Pannon tavasz | Koncertsorozat a Bartók Béla Hangversenyteremben

Posted on 2012. február 28. kedd Szerző:

0


Pawel Przytocki

Paweł Przytocki

A pécsi székhelyű Pannon Filharmonikusok már nyolc éve van jelen önálló bérletsorozattal a budapesti zenei életben. Az idei hangversenyeken népszerű és ritkán játszott művek egyaránt fölcsendülnek a Művészetek Palotájában, a zenekar előadásában. A sorozat nyitó koncertjén az együttes és új karmestere, Bogányi Tibor aratott nagy sikert, aki testvérével, Bogányi Gergellyel együtt lépett koncertpódiumra Rahmanyinov és Sosztakovics egy-egy művével.

A sorozat második hangversenyén, március 2-án, pénteken a Krakkói Filharmonikusok zeneigazgatója, Paweł Przytocki vezényli a pécsi együttest. A krakkóiak az utóbbi években két alkalommal is emlékezetes estéket szereztek Przytocki vezényletével Pécs zeneszerető közönségének. Az e hét végi koncerten Hacsaturján fuvolaversenyét Michael Martin Kofler, a világ egyik legkeresettebb fuvolavirtuóza adja elő, a zenekari szám Berlioz: Fantasztikus szimfóniája lesz.

Műsoron: Hacsaturján: D-dúr fuvolaverseny, Berlioz: Fantasztikus szimfónia

Aram Iljics Hacsaturján

Aram Iljics Hacsaturján

Szemben néhány kortársával, akiket kigúnyoltak „szovjetellenes” zenéjük miatt, Aram Hacsaturjánt (1903–1978) széles körben dicsérték „a szovjet nép szellemének ápolásáért”. Az örmény-szovjet zeneszerző olyan zenei közérthetőség képviselője lett, amely alapvetően gyökereinek népi anyagain alapul, de színes, későromantikus jellegű stílussá izmosodik. Fuvolaversenye (1968) valójában átirat: maga a szerző biztatta Jean-Pierre Rampalt annak elkészítésére. A fuvolaművész új kadenciával látta el az 1940-ben bemutatott d-moll hegedűverseny első tételét, egyébiránt igyekezett megtartani az eredeti változatot, amennyire azt a hangszer lehetőségei megengedik. Az 1. tétel (Allegro con fermezza) szonáta formában készült rövid zenekari bevezetéssel. Az Andante sostenuto 2. tétel után élénk fanfár hangzik (Allegro vivace 3. tétel), amely központi témájában a kezdő tétel második, lírai hangvételű témáját ismerhetjük fel. A rondó formában írt muzsika amerikai népdalok hatását sejteti.

Hector Berlioz

Hector Berlioz

Hector Berlioz (1803–1869) forradalmian romantikus stílusát ihlető élményei zenén kívüliek. Írók, festők (V. Hugo, Delacroix, Shakespeare, Goethe) hatása alakítja ki benne az igényt zenén kívüli programot megjelenítő muzsika komponálására. Az 1830-as forradalom idején írja a Fantasztikus szimfóniát. A mű megértéséhez a kulcsot maga Berlioz adja meg az „Epizódok egy művész életéből” alcímmel. A történet tehát életrajzi jellegűre kerekedett: a művész beleszeret egy lányba, akinek alakja egy meghatározott zenei témával azonosul. Ez az „idée fixe”, amely minden tételben visszatér különböző alakban. Az 1. tétel (Álmok, szenvedélyek) a szerelem fellobbanásának zenei festménye, amelyet báli forgatag keringőzenéje követ (2. tétel). A Jelenet a mezőn idillikus pásztorkép. A hirtelen megváltozott hangulatot idéző 4. tétel a vesztőhelyre vezet: a művész ópiummal meg akarja magát mérgezni, lázálmában azt hiszi, megölte kedvesét, ezért kivégzik. A groteszk 5. tétel a Boszorkányszombat, Dies irae címet kapta, benne a még mindig lázálomban levő művész a temetésére összegyűlt boszorkányok között ábrázolja kedvesét. Művének előadása nemcsak élénk érdeklődést, hanem heves tiltakozást is keltett.

Michael Martin Kofler

Michael Martin Kofler

A sorozat következő, harmadik koncertje április 21-én lesz, ekkor Baráti Kristóf hegedűművész közreműködésével Brahms és Sosztakovics művei csendülnek fel. A zenekart az észt Olari Elts vezényli, az Észt Nemzeti Szimfonikus zenekar vezető vendégkarmestere.

A május 11-i bérletzáró hangversenyen Bogányi Tibor és Perényi Miklós francia esttel szerez örömet a közönségnek részben népszerű művekkel, mint Debussy A tenger vagy Ravel Bolero című műve, másfelől megszólal Henri Dutilleux ritkán játszott csellóversenye.

A bérletek jó része elővételben elfogyott, de mindig érdemes még utolsó szóló jegyekért próbálkozni…

Helyszín: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem – Művészetek Palotája (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

Időpont: 2012. március 2. 19:30