Láss csodát! | Ismét Aegon-matiné a Szépművészetiben

Posted on 2011. december 7. szerda Szerző:

0


Herczku Ágnes

Herczku Ágnes

A 2011 februárjában indított Láss csodát! sorozat eddigi családi matinéi egyértelműen visszaigazolták, mennyire nagy szükségük van a gyerekeknek és szüleiknek is olyan egyedi, játékos művészeti produkciókra, amelyek az újszerű összhatásokra, a különféle művészeti ágak, művészek összjátékára épülnek. Az Aegon Magyarország és a Szépművészeti Múzeum együttműködésében megvalósuló sorozat szombati (megnyújtott) délelőttjein neves művészek lépnek fel, olyan alkotók és előadók, akik át tudják adni az olvasás, a képnézegetés, a zenehallgatás, az újszerű felfedezések együttes örömét.

December 17-én, szombaton 11-től 12-ig Herczku Ágnes, az Állami Népi Együttes énekesének műsorvezetésével – akit Makovínyi Tibor néptáncos segít, kiegészít és társul be a játékokba – szülők és gyerekek együtt fedezhetik fel az újdonságot zenében, versben, mesében, képeken – és az életben.

A háttér-, partner- és előtérzenét Barcza Horváth József (nagybőgő) és Dés András (ütőhangszerek) szolgáltatja.

Az eddigi matinékon érzékelhették a kis és a felnőtt nézők, mennyire új, akár meghökkentő érzelmeket, gondolatokat ébreszthet például egy mese, felolvasás, ha azt továbbszövi egy remek zenész a saját nyelvén, zenei improvizációval – vagy éppen fordítva, illetve ha a témához választott képek világát egy-egy irodalmi mű és zene egészíti ki, viszi tovább. Mert összefonva, egymáshoz kapcsolva mást adhat, mint önmagában, külön-külön.

A szombati családi program 10-től 13 óráig tart, a gyerekek és szüleik 10-től ismerkedhetnek a múzeumban az adott témához választott műtárgyakkal, és 11-kor kezdődik a Láss csodát! – Aegon-matiné sokszínű, a témát többféle műfaj összefonódásával érzékeltető műsora, s utána 12-től 13 óráig a családok a témához kapcsolódóan közösen alkothatnak a múzeumi foglalkozáson.

A sorozat szerkesztője Eszéki Erzsébet.