Impró és irodalom | Momentán társulat & Parti Nagy Lajos

Posted on 2012. február 15. szerda Szerző:

0


PNL - MomentánHogy lehet a hosszú hónapok gondos munkájával kiérlelt irodalmi szöveget és az épp az adott pillanatban megszülető spontán megnyilvánulásokat termékenyen összeegyeztetni? A Momentán kísérletet tesz rá. A társulat kilencedik éve improvizál és még annál is régebben tart szórakoztató irodalmi felolvasóesteket.

Február 17-én a Momentán Pluszban Az étkezés ártalmasságáról című Parti Nagy Lajos szövegre improvizálnak. A nézők ötletei és a Momentán tagjai mellett a szerző is feltűnik a színpadon, és az eseményekhez lesz egy-két szava. Vagyis: közben és utána beszélgetés a szerzővel.

„A legjobb helyre kerültem ahhoz képest, hogy nem tudok és nem szeretek rögtönözni; még szerencse, hogy vannak, akik tudnak, méghozzá nagyon, ezért lépek fel a Momentán keretében – őszinte örömmel és várakozással.” (PNL)

A Momentánról és a Momentán Pluszról

Az interaktív improvizációs előadásairól ismert társulat Momentán Plusz sorozatában írókat, zenészeket, „bevállalós” színészeket hív meg közös játékra. A Kex és Tea célja a kortárs magyar írók, költők és szövegeik megismertetése és megszerettetése a közönséggel. A szórakoztatás, a kedvcsinálás és az előítéletek eloszlatása: hogy kiderüljön, ezek a szövegek nem lilák, játékosak, nekünk és rólunk szólnak. Egyszóval tökéletesen „fogyaszthatók”.

A RögvEst, a Momentán 2003 óta sikerrel játszott előadása 100% improvizáció. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Rövid, pörgős jelenetek, tele fordulatokkal és váratlan megoldásokkal Ahogy ajánlójukban írják: „Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont.”

Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos

Az irodalomban és az improvizációban egyaránt tevékenykedő Momentán egy ideje dolgozik a két műfaj kombinálásán. A Millenáris és a Margó Feszt közös kulturális programsorozatában, a Befogadóban több alkalommal is játszottak már irodalmi szövegekre: volt impróestjük erotika, foci és rockzene témában. A 9. Litera előszilveszteren pedig Grendel Lajos, Kemény István, Láng Zsolt, Németh Gábor és Takács Zsuzsa írásaira improvizáltak a Trafó színpadán.

Helyszín: IMPRÓ – kreatív töltőállomás (1066 Budapest, Ó utca 4.)

Időpont: 2012. február 17. péntek, 19. óra

Jegyrendelés: www.momentantarsulat.hu