Professzionális Ki mit tud | Nádasdy-verseny két kategóriában

Posted on 2011. november 25. péntek Szerző:

0


Írta: olvassbele

Stílszerűen az egykori Fiatal Művészek Stúdiója – a mai KOGART Ház – ad otthont ebben az évben is az ifjú színészek Nádasdy Kálmán Versmondó és Sanzonversenynek, amelyet a MASZK Országos Színészegyesület hirdetett meg. Az érdeklődők ingyen hallgathatják meg november 28-án hétfőn délután a jövő színészkirályainak és -királynőinek produkcióit.KOGART Ház

A MASZK évek óta meghirdeti a versenyt, amelyen idén 35 év alatti végzett színészek, valamint a Színház és Filmművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem végzős színész szakos hallgatói indulhatnak.

A versenyzők semmiképpen sem »nyeretlen kétévesek«, hiszen legtöbbjüket jól ismeri a közönség. Játszanak a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban, a Budapesti Operettszínházban, vagy a Pesti Magyar Színházban, Miskolcon, Szegeden, Kecskeméten, sőt Kassán. Van olyan is, aki a filmvásznon is bemutatkozott már. Többen szerepeltek televíziós tehetségkutató műsorokban, a Megasztárban, a Társulatban vagy az X-faktorban. Olyan is indul az idei megmérettetésen, aki már nyertese volt korábbi Nádasdy-versenynek.

A seregszemlén magyar költők verseit hallhatják majd: klasszikusokat Petőfitől Pilinszkyig, de kortárs szerzőket is, többek között Varró Dániel vagy Osztojkán Béla költeményeit. A zenés kategóriában indulók a hazai sanzonirodalom alkotásait és magyar költők megzenésített verseit választhatták a versenyre. József Attila, Babits vagy Tóth Krisztina megzenésített verseit éppúgy éneklik majd, mint azt, hogy Stux, maga vérbeli párizsi lett, klasszikus Kellér Dezső–Hajdú Júlia és Karinthy Frigyes–Buday Dénes sanzonokat, vagy Cseh Tamás és Kaszás Attila dalait.

A verseny Nádasdy Kálmánról, a színésznemzedékeket pályára állító legendás színészpedagógusról, rendezőről kapta nevét, aki közismerten otthonosan mozgott a prózai és zenés színpad, illetve a film világában. A zsűri tagjai, Béres Ilona, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, Kulka János, Kossuth-díjas színész és Körmendi Vilmos, Fényes Szabolcs-díjas zeneszerző-karmester.

A MASZK Országos Színészegyesület az 1990-ben létrejött Magyar Színész Kamara jogutódja, 1996 óta működik. Színészkamara hiányában a színészek országos érdekképviseleti szervezeteként működik, céljai között fontos helyet foglal el a színészi szakma presztízsének, rangjának megőrzése. Az egyesület elnöke Hegedűs D. Géza, ügyvezető elnöke Fehér Anna. A vezetőség tagjai többek között a zsűritag Körmendi Vilmos nagyszerű színésznő felesége, Felföldi Anikó és a zenés színpadok közkedvelt sztárja, Peller Károly bonviván.

További információk (PDF)