A muzsika hangolója – Zongoramánia (dokumentumfilm)

Posted on 2011. november 26. szombat Szerző:

0


Írta: Rostás Eni

Zongoramánia - PianomaniaVézna, szemüveges férfi lép a pódiumra. Elsőre talán dolgozatjavítástól megcsömörlött középiskolai történelemtanárnak néznénk. Vagy katolikus papnak, aki szabadnapján nem húzott reverendát. Ausztriából jöttem, mesterségem címere: Z-Ó. – mondja félénken, majd mutogatni kezd. Elvarázsolt kütyükkel matat egy tekintélyt parancsoló, lakkozott monstrumon. Néha megáll, hogy letörölje az izzadságcseppeket a homlokáról, vagy gondterhelten megrázza a fejét.

Ő Stefan Knüpfer. Mestersége címere: zongorahangoló.

Manapság, amikor mindenki prodzsektmenedzser, főasszisztens, neadjisten (hiper)szupervájzor, egzotikumnak számítanak az olyan ősi mesterségek, amelyekhez a kattintóizmon kívül mást is kell használni. Városi legendák tömkelege szól szuperképességekkel megáldott emberekről. Fényevők, alakváltoztatók, szabadbölcsészek.

De van egy különösen védett, kihalófélben lévő csoport: a zongorahangolók. Abszolút hallással megáldott különös lények, akik képesek akár tíz teljesen egyforma zongora közül kiválasztani a megfelelőt. Meghallanak minden apró eltérést, és elvarázsolt szerszámaikkal (melyek néha csak vékonyka farudak vagy habszivacsdarabkák) egy perc alatt megregulázzák a disszonáns hangot. A zongorista legjobb barátai, nélkülük a hangversenytermek allegrókon és crescendókon szocializálódott, violinkulcs-tetoválásos hallgatósága sem élvezhetné a könnyfakasztó koncerteket.

A Zongoramánia (Pianomania) egy megszállott zongorahangoló portréját skicceli fel. A fő cselekményszálat Knüpfer és Pierre-Laurent Aimard együttműködése köré göngyölítették. Az említett zongoraművész épp Bach A fúga művészete című darabjának lemezfelvételére készül. Már csak egy dolog hiányzik, a tökéletes hangszer. Knüpfer számára a lehetetlen nem létezik, pedig Aimard nem a legideálisabb munkatárs. De mit is vár az ember egy olyan művésztől, kinek kedvenc szófordulata a Question! (Kérdés!).

Zongoramánia - Pianomania

Igazi rossz politikus alkat. Mindenbe beleszól, mindenről határozott véleménye van, mindig övé az utolsó szó, de Knüpferben emberére akadt. Kettejüknek a muzsika hangjain folytatott harcáról szól a film, itt-ott fárasztó zongoristapoénokkal. A szereplőgárda igazi ínyencfalat. Olyan zenészcelebek váltják egymást a zongoraszékben, mint a fiatal kínai zseni Lang Lang, az öreg róka Alfred Brendel vagy a közönségkedvenc zenebohócok: az eredetileg leningrádi születésű, de elszármazott Aleksey Igudesman (Alekszej Igudeszman) és a brit-koreai Richard Hyung-Ki Joo.

Az örökzöld slágerek időnként feloldódnak egy-egy hallucinogén zsánerben. (Felmerül a kérdés, vajh’ a koncerttermek miért nincsenek dugig begombázott fiatalokkal.)

Bécsi utca, bécsi eső, bécsi szelet, bécsi villamos. Néha ilyen is kell. Nem csak klasszikus zene junkie-knak!

Lilian Franck, Robert Cibis: Zongoramánia (Pianomania), 2009

Eredeti előzetes:

Rendező: Lilian Franck, Robert Cibis
Zeneszerző: Matthias Petsche
Operatőr: Robert Cibis, Jerzy Palacz

A főbb szerepekben:

Stephan Knüpfer (zongorahangoló mester)
Pierre-Laurent Aimard (zongoraművész)
Alfred Brendel (zongoraművész)
Aleksey Igudesman (zongoraművész)

Posted in: Film, NÉZŐ