Krimik karácsony után | Donna Leon: Vérző kövek; Kjell Eriksson: Burundi hercegnője

Posted on 2012. január 19. csütörtök Szerző:

0


Írta: Salamon Eszter

Vérző kövek - címlapBurundi hercegnője - címlapA bűn nem ismer ünnepet, szabadnapot. (Mondjuk a zsaru meg a háziasszony sem.) Az ünnepek utáni lazításban két olyan krimi is a kezembe került, amely közvetlenül karácsony előtt játszódik. Mindkettőben rányomja a bélyegét a nyomozásra az ünnepi készülődés. A rendőrök személyes problémái és örömei háttérbe szorítják magát a bűnt, mintha az ádvent hangulata átragadt volna a szerzőkre is.

A Vérző kövek, Donna Leon sorozatának legfrissebb darabja, az írónőtől megszokott módon természetesen Velencében játszódik. Tovább szövődnek Brunetti felügyelő és családja életének szálai, és természetesen összeérnek a felügyelő apósa által jól ismert felső körökkel. A karácsony előtti időszak Velencéje esőivel, áradásaival nem a legvonzóbb a turisták számára. Ilyenkor a rendőröknek sem kellemes beugrani a motorcsónakba, hogy eljussanak egy bűnügy helyszínére vagy kihallgassanak egy gyanúsítottat. Ám az ő fejükben is az jár, milyen ajándékokat vásároljanak szeretteiknek. Ajándékbeszerzési lehetőség az utcán is akad – bár egy rendőr számára biztosan nem. Aki járt már Velencében vagy bárhol Itáliában, ismeri a jelenséget: ébenfekete szenegáliak árulnak a kövezetre terített lepedőkről jó minőségű, ám hamisított táskákat. E táskaárusok egyikét gyilkolják meg brutális módon, a turisták szeme láttára. Brunetti felügyelő pedig igyekszik kideríteni, hogy mi történt, annak ellenére, hogy felettese és állandó ellenlábasa, Patta kapitányhelyettes igyekszik ebben megakadályozni. Az ügy hullámokat ver Brunettiék, két kamasz gyerekkel súlyosbított otthonában is. Az ügy szálai azonban igen távolra (és magasra) vezetnek, szerepet kapnak benne véres gyémántok és az illegális fegyverkereskedelem is.

Kjell Eriksson

Kjell Eriksson

A másik regény Európa északi végén játszódik, ahol a karácsony garantáltan havas. Uppsala és a közeli kisvárosok terítik a környezetet Burundi hercegnője köré. Kjell Eriksson krimijének címe ellenére nincs szó benne afrikaiakról. A címszereplő ugyanis a bölcsőszájú halak egyik fajtája. Ebben a regényben nem bukkannak fel előkelőségek, magasabb körök. Egyszerű munkásemberek és a helyi rendőrség munkatársai a történet szereplői. A skandináv krimikben megszokott módon nem az akciódús jeleneteken van a hangsúly, hanem az emberi sorsokon. Ezek révén hívja fel a szerző a figyelmet, hogy a messziről nagyon nyugalmasnak tűnő svéd földön azért léteznek problémák. Bár a történet alakulásában nincs közvetlen szerepe, nagy hangsúlyt kap benne a társadalom összetételének változása, amely jelentős feszültségek forrása.

A Burundi hercegnőjében Ann Lindell nyomozó mutatkozik be. Ebben a történetben (amely a sorozat harmadik darabja, ám mind magyarul, mind angolul ez az első, amit lefordítottak) a nyomozónő éppen gyesen van, ám nem bírja ki, hogy részt ne vegyen a nyomozásban. A több szálon futó történetben párhuzamosan zajlik több nyomozás. Eltűnt egy családapa, a már említett bölcsőszájú halak szakértője. Keresik a piti, ám jó útra tért bűnözőt, Kicsi Johnt, továbbá egy pszichotikus férfit, aki egyik volt iskolatársát bántalmazta, és véletlenül Kicsi Johnnal is egy iskolába járt. A munkára rátelepednek a rendőrök problémái is. Nemcsak Ann gyes-depressziója, hanem a többiek nyavalyái is, főként Ola Haveré, akinek nem túlságosan jó most a kapcsolata a szintén gyesen lévő feleségével, ámde Ann és közte szikrázik a levegő.

Közös vonás a két krimiben (talán más párosítást kellett volna olvasnom), hogy mindkettőben fontos szerepet kap a nyomozók személyisége, családi élete. Középpontba kerül a konyha. Uppsala felől megtudhatjuk, mik a svéd karácsony jellegzetes ételei, és azt is, hogy nyomozás közben nem jó ötlet a tűzhelyen hagyni a sonkát. Brunettiéknél meg természetes, ami másutt elképzelhetetlen, hogy a rendőrfelügyelő bűnüldözés közben is hazamegy elfogyasztani a legalább kétfogásos ebédet. (De nem ám pincérfutártól! A felesége készítette.) Brunetti végzi a dolgát, járja a várost, de közben megáll, hogy valami különleges zöldséget vagy gyümölcsöt vásároljon. Másrészt még karácsony előtt két nappal sem tudja, mit ad családtagjainak ajándékba.

Donna Leon

Donna Leon

Akármelyik sztoriban járunk, a rendőrökben mindent megtesznek az igazság kiderítése érdekében. Ez, úgy tűnik, Svédországban ütközik kevesebb nehézségbe. Donna Leon – amint az megszokhattuk már nagy szeretettel és Velence meg a velenceiek iránti tisztelettel megírt könyveitől – természetes dologként, a mindennapi élet velejárójaként kezeli az olasz hétköznapokat átszövő korrupciót. Azt is, hogy az ügyek elintézésének legrövidebb útja az ügyeskedés. Brunetti utálja ezt, ám hogy dolgozni tudjon, él minden lehetőséggel, ami a személyes kapcsolatokból adódik. Rossz szájíze marad utána? Válogatott borokkal mossa le.

A hűvös északiaknál sem kevésbé fontosak az emberi kapcsolatok, sőt a Burundi hercegnőjében szereplő rendőrök közötti kapcsolatok bensőségesebbek, erősebbek. Az uppsalai rendőrség nyomozóival már a regény elején megismerkedünk. Ettől kicsit nehézkesen indul a könyv, mivel már az első oldalakon meglehetősen népes csapattal találkozunk. Amint viszont (nagyjából a regény harmadánál) már meg tudjuk különböztetni a szereplőket – akikből a többféle bűncselekmény miatt szokatlanul sok van –, a sztori lendületet kap és magával ragad.

A skandináv krimi egyben tisztelgés a nagy előd, Ed McBain előtt is. Eriksson közvetlen utalást is elhelyezett az ő 87-es körzetről szóló történeteire. A kiadó a sorozatba most is a díjnyertes regények közül választott, a Burundi hercegnője 2002-ben a Swedish Crime Academy legjobb krimiért járó díját nyerte el.

A férfias szakma fordítói nők voltak; Donna Leon magyarítását Bíró Júlia, az Eriksson-krimiét Péteri Vanda végezte. Mindketten jól olvasható szöveget adtak ki a kezükből, ahogy a két igényes kiadótól megszokhattuk.

Donna Leon: Vérző kövek. Geopen Kiadó, 2011. – Fülszöveg

Olvass bele: Vérző kövek – részlet

Kjell Eriksson: Burundi hercegnője. Skandináv krimik sorozat. Animus Kiadó, 2011. – Fülszöveg

Olvass bele: Burundi hercegnője – részlet