Steampunk rongyszimfónia felnőtteknek – 9 (film)

Posted on 2011. november 26. szombat Szerző:

0


Írta: Rostás Eni

9Shane Acker tulajdonképpen biztosra ment. 2005-ben elkészített 9 című rövidfilmjét a következő évben Oscarra jelölték. A kritikusos imádták, a közönség is vevő volt a rongybabák kontra csúnya, gonosz robotok sztorira.

A cím, a rongybabák és a robotok maradtak, Acker a tíz perchez hozzáadott még hetvenet, látványos effektekkel tuningolta, és a nagyobb hírverés érdekében megnyerte magának Tim Burtont.

Az elején fussuk is le gyorsan a kötelező köröket. A Burton-rajongók fellélegezhetnek! Az Alíz minden bizonnyal csak egy zseniális elme felejthető kilengése volt. A fáradt gőz leeresztése, mainstream mellékvágány, ha úgy tetszik. A jó öreg Tim még mindig bizarr fantáziavilágban él. Olyanban, ahol gyermekkoponyás kígyószörnyek zárják testükbe a lélektelen rongybabákat.

A mester ebben a produkcióban csak producerként vett részt, de ha kevesebb meleg színt és több groteszk teremtményt használt volna, simán eladhatja sajátjaként. Így sem lett matiné előadás, inkább egy sötét, posztapokaliptikus felnőttmese, mely egyszerre nyomaszt és lenyűgöz.

A történetben nem kell túl nagy eredetiséget keresni, a gép vs. ember futamot már kismilliószor végigzongorázhattuk. A háborúból most a gépek kerültek ki győztesen, mindössze 9 lény maradt, aki szembeszállhat velük egy szebb világ reményében. 9 emberi tulajdonságokkal felruházott rongybaba. Az utolsó érző lények a földön. Van köztük harcos amazon, bogaras ikerpár, pápára hajazó önjelölt diktátor, de akad bumfordi Michelin-baba, és szórakozott feltaláló is.

Olyanok, mint gyermekkorom kedvenc angol meseszereplőinek, a Rongybabáknak bizarr ikertestvérei. Az összes figura teremtője lelkének egy darabját kapta.  Az emberi lélek gyarló és szerethető tulajdonságait. 9 a posztapokaliptikus jövő szabadon választott hétfőjén, keddjén, esetleg szombat délutánján ébred öntudatra. Neki szerencséje volt, csupa szépet és jót kapott örökül.

A háború véget ért, mindent beborít a szemét és a fémhulladék. Ha frissen öntudatra ébredt rongybaba lennék, én sem örülnék, ha ilyen látvány tárulna először a szemem elé. Így viszont lenyűgözve bámulom a vizuális orgiát, amivel az alkotók mind a 80 percre a vászonra szögezik a tekintetet. Aprólékosan kidolgozott részletek és egy kis horror.  Groteszk steampunk-világ videojátékszerű jelenetekkel, Machinarium deluxe háttérrel.

Toldozott-foldozott hősünk halott emberekkel és megcsonkított porcelánbabákkal szegélyezett útja során találkozik 2-essel, és belenéz az ellenség vörös lézerszemébe. 2-est elragadja a Bestia, 9 pedig belecsöppen egy szedett-vedett rongybaba-kolóniába. Félszemű társával együtt mentőakcióra indul, ám a terv kisiklik, és elkezdődik az őrült hajsza a gyilkos robotok elől, és a talizmán után.

A figuráknak olyan hollywoodi sztárok kölcsönözték hangjukat, mint Elijah Wood, Jennifer Connelly vagy Christopher Plummer. De bármelyik mezei szinkronszínészt felkérhették volna a feladatra, a párbeszédek fel sem tűnnek a pörgős akciójelenetek mellett. A rozsdás, poros gépvilág beszippant, és ha a sztorit el is felejtjük hamar, a látványra biztos emlékezni fogunk.

Shane Acker: 9, 2009

Eredeti, hivatalos előzetes:

Rendező: Shane Acker
Forgatókönyvíró: Pamela Pettler, Shane Acker
Zeneszerző: Deborah Lurie

 

Posted in: Film, NÉZŐ