Magyar Avantgardium | Szkárosi Endre az eszmélkedése történetéről (program)

Posted on 2012. január 23. hétfő Szerző:

0


olvassbele.com

Egy másik ember - címlapA hazai avantgárd mozgalom egyik legmarkánsabb alakja, Szkárosi Endre költő, műfordító, performer – és még nagyon sok minden – lesz január 26-án, csütörtökön a Noran Szalon vendége. Az idén hatvanéves, nyughatatlan lelkű és szellemű értelmiségi beszélgetőtársa Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó igazgatója.

A beszélgetés apropója Szkárosi Endre új könyve, az Egy másik ember. Az alcíme szerint Eszmélkedéstörténeti emlékirat a hazai avantgárd-mozgalom hetvenes-nyolcvanas évekbeli eseményeit dolgozza fel, sok-sok izgalmas és beszédes történettel. Az Örkény István Könyvesboltban rendezett eseményre minden érdeklődőt vár a kiadó.

Szkárosi Endre 1977-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar–olasz szakán szerzett diplomát. 1978 és ’83 között az eredeti Mozgó Világ szerkesztőségében dolgozott. 1984-től a József Attila Tudományegyetemen, 1994 óta az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanított/tanít olasz irodalmat és kortárs művelődéstörténetet.

A ’70-es évek elején experimentális színházi munkát folytatott a Brobo-csoporttal, az évtized közepe óta publikál verseket, kritikai és szépírásokat. 1979-ben barátaival – a közelmúltban elhunyt Bernáth(y) Sándorral, Györe Balázzsal, Kemenczky Judittal, Kőbányai Jánossal, Szilágyi Ákossal és Temesi Ferenccel – megalapította a korszak első alternatív irodalmi csoportját, a Fölöspéldányt. A hetvenes évek végétől foglalkozik intenzíven hangköltészettel, vizuális és experimentális költészettel.

1984-ben barátaival megalapította a totális költészeti koncertszínház műfaját megteremtő Konnektor zenekart. A csoporttal és egyénileg számos performanszt, koncertet mutatott be Magyarországon és Európában. Ezzel egy időben »vers-szobrokat« és »térköltészeti« alkotásokat készített, amelyekkel egyéni és kollektív kiállításokon, illetve folyóiratokban szerepelt itthon és külföldön. 1987-től készít videoköltészeti műveket. Költői tevékenységét egészében »transzpoézisnek« nevezi.

1986-ban indította útnak az Új Hölgyfutár Revue című élőfolyóiratot (helyszínei: Egyetemi Színpad, Vigadó Kamara, Radnóti Színház stb.), amelyben a korszak legjelentősebb avantgárd művészei, performerei lépnek fel; majd 1991-től nyomtatott formában is megjelenik az Új Hölgyfutár maművészeti magazin, amely hat számában több mint kétszáz hazai és külföldi avantgárd-alternatív író, művész munkáját mutatja be. Szkárosi számos hazai és nemzetközi fesztivált szervezett. 1994-től dolgozik a Spiritus Noister zenekarral (legismertebb alkotótársa Ladik Katalin). Szkárosi 1988-tól máig rendszeresen szerepel a londoni Towering Inferno zenekarral, amellyel több turnén és fesztiválon vett részt. 1982 óta gondozza a Világgége című hangművészeti magazint a Magyar Rádióban. Személyes művészi és szervezői, valamint kutatói-oktatói tapasztalatait is hasznosítva a kortárs, interdiszciplináris művelődéstörténet egyetemi és egyetemközi oktatásának fejlesztésén dolgozik.

Örkény István KönyvesboltA más művészeti ágakban létrehozott műveit itt nem soroljuk fel, csupán könyveit:
Ismeretlen monológok (versek), Budapest, 1981; K! K! K! (A Fölöspéldány gyűjtése), Budapest, 1986; Támad a szél (librettó), Budapest, 1987, 1998; Szellőző művek [Galántai Györggyel], Budapest, 1990; Kaddish (librettó), 1993, 1995; Egy másik ember – Eszmélkedéstörténeti emlékirat, 2011.

Helyszín: Örkény István Könyvesbolt (1137 Budapest, Szent István körút 26.)

Időpont: 2012. január 26., 17.00