Fliegauf Bence, Berlinale | Ezüst Medve és még két civil díj

Posted on 2012. február 20. hétfő Szerző:

0


Fliegauf Bence és a Csak a szél című filmben szereplő amatőr színészek

Fliegauf Bence és a Csak a szél című filmben szereplő amatőr színészek

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivál második legrangosabb elismerését, a zsűri nagydíját nyerte Fliegauf Bence (korábban Benedek) Csak a szél című alkotása a 62. alkalommal megrendezett mustrán. Ezzel a mostani zsinórban a második év, hogy magyar rendező hozza el Berlinből az Ezüst Medvét: tavaly ugyanezt az elismerést kapta Tarr Béla A torinói ló című munkájáért.

A magyar–német–francia koprodukcióban készült film a 2008-2009-es magyarországi romagyilkosságok témáját dolgozza fel egy roma család egy napjának fiktív történetén keresztül. Az amatőr szereplőkkel forgatott filmet „kemény és kompromisszumok nélküli” alkotásként jellemezte a külföldi sajtó, kiemelték a magyar rendező munkájának minimalista stílusát, amely a film képi világa mellett a zenéjében is tetten érhető.

A rendező a díjátadó után azt nyilatkozta, hogy „nem az a jellemző Magyarországon, hogy embereket csak úgy lelőnek.” Hozzátette: „Nem szeretnék bekapcsolódni a politikai játszmákba. Ez a film művészi reflexió a történtekről, nem pedig politikai állásfoglalás.” A filmet várhatóan áprilisban mutatják be a magyar mozik.

Csak a szél - plakátA filmfesztivál hivatalos díjkiosztója előtt a független szakmai és civil szervezetek zsűrije is két díjjal jutalmazta Fliegauf filmjét. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet németországi csoportja azért döntött a Csak a szél mellett, mert „mesterien mutat rá a Magyarországon élő roma emberek aggasztó helyzetére”, és „figyelemreméltó eszközökkel emlékeztet minket arra, mit jelent mindennapos diszkrimináció és rasszista terror között élni”.

Ezenkívül a film megkapta a fesztivál Film Békedíját (Peace Film Prize) is. A zsűri indoklásában azt méltatta, hogy „a rendező elkerüli a romákról kialakított mitikus képet, helyette szereplőit a maguk személyességében és törékenységében mutatja meg”, de kiemelték Lovasi Zoltán operatőr munkáját is. Mindkét elismerés ötezer eurós pénzjutalommal jár.

A Mike Leigh brit rendező vezette nyolctagú nemzetközi zsűrinek 18 filmből kellett kiválasztani a legjobbat. Fliegauf alkotását a kritikusok a Berlinale fődíjára is esélyesnek tartották, azonban az Arany Medvét végül Paolo és Vittorio Taviani Cesare deve morire (Caesarnak meg kell halnia) című dokumentumfilmje kapta, ami Shakespeare Julius Caesar című darabjának egy börtönbeli színpadra állítását mutatja be.

A legjobb rendezőnek járó elismerést Christian Petzold kapta a Barbara című német filmért. A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Medvét Mikkel Boe Fölsgaard érdemelte ki az En kongelig affaere (Királyi viszony) című filmért. A színésznők között Rachel Mwanzát ismerték el Ezüst Medvével a War Witch című kanadai filmben nyújtott alakításáért.

Ezüst MedveA L’enfant d’en haut (Sister) című francia produkció (rendező: Ursula Meier) Ezüst Medve-különdíjban részesült. Újszerűségért Alfred Bauer-díjjal ismerték el Miguel Gomes portugál rendező Tabu című alkotását. Ugyanezt a filmet díjazta a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (Fipresci) is. A legjobb forgatókönyvért szintén Ezüst Medvét kapott Rasmus Heisterberg és Nikolaj Arcel az En kongelig affaereért (Királyi viszony).

Kiemelkedő művészi teljesítményért a Bai lu yuan (White Deer Plain) című kínai film operatőre kapott Ezüst Medvét. A legjobb rövidfilmért járó Arany Medvét a Rafa című portugál alkotás kapta, amelyet Joao Salaviza rendezett. A legjobb első film Boudewijn Koole holland rendező Kauwboy című alkotása lett.

Posted in: Filmes hírek, HÍREK