Rebecca Skloot: Henrietta Lacks örök élete

Posted on 2012. február 23. csütörtök Szerző:

0


Henrietta Lacks örök élete - borító„Szobám falán van egy fénykép egy nőről, akivel sohasem találkoztam. A kép az 1940-es évek végén készült. A nő halványbarna bőre sima, szeme pajkos. Még nem tud a benne növekvő rosszindulatú daganatról, amely árvává teszi majd öt gyermekét, az orvostudomány jövőjét pedig döntően befolyásolja. A fénykép aláírása: »Henrietta Lacks, Helen Lane vagy Helen Larson«.

Nem tudni, ki készítette ezt a fotót, de több százszor megjelent már képes újságokban és tudományos könyvekben, blogokon és a laboratóriumok falán. A rajta szereplő nőt általában Helen Lane-ként említik, de sokszor nem is adnak neki nevet. Többnyire csak HeLaként emlegetik őt is, akárcsak az első halhatatlan emberi sejteket, melyeket az ő méhnyakából metszettek ki pár hónappal a halála előtt.

Valójában Henrietta Lacksnek hívták.”

Az orvosok sejteket vettek le tőle, az engedélye nélkül. Ezek a sejtek sosem pusztultak el, és forradalmasították az orvostudományt. Több millió dolláros üzletág épült rájuk. Minderről Henrietta gyermekei csak húsz év múlva értesültek. Életük egyszer s mindenkorra megváltozott.

Rebecca Skloot sodró lendületű sikerkönyve erkölcsi, faji és orvosi kérdésekről szól, tudományos felfedezésekről és kuruzslókról. S végül, de nem utolsó sorban egy nőről, Deborah-ról, aki égett a vágytól, hogy minél többet megtudjon az édesanyjáról, akit alig ismert.

»Halott nő többet még nem tett az élőkért. Szívszorító történet, fontos könyv.« – The Guardian

Fordító: Árokszállásy Zoltán

Olvass bele: Részlet a könyvből

Park Könyvkiadó, 2012

ISBN 978 963 530 9688