Családterápia belga módra – Szarul állnak a dolgok (film)

Posted on 2011. november 26. szombat Szerző:

0


Szarul állnak a dolgok - eredeti plakátÍrta: Rostás Eni

Füstben, oroszlánszagban és diszkrét hányástócsák közt ébredni egy szemétdombra hajazó ház aprócska szobájában, miközben a melletted lévő ágyon nagybátyád döngeti az aznapra előjegyzett bögyös vöröst, nem épp a legkellemesebb. Főleg ha még csak 13 éves vagy.

A Strobbe-klán élete véget nem érő lucullusi lakoma. Ételek nélkül. Nem kell megijedni: vitaminokban és ásványi sókban nem szenvednek hiányt, a folyékony kenyér minden nap a gyomorba kerül. Ha már nincs elég hely neki, hát csinálnak, hogy az alkohol szentségében egyesüljön újra a család.

Négy nagyra nőtt, Bundesliga-frizurás belga redneck, egyikőjük kiskamasz fia, Gunther és egy töpörödött öregasszony, aki megpróbál uralkodni a káoszon. A munkásosztály mazochista Kelly Familyje.  Az ő sörszagú hétköznapjaikba invitál háztűznézni Felix van Groeningen.  

Beletolja a kamerát a belga valóság arcába, farkasszemet nézünk a delirium tremensszel, érezzük a savanyú szagokat és a reménytelenséget. Nem analizál, nem keveri bele Freudot, Czeizel Endrét sem, talán csak Roberto Benigni hurráoptimizmusát meg a nagy kérdést: képes lesz-e a legkisebb királyfi normális életet élni, ha felnő, vagy ő is rálép rokonai májzsugorral szegélyezett, sárga köves útjára?

Snitt. A kétezres évek elején járunk. Gunther Strobbe író. Várandós barátnővel, apai ösztönök nélkül. Napjait saját gyermekkorának regénnyé formálásával tölti. Visszaemlékezéseiből kiderül, hogyan vészelte át a késő nyolcvanas éveket, és azt, hogy apjának egy Roy Orbison nevű táncdalénekes volt a legfontosabb.

A fater hosszú pórázon tartotta, nagybátyjai folyamatos tivornyába menekültek. Anti-apamodellekként funkcionáltak, akiknek hobbija a családon belüli (és kívüli) erőszak volt. Mellettük Gunther obszcén bordalokat tanult, és csupasz popsit tolt az egész városka orra alá.

Szarul állnak a dolgok - The Misfortunates

Groeningen úgy mesél el egy zsánertörténetet az alkoholista csonka családban felnőni kénytelen, sanyarú sorsú fiúcskáról, hogy egy percig nem érezzük, ezt már láttuk valahol. Az alapanyagot Dimitri Verhulst félig önéletrajzi ihletésű regénye szolgáltatta, érzelmekkel és vérbő poénokkal megtöltötte a kiváló színészgárda.

Kenneth Vanbaeden Guntherje egyszerre naiv hülyegyerek és koravén minifelnőtt, szabad akarattal, ronda pulóverekben. A férfirokonságot alkotó színészkvartett mintha mindig is sörfoltos kanapék és háromlábú székek között élt volna, szakállra és nadrágra száradt gyanús foltokkal.

A Szarul állnak a dolgok trágár, megható és őszinte tragikomédia a felnőtté válásról, az eleve elrendelt önpusztításról, a túlélésért és a figyelemért vívott küzdelemért. Tartósítószer nélkül.

Felix van Groeningen: Szarul állnak a dolgok (De helaasheid der dingen / The Misfortunates), 2009

Előzetes:

Rendező: Felix Van Groeningen
Forgatókönyvíró: Felix Van Groeningen, Christophe Dirickx
Zeneszerző: Jef Neve
Operatőr: Ruben Impens

A főbb szerepekben:

Valentijn Dhaenens (Gunther Strobbe)
Kenneth Vanbaeden (Gunther Strobbe (13 éves))

Posted in: Film, NÉZŐ