Eltűnt lányok | Anna Jansson: Nélkülük

Posted on 2023. március 28. kedd Szerző:

0


Somogyi András |

Sötét, nyomasztó történet Anna Janssoné. Lélektani krimi, hiszen a kötet tulajdonképpeni főszereplői az érzelmek, a veszteség miatti fájdalom, a gyilkos – vagy gyilkosok – iránti düh és gyűlölet. Anna Jansson nagyon erősen hat olvasójára, mivel szinte kényszerít arra, hogy beleélje magát a szereplőket sújtó, sötét események által kiváltott érzelmekbe.

Öt éve, éppen leánybúcsúja napján Vera Bark kiszakítja magát táncpartnere karjaiból és elrohan. Barátnője, Matilda megpróbálja visszatartani, de miután Vera elköt a közeli tóról egy csónakot, ő is vele tart. A felfordult csónak mellett megtalálják a vízbe fúlt Matildát, de Vera nem kerül elő, hiába keresik minden lehetséges eszközzel. Apja, Kristoffer Bark rendőrnyomozó azonban nem adja fel, ezerszer is körbejárja a tavat, de mindössze egy kopott műanyag hajcsatot talál, ami talán a lányáé lehetett.

Kristoffert nem csak Vera eltűnése sújtja. Elvált ugyan alkoholista feleségétől, de amikor a nő a gyógyszerekre ivott alkoholtól (nem is egyszer) halál közeli állapotba kerül, mindig segítségére sietett. Bark környezetében épp elég problémás ember akad. Barátja, a már nyugdíjas Börje nyomozó vezette a Vera utáni kutatást – ő az Alzheimer-kóros feleségét ápolja. Börje fia, Albert házasodni készül Denise-szel, de annak az életére is árnyék borul, ötéves korában meggyilkolták ikertestvérét, Fredrikát. Denise érzelmei igen hullámzóak Albert iránt, mivel a fiú betegesen féltékeny, uralkodni akar a lány fölött, ellenőrzi minden lépését – és ezt Jansson nagyszerűen érzékelteti.

Bark hivatalosan egy másik eltűnt lány, Camilla ügyében vezet nyomozást. Ám a rajta lévő lelki tehertől egyre inkább kicsúszik lába alól a talaj, időnként nem tudja, hol van, dührohamait nem képes kontrollálni ezért a főnöke jobbnak látja terápiára utalni.

Kristoffer érzi, hogy a két eltűnés között összefüggés lehet – ezt a regény egymásra simuló fejezetei is jelzik. Amikor a tóban egy nő maradványait találják, Kristoffer megrémül, hogy talán éppen Vera az. A boncolás és a maradványok elemzése alapján azonban egyértelművé válik, hogy a meggyilkolt Camilla testére találtak rá. Megkötözték, sokáig elrejtették valahol, holtan a tóba dobták. De miért?

Még hiányzik a gyilkosság indítéka, akárcsak Vera eltűnésének oka. Az utóbbira azonban fény derül, amikor Kristoffer kihallgatja Camilla nagyszüleinek fiát, Melkert. Őt annak idején életfogytiglanra ítéltek Fredrika meggyilkolásáért – Denise nővére, Isabell tanúskodott ellene. Tizennyolc évet töltött börtönben. Vallomása és magatartása alapján Kristofferben felmerül, hogy Melker akár ártatlan is lehetett.

Melker a kihallgatás során elmondja, hogy Vera leendő férje, Rasmus eladósodott, ezért eladta Verát egy barátjának, Sonnynak, aki az adósságok eltörlése fejében le akart feküdni Verával. Ez a gusztustalan és rémisztő üzlet jutott Vera tudomására a leánybúcsún, és ezért rohant el onnan.

Kristoffernek bevillan, hogy Vera, Camilla és Denise nagyon hasonlítanak egymásra, vagyis Denise is veszélybe kerülhet. Ezzel a aggállyal a terapeutája is egyetért. Tehát meg akarja menteni a lányt, de… itt abba kell hagynom a történet ismertetését, hogy a váratlan és meglepő megoldás az olvasó élménye legyen.

A kötetet Erdődy Andrea fordította, akit különösen a számtalan szereplő érzelmi hullámzásainak tökéletes magyarítása miatt illet elismerés. Kristoffer Bark figurájával újabb skandináv nyomozó lép a színre, és a sorozat első kötete alapján várakozással tekintünk Anna Jansson és a svéd zsaru további eseteire.

Anna Jansson

Anna Jansson: Nélkülük
Kristoffer Bark-sorozat
Fordította: Erdődy Andrea
Animus Kiadó, Budapest, 2023
368 oldal, a könyvre nyomtatott ár 4990 Ft,
online ár a kiadónál 3992 Ft,
e-könyv változat 2990 Ft
ISBN 978 963 614 1585 (papír)
ISBN 978 963 614 1592 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Vera Bark fejvesztve rohant el a Hjälmaren tó partján tartott leánybúcsújáról, beszállt egy csónakba, majd eltűnt. Öt év telt el azóta, és apja, Kristoffer Bark bűnügyi felügyelő még mindig fáradhatatlanul járja a tó környékét lányát keresve, nyomok után kutatva. Mindenki úgy véli, Vera vízbe fulladt, de a bizonytalanság nem hagyja nyugodni Kristoffert.
Három évvel Vera leánybúcsúja után egy fiatal ápolónőnek is nyoma veszett ugyanarról a településről, és a nyomozást ebben az esetben is megoldatlanul zárták le. Kristoffer Bark azonban előássa az ügyet a döglött akták közül. Az eltűnt nő ugyanis félelmetesen hasonlít saját lányára, és hamarosan ki is derül: nincsenek véletlenek. A két eset jóval szorosabban fonódik össze, mint azt eleinte gondolta…
A Nélkülük Anna Jansson Kristoffer Bark-sorozatának első kötete.