Élet, halál után – François Ozon: Menedék (film)

Posted on 2011. december 4. vasárnap Szerző:

0


Írta: Boros Ágota

Menedék - jelenetVáliummal kevert heroin. Ennyi pontosan elég ahhoz, hogy a néha kellemes, néha lidérces kábítószeres utazás végzetessé váljon. François Ozon azonban a Menedékben a túladagolást, a halált csak kiindulópontként használja. Halál-trilógiájának harmadik darabja az elmúlás és a gyász feldolgozása mellett már az új élet születését is vizsgálja.

Mousse (Isabelle Carré) és Louis (Melvil Poupaud). Fiatalok, szerelmesek. És függők. Hogy terveznek-e közös jövőt, vagy csak a jelenben, a mámorban élnek, nem tudni. Minden emberi tervet, érzelmet felülír a lebírhatatlan vágy a heroin után. A tragédia elkerülhetetlen. A szennyezett anyag megöli Louis-t, életben hagyja Mousse-t. A halott fiúra és kómában lévő barátnőjére Louis édesanyja talál rá. A lány arra tér magához a kórházban, hogy örökre elveszített valakit, ugyanakkor másvalakit ajándékba kapott: babát vár.

Mousse múltjáról nem tudunk semmit. Honnan jött, ki ő, vannak-e barátai, hozzátartozói… Az azonban biztos, hogy halott szerelme családja nem öleli őt keblére, nem fogadják lányukká. Nemkívánatos személy, minden bajnak okozója: miatta hidegült el az anya szerelmetes fiától. És ha ez még nem elég ok a gyűlöletre, volt képe életben maradni, amikor Louis pedig meghalt. A temetésen elveszetten csellengő lányt abortuszra szólítja fel a kérlelhetetlen anya, mert nem óhajtja, hogy fia a halála után apa legyen.

Mousse azonban úgy dönt, megtartja a babát, és a heroin adta menekülési lehetőséget a gyásztól, az érzésektől egy másik, valóságos menedékre cseréli. Vidéken bújik el, közel az óceánhoz. Minimális kapcsolata van csak a külvilággal, mintegy üvegbura alatt él. Nemet mondott ugyan a heroinra, de nem mondott igent a gyerekre. Nem csodaként éli meg az anyaságot, a születendő babát inkább Louis halálának tagadásaként használja. Kíváncsiságból tartja meg, vajon mennyire lesz az új kis élet a régi folytatása. Terhessége eszköz gyásza feldolgozásához.

Mousse (Isabelle Carré) és Paul (Louis-Ronan Choisy)

Mousse (Isabelle Carré) és Paul (Louis-Ronan Choisy)

Ebbe a magányba érkezik Paul (Louis-Ronan Choisy), Louis homoszexuális testvére. Mousse beleegyezik, hogy a fiú nála maradjon egy ideig, de inkább csak eltűri a jelenlétét, mintsem örülne neki. Nagyon lassan alakul ki közöttük kapcsolat, ami aztán meglepő véget ér…

François Ozon nem először foglalkozik a halállal, annak feldolgozásával, elfogadásával, magával a gyásszal. A Homok alatt (2000) és az Utolsó napjaim (2002) után majdnem 10 év elteltével a Menedék az ezt a témakört körbejáró trilógiájának záró darabja.

Ozon egy interjúban elmondta, hogy régi vágya volt filmet forgatni a terhességről, de nem tudta elképzelni, hogy egy párnákkal kitömött hasú szereplővel forgasson. Kapóra jött neki, amikor egy színésznő barátnője felhívta a nagy újsággal: gyermeket vár. Már egészen beleélte magát az új filmbe, amikor a szóban forgó művész mégsem vállalta el a szerepet. Aztán kiderült, hogy Isabelle Carré is várandós, és tökéletesen alkalmas rá, hogy eljátssza Mousse-t. Innentől felgyorsultak az események, hiszen a főszereplő hathónapos terhes volt, a stábot szorította az idő, és a történet tulajdonképpen csak Ozon fejében volt meg, a forgatókönyv Mathieu Hippeau segítségével menetközben készült.

Paul szerepére a rendező nem hivatásos színészt kért fel, hanem egy zenészt, Louis-Ronan Choisyt, aki telitalálatnak bizonyult. Nemcsak hogy profikat megszégyenítő érzékenységgel alakította az identitását, gyökereit kereső meleg fiút, de még a film zenéjét is megírta a forgatás szünetében.

A Menedék gyönyörűen megrendezett dráma, az Ozontól megszokott visszafogottsággal, eleganciával elmesélt, megrázó és hiteles alkotás. Drogról, halálról, anyaságról, gyászról, szerelemről, homoszexualitásról… az életről.

François Ozon: Menedék (Le refuge/The Refuge), 2009 – francia filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. április 7. (Forgalmazó: Anjou Lafayette)

Rendező: François Ozon
Forgatókönyvíró: Mathieu Hippeau, François Ozon
Zeneszerző: Louis-Ronan Choisy
Operatőr: Mathias Raaflaub

A főbb szerepekben:

Isabelle Carré (Mousse)
Melvil Poupaud (Louis)
Louis-Ronan Choisy (Paul)
Pierre Louis-Calixte (Serge)

Posted in: Film, NÉZŐ