Oscar-jelölt és magyar rövidfilmek | Péntektől: EUShorts Fesztivál

Posted on 2011. november 15. kedd Szerző:

0


EUSHORTS 2011Dundi szinkronúszók, félresikerült bankrablás, trollkölyökre cserélt gyermek, graffiti-tigris, szerelmes kamaszok és tragikomikus családok. Az idei EUShorts Európai Rövidfilm Fesztiválon péntektől jövő szerdáig összesen ötven alkotást (19 országból), köztük Oscar-jelölteket, fesztiválgyőzteseket és két fiatal magyar rendező munkáját láthatja a közönség a budapesti Toldi moziban.

A tematikus blokkokba rendezett rövidfilmek Európa aktuális hangulatát hivatottak tükrözni, ami ugyan néha melankolikus, de a tavalyi erős borúlátást idén felváltotta a humor és a megoldások kreatív keresése. A hatnapos rendezvény során kizárólag az EUShorts Fesztiválon vetítik Magyarországon az Oscar-díjra jelölt Egy fiú szerelme, A 143-as kívánság, A gyónás a Na Wewe című rövidfilmeket. A programban szerepelnek az A-kategóriás fesztiválok favoritjai, például a Berlinale fődíjasa, az Arany Medvével jutalmazott Incidens a banknál című svéd film és a Clermont-Ferrand Filmfesztivál nagydíjasa, a Tremblay-en-Francecímű francia alkotás. A magyar nézők itt ismerhetik meg a legfontosabb fesztiválok, Cannes, Velence, Karlovy Vary és a Sundance legjobb versenyfilmjeit is. A közönségkedvencek közül végre Budapesten is látható a túlsúlyos szinkronúszó csapat történetét bemutató Bimbózó vízililiomok, a hipster-mágnesnek minősített Viszlát Super 8! vagy az életvidám, szerelmes musical, a norvég Kopasz krapek

AARGHAz EUShorts az elmúlt öt évhez hasonlóan idén is igyekszik bemutatni a legújabb trendeket és a filmkészítők új generációját. Magyarországot idén két rendező képviseli. Egyikük Simonyi Balázs, aki a legszórakoztatóbb magyar rövidfilmeket rendezi – szerencsénkre igen sűrűn. A Finálé már a harmadik filmje, amit az EUShorts bemutat. Ez a nyolcperces alkotása az idei Varsói Filmfesztiválon is versenyben volt. A másik fiatal magyar rendező, Hermán Árpád a Sajnálom című animációs filmjével mutatkozik be. A bocsánatkérés viszontagságait feldolgozó rövidfilmje volt a diplomamunkája a MOME vizuális kommunikáció és animáció szakán, ahol ebben az évben végzett.

A filmeket eredeti nyelven magyar feliratozással, illetve fejhallgatóval angol hangalámondással lehet megnézni.

! Frissítés (2011. dec.2.): Beszámoló az EuSortsról

EUShorts Európai Rövidfilm Fesztivál,2011. november 18–23.

Helyszín: Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.).

Jegyvásárlás a Toldi Moziban

Kapcsolódó cikk: Az EUShorts 2011 vetítési blokkjai és filmjei

További részletek:

http://www.eushorts.eu

facebook.com/eushorts

Aprópénz (Small Change) előzetes:

Posted in: Filmes hírek, HÍREK