Régimódi mesemondó | Michael Morpurgo: Hadak útján (könyv és film)

Posted on 2012. február 21. kedd Szerző:

0


C. K.

Hadak útján - borítóMichael Morpurgo neve jószerivel ismeretlen idehaza. Az elmúlt bő évtizedben mindössze három kötete jelent meg magyar nyelven, és egyik sem keltett különösebb visszhangot. Biztosra vehető azonban, hogy az első világháború idején játszódó Hadak útján egészen más fogadtatásban részesül. Ez ugyanis a szerző legismertebb és egyben legelismertebb műve, az angolszász ifjúsági irodalom kedvelt klasszikusa.

A hetvenedik évéhez közeledő Morpurgo évtizedek óta az egyik legsikeresebb brit ifjúsági szerző. Köteteinek száma meghaladja a százhúszat, írásaival számos díjat nyert hazájában és más országokban is, műveit jó néhány különböző zsánerben dolgozták fel: készült belőlük rádióhangjáték és tévéfilm, színpadi darab és opera. Hat kötetét is megfilmesítették, legutóbb a most magyarul is megjelenő Hadak útján című regényt, melyet korábban rádiójáték formájában is bemutattak, valamint óriási sikerrel színre vittek, és az adaptáció a londoni színházi világ meghódítása után tavaly immár New Yorkba, a Broadway-re is eljutott. Nem kevésbé sokatmondó tény, hogy a szerző Nagy-Britanniában az első száz közé került az új évezred első évtizedének összesített könyveladási listáján, méghozzá nem kisebb versenytársakat megelőzve, mint például A. A. Milne, Darren Shan, Paolo Coelho és Gordon Ramsay.

A Hadak útján története egy devoni tanyán kezdődik, ahol Joeyt, a pompás vérderest csikó kora óta nagy szeretettel neveli gazdájának fia, Albert. Ám 1914 őszén nehéz idők köszöntenek rájuk: kitör a háború, és a gazda pénzszűke miatt kénytelen eladni a lovat a hadseregnek. Albert nem tud belenyugodni barátja elvesztésébe, és megfogadja, mindent megtesz azért, hogy egy nap újra együtt lehessenek. Joey belecsöppen az első világháború gyilkos darálójába. Ahogy fordul a hadiszerencse, hol az angolokat, hol a németeket szolgálja, majd végül számos kaland és öldöklő csata után a senki földjéről ismét visszakerül az angolok közé. Jó és rossz oldaláról egyaránt megismerte már az embert: a béke szépségét, a barátság erejét éppúgy megtapasztalta, ahogy a háború rútságát. Csakhogy megpróbáltatásai ezzel még korántsem értek véget…

Morpurgo régimódi elbeszélő: nem a jelenkorból meríti történeteinek, regényeinek visszatérő témáit, hanem letűnt idők mára jórészt elfeledett értékeit állítja elénk: ember és természet, állat és ember harmóniájának fontosságát, a bátorság és odaadás erényét, a bizalom és szeretet eszményét. Hősei gyakran természeti vagy történelmi katasztrófák közepette tesznek bizonyságot kitartásukról és egymásba vetett hitükről.

Hadak útján - jelenet a filmből

Az eredetileg 1982-ben megjelent Hadak útján kapcsán két ihlető forrásról számol be a szerző. Egy alkalommal kedvenc helybéli kocsmájában megismerkedett egy első világháborús veteránnal, aki emlékeit megkönnyezve mesélt arról, hogy a háborúban az a lény, akivel a legbizalmasabban tudott beszélni, akivel éjszakánként megosztotta a legtitkosabb félelmeit, a lova volt. Nem sokkal később pedig Morpurgo annak lehetett tanúja, ahogy egy szörnyen dadogó kisfiú, aki beszédhibája miatt sem osztálytársaihoz, sem tanáraihoz nem szólt szinte soha, állatokkal magára maradva folyékonyan, hibátlanul kezdett beszélni, amikor a szerző és felesége által kezdeményezett és irányított program keretében osztályával egy teljes hetet töltött egy devoni tanyán. Az író fejében ezután öltött lassan végső formát a regény története, melynek hátteréhez még azt a megdöbbentő és megrázó adatot is kiderítette, hogy az első világháborúban csak a brit csapatok egymilliónál is jóval több lovat veszítettek a harcok során.

Joggal merül fel a kérdés: vajon miért lett az utóbbi években olyannyira időszerű ez a három évtizede született regény, a pacifizmusnak ez a klasszikus remekműve? Minden bizonnyal azért, mert a kor, amelyben élünk, jóval aktuálisabbá teszi – a harminc évvel ezelőtti világpolitikai helyzetben nem lehetett ennyire közvetlen és szerteágazó a hatása. „1982-ben Nagy-Britanniában a hidegháború volt az egyetlen háborús téma – magyarázza a szerző. – Ám az eltelt évtizedekben nagyot fordult a világ. A háború úgy terjed, mint valami járvány. Amikor csak lehet, háborúzni kezdünk. Mindig elcsodálkozom azon, hogy újra meg újra beleesünk ebbe a csapdába.”

Michael Morpurgo

Michael Morpurgo

Michael Morpurgo megindító története, melyet a könyvben maga Joey, a ló mesél el, nemsokára a mozikban is látható. A tavaly készült filmváltozat, melyet az egyik legnagyobb hollywoodi rendező, Steven Spielberg forgatott, hat Oscar-jelöléssel várja a február végi díjátadó gálát.

Michael Morpurgo: Hadak útján. Fordította: Lázár Júlia

Cartaphilus Könyvkiadó, 2012

Az írás az Alexandra Könyvjelző 2012/1-2. számában megjelent cikk szerkesztett változata

Hadak útján – színes, feliratos amerikai film

Magyarországi premier: 2012. február 9.

Spielberg gondolatai, avagy a rendező megszólal:

„Szerintem ez a történet csodálatos, teljesen magával ragadott. Ahogy olvastam, rögtön körvonalazódott bennem egy őszinte sztori. Vérbeli családi filmként képzeltem el magam előtt: a fiú és a ló utazása, akik egykor nagyon közel álltak egymáshoz, ám a sors elszakította őket egymástól.”

„Számomra ez a történet a hitről, a reményről és a kitartásról szól. Remélem, hogy az a közös élmény, amit ez a film és történet nyújt, összehozza majd az embereket, az üzenetét mindenesetre az összes országban meg fogják érteni, ebben biztos vagyok.”

„Soha, eddigi hosszú és változatos karrierem során nem volt alkalmam forgatni olyan helyen, amely annyira bővelkedik a természeti szépségekben, mint Dartmoor, ahol a War Horse jeleneteit rögzítettük. Én is alig kapargattam meg a felszínét azoknak a vizuális csodáknak, melyet ez a terep kínált fel számomra.”

„A lovak kivételes élményekkel gazdagítottak, hiszen a családomból sokan lovagolnak rendszeresen. Teljesen elbűvölt, hogy ezek a teremtmények mennyire kifejezőek, és hogy milyen jól ki tudják mutatni, hogy mit is éreznek.”

Hadak útján - plakátRendező: Steven Spielberg
Forgatókönyv: Lee Hall, Richard Curtis
Zene: John Williams
Fényképezte: Janusz Kaminski

Szereplők
Jeremy Irvine,
Emily Watson,
Toby Kebbell,
David Thewlis,
Tom Hiddleston,
Eddie Marsan