Visszafordíthatatlan – Derek Cianfrance: Blue Valentine (film)

Posted on 2011. december 6. kedd Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Blue ValentineSzomorú szerelmi dráma a Blue Valentine. Kíméletlen őszinteséggel mutatja meg az emberi kapcsolatok mélypontjait; amikor két ember már nem képes együtt, egymás mellett fejlődni, közös erővel sem bírnak változást hozni saját életükbe. A szenvedély a pillanat hevében éled és hamvad el, a szeretetnek azonban végérvényesen maradnia kell(ene). Derek Cianfrance filmjének hősei egy utolsó, kétségbeesett kísérletet tesznek kapcsolatuk megmentésére.

Cindy (Michelle Williams) és Dean (Ryan Gosling) egy hat év körüli kislányt nevel közösen. A fiatal házaspár egykor megfogadta, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett, mégis kézzel fogható a kettejük közti feszültség.

A jelen történéseibe ágyazott flashback jelenetekből ismerjük meg kapcsolatuk kibontakozását. Összeismerkedésük idején Dean költöztetőként jut el egy öregek otthonába, ahol Cindy nagymamája élete tölti utolsó éveit. Nem éppen szokványos szerelmi bölcsőhely, férfi és nő találkozása azonban nem ismer törvényszerűségeket.

Azt várná az ember, hogy miután a fiatalok első látásra egymásba habarodnak, jön a házasság és a gyermekvállalás. Hiszen történhetett volna akár így is. De Cindy és Dean élete a biztató kezdet után nem éppen ideálisan alakul. Lesz ugyan házasság, egy kislány is születik, azonban cseppet sem felhőtlen az öröm.

A történet idején Cindy nővérként dolgozik egy kórházban. Sikereket ér el, sőt egy jobb munka lehetősége is felcsillan. És ő karriert akar. Dean eközben megmarad kétkezi munkásnak, mindenféle ambíció nélkül. Jó férj, jó apa, imádja a feleségét és a kislányt – de mintha semmi többre nem vágyna.

A házas évek alatt Cindy fokozatoson elhidegül férjétől, nem bírja elviselni a férfi élhetetlenségét, zavarja infantilis viselkedése. Egy idő után már az érintését, a puszta jelenlétét is alig tűri. Dean pedig hiába bánik vele tisztelettel és szeretettel, válaszként csak hideg tekintetet, merev mozdulatokat kap. Érzi ő is, hogy nem stimmel valami. Egyre többet nyúl az ital után, és szép lassan összeomlik minden körülötte.

Michelle Williams

Michelle Williams

Derek Cianfrance filmje már az elején szembesít a komor valósággal: tönkrement, menthetetlen emberi kapcsolatot lát a néző. Az első képkockáktól kezdve nyomasztó a szereplők körül a légkör. Ezzel éles ellentétben áll a múltban született románc krónikája, amit roppant izgalmasan mutat meg nekünk a rendező. Hasonló szituációkat (szeretkezés, veszekedés, tánc a közös dalra) állít párba a jelenben és a boldog múltban. Ezzel annyira pofon csapja a nézőt, hogy annál semmi sem lehet kijózanítóbb. A múlt hiába ígér szebb reményeket, a szereplők nem képesek őket beváltani. Hálából ugyanis sosem születhet hosszú távú érzelmi viszony.

Az idősíkok keverésével a két ember közötti érzelmi csúcspont nem tud kiteljesedni. A boldogság perceit egy pillanatra sem lehet kimerevíteni, mert emlékezetünkbe lopakodik a mindent felülíró jelen valósága.

Michelle Williams és Ryan Gosling párosa nagyszerűen él a vásznon. A színésznő már messze maga mögött hagyta a Dawson és haverok cserfes, lelkizős kamaszlányát. Ridegsége mélységesen borzongató, miközben megható az igyekezete, hogy rendbe tegye félresiklott életét. Gosling rokonszenves figurája pedig elesettségében igazán szánnivaló. A néző végig szurkol neki, hogy ne veszítsen el egyszerre mindent.

De van úgy, hogy egy párnak szét kell mennie. Az együtt maradás lassú megsemmisüléssel járna. És bár az elválás fájdalmas, az is legalább annyira kibírhatatlan, ami van. A Blue Valentine szereplői kényszerből vagy tán megszokásból így is sokkal tovább maradtak együtt, mint azt jellemük, felfogásuk prognosztizálta volna. Cindy ezt már rég felismerte. Talán már akkor, amikor összekötötte az életét a férfival. Deannek viszont több idő kell, hogy ráébredjen: összeegyeztethetetlen az életvitelük. De még el kell gyászolnia kapcsolatukat. Akkor talán majd felismeri, hogy minden halál egy újjászületéssel ér fel. Csakhogy ez nagyon durva lelki játszma lesz.

Derek Cianfrance: Blue Valentine, 2010 – amerikai romantikus dráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. augusztus 18. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Derek Cianfrance
Forgatókönyvíró: Derek Cianfrance, Cami Delavigne, Joey Curtis
Operatőr: Andrij Parekh

A főbb szerepekben:

Ryan Gosling (Dean)
Michelle Williams (Cindy)

Posted in: Film, NÉZŐ