyekszünk méltók lenni a bizalomra.

A Cartaphilus Könyvkiadó honlapja

A Cartaphilus az Olvassbele.com-on

Az Olvasók Kiadója 2011 további nyertesei