Átváltozások – Darren Aronofsky: Fekete hattyú (film)

Posted on 2011. november 30. szerda Szerző:

0


Írta: Jeges-Varga Ferenc

Fekete hattyú - magyar plakátDarren Aronofsky legújabb filmje, a Fekete hattyú a balett világába enged bepillantást a nézőnek. Nina Sayers, a fiatal, törékeny balerina életének minden percét a New York-i balett tölti ki, abba nem fér bele sem család, sem szerelem. Keményen, testi épségét sem kímélve képzi magát, hogy elérje a mozdulatok tökéletességét.

Thomas Leroy, a társulat művészeti vezetője úgy dönt, hogy az új szezon nyitányaként A hattyúk tavát rendezi színpadra, és a kiöregedett művésznő, Beth MacIntyre helyett új főszereplőt keres. A tehetséges Ninára tökéletesen illik a fehér hattyú szerepe, ám a fekete hattyú bujasága sehogy sem fér meg ártatlan szépségével. A rendezői koncepció szerint azonban a kiválasztott balerinának mindkét szerepet el kell tudnia táncolni: egyszerre kell megformálnia az ártatlan, törékeny fehér és a vad, csábító fekete hattyút.

A Fekete hattyú – hasonlóan Aronofsky korábbi filmjeihez – az emberi megszállottságot hangsúlyozza, ami a törékeny emberi lényt is képessé teheti elérhetetlen teljesítmények megvalósítására. Az új opusz a rendező előző alkotásai közül különösképpen A pankrátor című munkával mutat erős rokon vonásokat. A pankrátor és a Fekete hattyú ugyanarról, a művészi átlényegülés mindent elsöprő erejéről beszél. A két film egymás tükördarabja. A kiöregedett, elgyötört külsejű Randy a férfi oldal és a fiatal, ártatlanul szép Nina a női oldal. Mindketten önmaguk ellentétes pólusát keresik, és számukra nem létezik más, mint a tökéletesség pillanata, amely mindent maga mögé utasít.

Nina saját elméjében bolyong, hogy felkutassa a démont, amely sikerének záloga. A pszichében zajló folyamatok azonban átléphetik azt a határt, amelyen túl az út az ismeretlenbe visz. De amennyire a pankrátornak nincs esélye a ringen kívül sikereket elérnie, úgy egy basáskodó anya elvárásainak súlyos terhe alatt és egy kegyetlen sikerkovács irányítása mellett a lány számára sincs más hely az önkifejezésre, mint a színpad.

Fekete hattyú - jelenet

Önmaguk megvalósítását mindketten a testük használatával tudják elképzelni. A test evilági megjelenésünk egyetlen bizonyítéka, egyben szellemünk legnagyobb korlátja. Az előadóművészek a testüket bocsátják áruba, csakúgy, mint az éjszakai lokálok táncosnői, vagy a sportok élharcosai. Művészetük a hús mindenható használatában mutatkozik meg. Az önmegvalósítás mindkét esetben egyben önpusztítás is, hiszen a végletekig feszített művészi indulat elpattintja az élet utolsó szikráját. Randy és Nina így válnak végső soron az önfeláldozás ikonjaivá. Önmaguk felszámolása maga az elhivatott művészi pillanat.

A Fekete hattyú a fekete és fehér szín vetélkedéséből megszülető pszichothrillerbe oltott barokk dráma. Steril vizuális orgia, amely horrorisztikus elemekből építi fel magát. Aronofsky legújabb filmje még mélyebbre ás az emberi bensőben, mint halk szavú, minimalista párdarabja, A pankrátor. Ninának nem a testét kell legyőznie, hanem fel kell kutatnia lelkének sötét oldalát, mert csak így képes tökéletesen megformálnia a szerepét.

Natalie Portman a Fekete hattyúban

Natalie Portman a Fekete hattyúban

Aronofsky mesterművei természetesen nem létezhetnének az embert próbáló színészi teljesítmények nélkül. Miközben filmjei tele vannak zseniális alakításokkal, külön említést érdemelnek a filmek főszereplői. Ahogyan A pankrátor maga Mickey Rourke, aki nélkül nem létezhetne a film, úgy Natalie Portman is tökéletesen azonosul szerepével. Az ifjú sztár levetkőzte gyermekes báját és a tehetség örök ígéretét, valódi színésznővé formálta Nina szerepe. Aronofsky pedig Hollywood egyik komoly, izgalmas alkotója lett, már csak az a kérdés, az Álomgyár mennyire értékeli stílusát.

Darren Aronofsky: Fekete hattyú (Black Swan), 2010 – amerikai filmdráma

Magyarországi bemutató dátuma: 2011. február 17. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Darren Aronofsky
Író: Andres Heinz
Forgatókönyvíró: Mark Heyman, Andres Heinz, John J. McLaughlin
Zeneszerző: Clint Mansell
Operatőr: Matthew Libatique

A főbb szerepekben:

Natalie Portman (Nina Sayers)
Mila Kunis (Lily)
Winona Ryder (Beth Macintyre)

Posted in: Film, NÉZŐ