Engedd el! – John Cameron Mitchell: Rabbit Hole (film)

Posted on 2011. december 3. szombat Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Engedd el!Becca (Nicole Kidman) és Howie (Aaron Eckhart) életében látszólag minden rendben megy. Megvan mindenük. Autó, tágas, kertes ház, szép ruhák A gyönyörűen berendezett otthonban tétován tapogatózik a néző. Pénzügyi gondoknak nyoma sincs, a házaspár mégsem tűnik boldognak. Valaminek történnie kellett ezekkel az emberekkel. Mert valami láthatatlan terhet cipelnek.

A film kezdetben egy árva szót sem ejt a közelmúlt eseményeiről. Lassan azonban összeáll a kép. Finoman hozzák tudomásunkra a mélyben lappangó tragédiát. A család kutyáját nem kötötték meg, az ajtó pedig nyitva maradt. A gyerek meg szalad a kutya után. Éppen egy arra haladó autó kerekei alá.

Nyolc hónap telt el a baleset óta. Vajon lehetséges-e folytatni az életet, és miként? Lehet-e ugyanúgy ránézni a szomszédra, ugyanúgy szeretni a hitvesedet? Lehet-e egyáltalán ugyanúgy létezni, mint annak előtte? Tenni pedig muszáj valamit. A lassú őrlődés csak felemészti az embert. A megdermedt némaságban az őrület elkerülhetetlen. A cselekvéshez azonban elképzelhetetlen erő kell. Ahhoz, hogy a külvilággal megbékélj, először magadban kell rendet tenned.

A gyászoló szülők nem beszélnek a történtekről. Bár a férfi unszolására olykor eljárnak csoportterápiára, a közösség előtt az asszony nem szólal meg, otthon sem szívesen nyitja ki a száját. Becca és Howie el akarja adni a házat. Kézenfekvő reakció ez. A kisfiú szobája érintetlen, mintha mi sem történt volna. A családban mindenki lábujjhegyen kerülgeti a gyászoló anyát. Rejtegetik előle az örömhírt, hogy a húga gyermeket vár. Becca igyekszik kőből faragottnak mutatni magát. Pedig először el kell fogadnunk azt, hogy gyengék, sebezhetőek vagyunk. Teret kell engedni a gyásznak.

Nicole Kidman és Aaron Eckhart

Nicole Kidman és Aaron Eckhart

A szülők apránként tudomásul veszik, hogy fiukat visszafordíthatatlanul elvesztették, s ekkor egy nagyon merész szál jelenik meg a történetben. Becca találkozik a halálos baleset okozójával, egy kétségbeesett sráccal, aki nem jár rossz társaságba, nem kerüli az iskolát. Átlagos fiatal, aki képregényeket rajzol, talán még tehetséges is. Nem tud mit kezdeni azzal, hogy halált okozott. Furcsamód az asszony és ő megbarátkoznak, csendes sétáik mindkettőjükre jótékony hatásúak. Rendkívül összetett, megrázó és egyben megható a jelenet, amelyben Howie kikel magából, mert megtudja a felesége eltitkolt sétáit. Később megenyhül, de találkozni akkor sem akar a fiúval – neki más utat kell bejárnia.

A Rabbit Hole kényes témát feszeget. Kerüljük az ilyen dolgokat. Reménykedünk abban, hogy nem kell saját tapasztalatokat szereznünk. Kívülállóként pedig legtöbbször bénult tapintattal közelítünk a helyzethez. Az alkotók meglepő intelligenciával fordultak a témához. A biztos kezű rendezés és a kiváló színészek az elengedés gyönyörűen felépített, mélyen megindító történetét adják a nézőnek. Sokáig tart fogva, lassan ereszt el.

Amikor elbúcsúzunk a főszereplőktől, nagy változás nem tapasztalható rajtuk. Mégis történt valami, csak első pillantásra észrevétlenek a jelek. Nincs hepiend. Hőseink hétköznapi emberek, mint korábban. Mégsem maradtak ugyanazok: megtettek egy lépést az elengedés útján. Már sokkal előrébb tartanak.

John Cameron Mitchell: Engedd el! (Rabbit Hole), 2010 – amerikai filmdráma

Rendező: John Cameron Mitchell
Forgatókönyvíró: David Lindsay-Abaire
Zeneszerző: Anton Sanko
Operatőr: Frank G. DeMarco

A főbb szerepekben:

Nicole Kidman (Becca)
Aaron Eckhart (Howie)
Dianne Wiest (Nat)

Posted in: Film, NÉZŐ