Daniel Domscheit-Berg: WikiLeaks – A leleplezés

Posted on 2012. február 2. csütörtök Szerző:

0


Hogyan működtettük a világ legveszélyesebb weboldalát?

WikiLeaks - A leleplezés - borítóA WikiLeaks nevéhez az utóbbi évtizedek legmegdöbbentőbb botrányai kötődnek. Ezen a weboldalon hozták először nyilvánosságra az iraki civileket és újságírókat meggyilkoló amerikai katonák hírét; az amerikai külügy diplomáciai dokumentumait; a kunduzi, eltérített üzemanyag-szállítók bombázásának valós körülményeit, ami végül Jung védelmi miniszter lemondásához vezetett; a tragédiába torkolló duisburgi Love Parade háttérdokumentumait vagy hogy a fő részvényesei fosztották ki az izlandi Kaupthing bankot, ami végül az ország pénzügyi összeomlását okozta. Olyan titkok leleplezéséért felelősek, melyek az egész világ sorsát megváltoztatták. Óriási jelentősége ellenére ez a vállalkozás is egész kicsiben indult.

Julian Assange, az ausztrál hacker 2006-ban kezdte meg a weboldal fejlesztését, amelynek segítségével a nagy port felkavaró, kormányok és vállalatok által gondosan eltitkolt dokumentumok akár a nappalinkban is hozzáférhetővé váltak, ugyanakkor az informátorok kiléte titokban marad. A WikiLeaks hangos botrányokkal övezett sikertörténete számos kérdést vetett fel és hagyott ez idáig megválaszolatlanul.ű

Kik állnak a szervezet mögött, amely jeges félelemmel tölti el a hatalmat gyakorlók szívét? Ki az az ember, aki a Pentagont egy 120 fős külön osztály felállítására kényszerítette? Hogy néz ki a WikiLeaks belső szerkezete, és milyen dokumentumokkal foglalkoznak? Ki dönt arról, milyen híreket közölnek, és hogyan gondoskodnak a hoaxok kivédéséről? A titkosszolgálat vádolta meg Julian Assange-t nemi erőszakkal, hogy így állítsák félre? Mi az igazság az állítólagos belső hatalmi harcokról, amelyekről oly sokat cikkezik mostanában a sajtó? Hasznos vagy káros a titkos diplomáciai táviratok nyilvánosságra hozatala? Milyen személyiségi jogi és elvi kérdéseket vet fel egy ilyen weboldal létezése? Lehet-e titkok nélkül élni? Vajon biztonságosabbá vagy épp veszélyesebbé teszi a világot a transzparencia?

A szerző: Daniel Domscheit-Berg, aki Daniel Schmitt álnéven két és fél éven át Julian Assange legközelebbi munkatársa volt, úgy döntött, most leleplezi a világ legveszélyesebb weboldalának összes titkát! Az 1978-ban született programozó és hacker nyolc évesen kapta meg első számítógépét. Már az előtt is az információszabadság elkötelezett híve és harcosa volt, hogy az oldal szolgálatába állította volna tehetségét. 2007 decemberében ismerkedett meg Julian Assange-dzsal, és együtt kezdtek a WikiLeaks bővítésén dolgozni. 2009 elején otthagyta addigi munkahelyét és Berlinbe költözött, hogy minden idejét és energiáját a projektnek szentelhesse. Ám 2010-ben bekövetkezett egy nem várt fordulat: Daniel Domscheit-Berg kiszállt Assange csapatából. Könyvében pedig mindent elárul, amit csak a WikiLeaksről tudni lehet.

Fordította: Malyáta Eszter

Bővebben a könyvről: A leleplezők leleplezése

Nyitott Könyvműhely Kiadó, 2011

ISBN: 9789633100455