Spiró György: Messiások

Posted on 2011. november 4. péntek Szerző:

0


Spiró György: MessiásokAz 1840-es évek elején Párizsban, a lengyel emigráció körében megjelent egy titokzatos ember Vilnából. Szektát alapított, misztikus tanokat hirdetett, s azt, hogy ő az Úr. Óriási hatással volt az 1830–’31-es felkelés után emigrált lengyel értelmiségiek legjobbjaira, köztük olyan költőóriásokra, mint Mickiewicz és Słowacki.

Az Úr Ügyének hívei buzgón láttak az Örömhír megjelentéséhez, s bár hatvan főnél csak ritkán számláltak többet, mégis nagy felfordulást okoztak az egyház- és titkosszolgák körében. Nemcsak a pápát próbálták megtéríteni, de az izraeli és európai zsidóságot is, s lengyel hadtestekkel vettek részt a 1848–’49-es forradalmakban.

A kalandregénybe illő fordulatokkal teli történetet az élet írta. Spiró György a tőle ismert alapossággal mutatja meg a hit, a vallási közösségek mindenkori emberi motívumait, s festi meg azt az időszakot, melyről hősei `nem sejtették, hogy az álmessiások, a szekták és a kvázivallások kora jött el, hogy immár a nemzeti eszmében és a forradalmak korában élnek. A Messiások hősei Párizsban, a 19. században éltek, mégis kortársainknak érezhetjük őket. (A mű Spiró György A Jövevény című regényének [1990] a szerző által újraírt változata.)

A regény lengyel kiadása nyerte 2010-ben az Angelus Közép-Európai Irodalmi Díjat. A kötet tavaly jelent meg a W.A.B. Kiadó gondozásában Mesjasze címen, Elzbieta Cygielska fordításában.

Magvető Kiadó, 2007

ISBN: 9789631425529