Kétszáz éves celeb | Charles Dickens Superstar (évforduló)

Posted on 2012. február 15. szerda Szerző:

1


Írta: Salamon Eszter

Charles Dickens - Francis Alexander festményeKétszáz éve, 1812-ben született az angol irodalom egyik legjelentősebb alakja, a viktoriánus kor krónikása, Charles Dickens. Az évforduló alkalmából február 7-én a trónörökös, Károly herceg személyesen helyezte el az emlékezés virágait a Westminster apátságban, a legnagyobb angol irodalmárok temetkezési helyén.

Hazájában számos rendezvényt tartanak a Dickens-év keretében, több újság is megszavaztatta olvasóit, szerzőit a legnépszerűbb regényről és a legnépszerűbb szereplőről. Ez utóbbi, nem meglepő módon Ebenezer Scrooge, a Karácsonyi ének főszereplője. A népszerűség oka az is, hogy ez Dickens leggyakrabban megfilmesített műve.

A világ első irodalmi szupersztárjának legnépszerűbb művei hazánkban a Copperfield Dávid, a Twist Olivér és a Karácsonyi ének. Sajátos módon az előbbi kettő elsősorban ifjúsági regényként él a köztudatban, ráadásul a Copperfield Dávidnak évtizedek óta csak az első felét, a gyermekévekről szólót adják ki magyarul, holott a teljes regény az érett regényíró enciklopédikus igényű leírása koráról. A Twist Olivér, amelynek megjelenésekor az író mindössze 25 éves volt, részben önéletrajzi ihletésű. A legtöbb Dickens-mű magyarul is hozzáférhető, nagynevű írók fordításában – Ottlik Gézától Karinthy Frigyesig –, bár a legtöbb csak könyvtárból (vagy antikváriumból) szerezhető be.

Charles Dickens sok szempontból a mai bestseller-szerzők előfutárának tekinthető. Nem csak tehetséges író volt, hanem tudatosan menedzselte is magát. Edward Bulwer-Lytton – Dickens kortársa és barátja – írta róla: »Szerencsésen megúszta írótársai féltékenységét – és ezt a szerencsét nagyon tudatosan segítette is hírneve védelmével, felhasználva minden alkalmat, hogy frissen tartsa. Minden más írónál jobban értette, hogy mit is jelent a mindennapokban az írói hivatás.«

A Picwick Klub is folytatásokban jelent megElső sikereit Boz álnéven aratta 1836-ban, a Sketches by Boz (Boz firkái) sorozattal. Ezekben a mindennapi élet eseményeit, szereplőit, helyszíneit örökíti meg dokumentátori pontossággal, ám az 56 rövid írás egy része, a Mesék (Tales) összefoglaló cím alatt megjelent írások, már kitalált történetek. A szerző kilétét vonatkozó találgatásokat kihasználva Dickens személyesen gondoskodott arról, hogy mindenki, akivel csak összeakadt, kapjon egy példányt a kötetből, vagyis tudatosan kezdte építeni írói imázsát.

Az így elért sikerre alapozva kapott felkérést első szépirodalmi munkájára, A Pickwick Klubra (The Pickwick Papers), melyet remek humorral írt meg. A regény, még mindig Boz álnéven, napilapban, folytatásokban jelent meg – ahogy későbbi műveinek nagy része is, mintegy nyomtatott szappanoperaként. Közismert tény, hogy Dickens későbbi munkáit a már megjelent részekre érkező olvasói reagálások is formálták. Ezzel a művel az író már magabiztosan elindult az országos hírnév felé, következő regénye, a Nicholas Nickleby pedig már saját neve alatt jelent meg.

Szinte pályája kezdetétől valóságos rajongótábora alakult ki. Olvasói szerint kezdettől fogva „a szívükből beszélt”, a történetekből ráismertek saját életük fordulataira, értékrendjükre, azt érezték, az író szereti őket. Dickens pedig tényleg törekedett arra, hogy testközelből ismerje olvasóit. Úgy írt róluk, mintha ellátogatott volna hozzájuk, része lett volna életüknek, és remélte, hogy figurái az otthonok állandó látogatóivá, lakóivá válnak.

Charles Dickens, nyilvános felolvasás, 1867Igen modern módon viszonyult korának médiájához is. Nagyon tudatosan adta a nevét különböző jó ügyekhez. Még 30 éves sem volt, amikor először látogatott el Skóciába, ahol a helyi notabilitások teljes létszámban kivonultak az üdvözlésére. Dickens méltósággal és humorral viselte, hogy tisztességben megőszült emberek gazsulálnak neki. A médiafigyelem középpontjában élő celebként persze atrocitások is érték. A mai hírességekhez hasonlóan őt is megbámulták és követték, megtámadták, hogy levágják emlékül egy hajtincsét, vagy szőrmebundáját megnyírják egy kis szuvenírért. Ezeket a kellemetlenségeket azonban elviselte, a személyes elismerést, az ünneplést doppingszerhez hasonlóan igényelte.

Tudatos médiaszerepléseinek sorában voltak színpadi szereplések is. Az évek során számos, igen különleges előadást állított színpadra, rábeszélve barátait is a fellépésre. Ő maga természetesen mindig főszerepeket játszott ezekben. Az amatőr színielőadások bevételét minden esetben jótékony célra fordította. A közönséget is igen gondosan válogatta, a széksorokban miniszterek, hercegek, kritikusok foglaltak helyet, és a költőfejedelem, Tennyson is. Az előadásoknak természetesen hírét vitték, így hamarosan maga Viktória királynő is rendelt magának egy előadást.

Charles DickensModern íróhoz méltóan belépődíjat szedett nyilvános felolvasásaiért, habár a barátai eleinte óvták ettől. Ezeket remekül megszervezték, és széles körben hirdették. Nagy-Britannia és Amerika hatalmas előadótermeiben így sikerült telt házas esteket tartani, melyekre a jegyeket napok alatt eladták. Noha ezek a felolvasó estek egyre fárasztóbbak voltak Dickens számára, élete végéig vállalta az irodalmi haknikat. Mint vérbeli showman, nem tudott ellenállni az olvasókkal való személyes találkozás varázsának, melynek során nemcsak adott magából, de ösztönzést is kapott tőlük. Mindössze három hónappal halála előtt hagyott fel a médiaszereplésekkel. Mai szemmel viszonylag fiatalon, 58 évesen hunyt el, saját korában viszont igen idősnek tekintették.

A világirodalom történetében Charles Dickens volt az első, aki egész életét a média reflektorfényében élte. Halálakor a világ egyik legismertebb embere volt. Zseniális írói életműve ugyanakkor azt is mutatja, hogy a népszerűség fényében szívesen sütkérező – és abból töltekező – embernek igen mély belső élete is volt. A rajongói szeretet hevéből rengeteget tudott tovább is adni, olvasók millióinak szívét melegítette és melegíti ma is történeteivel.

Ian Dickens, Charles Dickens ükunokája beszél a megemlékezésen, Portsmouth-ban, Dickens szülőháza előtt

Ian Dickens, Charles Dickens ükunokája beszél a megemlékezésen, Portsmouth-ban, Dickens szülőháza előtt

Posted in: Emlékcsarnok, HÍREK