Eltáncolt közösség | Simkó Beatrix: It Contains Hard Parts / Trafó

Posted on 2022. november 16. szerda Szerző:

0


Xénia TR |

Mi határozza meg, hogy hogyan viselkedünk közösségben? Milyen értékek mentén élünk együtt és főként, mi dönti el, hogy harcolunk egymás ellen, vagy együttműködünk? Mikor tesszük háttérbe az egót és végül fogunk össze? Ezek a kérdések inspirálták Simkó Beatrix táncos-koreográfust, aki az It Contains Hard Parts című produkcióban nemzetközi csapattal dolgozta fel a témát.

Az egyén és a csoport közti feszültség a világ minden pontján fennáll, születésünk óta magunk is tapasztaljuk. De mi okozza ezt a feszültséget és hogyan lehet feloldani? Vannak-e különbségek a különböző országok közösségi dinamikái között?

Ezeket a kérdéseket vitatta meg Simkó Beatrix azokkal a táncművészekkel és alkotótársakkal, akikkel az It Contains Hard Parts előadásán dolgozott együtt. A produkcióban résztvevő brit, francia, görög, olasz és osztrák művészekkel járták körül, hogy számukra mit jelent a közösség és milyen ellentétek állnak fenn az egyén és a csoport érdekei, igényei között. Saját tapasztalataikat feldolgozva született az előadás, amelyben hol humorral, hol végtelen szenvedéllyel, de mindvégig profi mozdulatokkal mutatják be, hogyan is élünk együtt. Magyarországon, Európában, a világon – közösségben, vagy azon kívül.

A szociális kapcsolatokat vizsgáló előadás Simkó Beatrix korábbi munkáihoz hasonlóan nemcsak a tánc, hanem a társművészetek eszközeit is erőteljesen használja. Fontos szerepet kap így a Gryllus Ábris által írt zsigerig hatoló elektronikus zene, valamint a fényekkel alkotott, letisztult látvány, amely Dömölky Dániel látványtervező és Kovács Adél – Batke Luca jelmeztervező páros munkájának eredménye. Az előadást szeptember 10-én mutatták be Németországban a HundertPro Fesztivál keretében, ahol kiemelkedő sikert aratott, és elnyerte a Goethe Intézet koprodukciós támogatását, amelyet évente ítélnek oda – az egész világon összesen tíz alkotónak.

Simkó Beatrix tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a média, a Hamburgi Egyetemen pedig a performansz területein folytatta. Több mint tíz éve aktív szereplője a kortárstánc-szcénának, az elmúlt hat évben számos nemzetközi koprodukcióban dolgozott külföldön és Magyarországon egyaránt.
Erős németországi jelenléte mellett bemutatta munkáit Európa-szerte, Belgiumtól Finnországig. Jenna Jalonennel közös, Long time no see! című előadását beválogatták az Avignoni Fesztivál és az európai Aerowaves tánchálózat programjába is. Grecsó Zoltánnal közös duettje, az #Orfeusz#Eurüdiké öt évadon át szerepelt a Vígszínház repertoárjában. Emellett koreografált már a Közép-Európa Táncszínház és a debreceni Csokonai Színház részére is. Szoros partnerségben dolgozik a Műhely Alapítvánnyal, akik a németországi vonatkozású projektjei kapcsán is produkciós partnerként vannak jelen.

Fotók: Dömölky Dániel

Simkó Beatrix: It Contains Hard Parts ● Jegyvásárlás itt
Trafó Kortárs Művészetek Háza
(1094 Budapest, Liliom u. 4.)
Megtekinthető: 2022. november 30. | 20.00

Koreográfia: Simkó Beatrix
Előadók: Charlotte Virgile, Florian Entenfellner, Harrison Claxton/Váth Máté, Sara Valenti
Dramaturg: Costas Kekis
Díszlet és látványterv: Dömölky Dániel
Jelmez: Kovács Adél, Batke Luca
Zene: Gryllus Ábris

Koprodukciós partnerek: Műhely Alapítvány, Ringlokschuppen Ruhr, Trafó Kortárs Művészetek Háza