Múltról regélő tárgyak | Baksa Brigitta: A karácsonyi asztal meséi

Posted on 2012. január 26. csütörtök Szerző:

0


Írta: Zemen Annamária

A karácsonyi asztal meséi - címlapNéprajzkutató, gyakorló néprajztanár, érdemes tankönyvszerző dr. Baksa Brigitta. Tavaly karácsonyra megjelent kötete azonban nem tankönyv. Mesekönyv, de nem a hagyományos értelemben, hiszen túlmutat a fantázia szülte történeteken. A mese világába tudatosan csempészett néprajzi elemek didaktikai célzata tagadhatatlan – tanári mivoltát a szerző ebben a művében sem tudja megtagadni.

A könyv tíz különálló történetét a karácsony hangulata fogja össze, teszi kerekké, egységessé. A mese az ünnepi készülődéssel kezdődik, és a betlehemesek látogatása után, az éjféli misével zárul. Ám eközben csodálatos dolgok történnek. Az asztalra helyezett tárgyak életre kelnek és mesélni kezdenek. Mindegyikük elmeséli a maga történetét, általuk betekintünk az egykori falusi élet mindennapjaiba, néprajzilag hiteles képet kapunk a hajdani szokásokról, a paraszti élet nehézségeiről és örömeiről, az évszakokkal együtt változó mezőgazdasági munka menetéről.

Mára szinte ismeretlen tárgyi világ elevenedik meg előttünk, gyermekeinkkel együtt talán mi magunk is megtanulhatjuk, mit is jelent például a teknő, a cseber [vödörféle], a dorong, a kordé [kétkerekű szállítóeszköz], a motolla [fonalgombolyító], a mángorló [vizes ruha kisimításásra szolgáló hengerpár], a vetélő [a szövőszék egy alkatrésze], az engobe [ejtsd: angób; agyagmáz], a kelence [méhkert, méhes] és még sorolhatnánk.

Kurdi István illusztrációja a könyvből

Kurdi István illusztrációja a könyvből

Vajon tudjuk-e, hogy mi történik Szent Márk napján, Luca napján, Szent György-napon, Márton napján, miért híres a Mihály-napi vásár, mi volt a teendő egykor Rozália-napkor, Anna-nap táján? A feleletet maguk a megelevenedő tárgyak adják meg.

Ne csodálkozzunk, hiszen meséről van szó, ahol minden lehetséges. Életre kelhet a kenyér, s elmesélheti, hogy milyen hosszú utat járt be, míg a búzából illatos, pirosra sült kenyérré nem változott. Elmondhatja izgalmas életét a bor, míg a szőlőtőke metszésétől, a kötözésen, permetezésen, szüretelésen át zamatos borrá nem alakult. Megszólal a Miska-kancsó, megtudjuk tőle, hogyan lett a partoldali agyagból cifra, mázas boroskancsó; a viaszgyertyától hogy milyen volt, amikor még a méhkasban lakott, mit élt át, amikor kipörgették belőle a mézet, és hogyan lett belőle gyertya. Különösen szép a kenyérkosár története, amit a gazda font vesszőből a feleségének, karácsonyi ajándékként. Megszólal az asztal, mesélnek a veteményeskert termései, beszél az abrosz és még sokan mások.

A könyv nyelvezete, stílusa kifinomult, szókincse gazdag. A mondatszerkezetek – éppen, mert gyerekeknek írott könyvről van szó – egyszerűek, áttekinthetőek. Kurdi István illusztrációinak szín- és formavilága harmonikusan illeszkedik a szövegkörnyezetbe: az egész kötetet a szeretet, a megértés, a béke és a nyugalom járja át.

Baksa Brigitta tehetségére vall, hogy meg tud maradni mesemondónak; nem moralizál, nem nosztalgiázik. Nem szépíti az egykor volt életformát, és nem marasztalja el vele szemben a mát. Egy dolgot tart fontosnak, hogy megtanítson minket a múlt tiszteletére. Legyünk tisztában azzal, honnét jöttünk, szeressük az anyaföldet, amely enni ad nekünk, és tudjunk örülni az egyszerű, köznapi dolgoknak is.

Kurdi István illusztrációja a könyvből

Kurdi István illusztrációja a könyvből

Néha kell, hogy megálljunk, és elgondolkozzunk egy kicsit a múlton. Kell, hogy gyerekeinket a mesebeli világot idéző könyv vezesse vissza a valósághoz. Ahhoz a valósághoz, amelyet a múlt megismerésével jobban megértenek – és talán jobban értékelnek. A könyv erkölcsi tanítása az immateriális világra tekintő visszaemlékezésben rejlik. Feltárja az örök emberi értékeket, amelyek ismerete nélkül gyermekeink jövője elképzelhetetlen.

„A hagyomány olyan a társadalom és az egyes ember életében – mondja Csörgő Zoltán hagyománykutató, kulturális antropológus –, mint a folyónak a medre: keretet ad az élet folyamának, viszont így messzebbre lehet jutni.”

Baksa Brigitta következő könyvének főszereplője egy kisbárány. Húsvét táján vehettük kezünkbe, és nyuszi hozta ajándékként meglephettük vele gyermekeinket.

Adatok: A könyv fülszövege

Baksa Brigitta:  A karácsonyi asztal meséi

Nemzeti Tankönyvkiadó, 2010