I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál a Magyar Zene Házában

Posted on 2022. augusztus 20. szombat Szerző:

0


Farkas Gábor (Fotó: Kohán István) az ötletadó tanszékvezető

Xénia |

A Magyar Zene Háza rendezi meg szeptember első napjaiban az I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivált. Ennek fókuszába a Felkelő Nap országa kerül: világszínvonalú – hazai és külföldi – szólisták, tradicionális és klasszikus zene, gasztronómiai és filmes programok várják az érdeklődőket szeptember 1-től 4-ig a vadonatúj városligeti koncertteremben.

Japán évezredekre visszatekintő kultúrája számos izgalmat kínál az arra nyitott közönségnek, az utóbbi évtizedekben rohamosan gazdagodó és táguló komolyzenei színtere pedig Európában is nyitott fülekre talál.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki először, közel húsz évvel ezelőtt mutatkozott be szólistaként Japánban, majd évről évre visszahívták az országba. 2017-ben első európaiként lett a Tokyo College of Music zongoratanszékének professzora, ahol majdnem négy évet töltött – ezalatt a legrangosabb koncerttermekben, fesztiválokon és Japán vezető szimfonikus zenekaraival lépett fel, mindemellett 2019-ben elnyerte az év koncertjéért járó Aoyama Music Awardot, és több növendéke jelentős versenyeredményeket ért el.

Farkas Gábor 2020 óta a budapesti Zeneakadémia (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett a japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

Luosha Fang

Úgy gondolom, a klasszikus zene most Ázsiában hódít a leggyorsabban, egyre több versenygyőzelmet és neves pozíciót könyvelhetnek el maguknak a Koreából, Kínából, Japánból származó fiatal művészek. Japánban nagy kultúrája van az amatőr zenélésnek is, számos amatőr szimfonikus zenekar működik, amikben ugyan nem professzionális zenészek dolgoznak, de a profikhoz illő odaadással muzsikálnak, a hivatásos zenészeik viszont csodálatra méltó magas szinten játszanak. A titkuk kulcsa nem pusztán a perfekcionizmusban és a sok-sok óra gyakorlásban keresendő. Ezek a muzsikusok szívvel-lélekkel muzsikálnak, és sok olyan kiváló művészkollégával volt alkalmam együtt játszani, akiket szívesen bemutatnék a magyar közönségnek” – indokolta a fesztivál elindítását Farkas Gábor.

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál 2022-es kínálatában nyolc koncertet, jazzt és komolyzenét találunk. A fesztivál művészei között lesznek koreai, kínai, tajvani, japán hangszeres szólisták: Akiko Suwanai (hegedű), Chiharu Taki (hegedű), Luosha Fang (hegedű) és Eva Julin-Shen (zongora), továbbá Sumie Kaneko kotoművész (a domború hátú koto leginkább a citerához hasonlítható), Reison Kuroda sakuhacsi- (bambuszfuvola-) művész, Miho Hazama és Toshio Hosokawa zeneszerzők, Várdai István, Kohán István, Káel Norbert és persze maga Farkas Gábor is.

Kohán István (klarinét) * Várdai István (cselló)

Akiko Suwanai

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója.

Eva Yulin Shen

A fesztivált a zenén túl is érdekes gyermek- és felnőttprogramok kísérik: filmvetítés, origami, kalligráfia, zöld tea- és szakékóstolás.

Az esemény Japán magyarországi nagykövete jelenlétében kezdődik szeptember 1-én, a szervezők ekkor fát ültetnek a Városligetben.

A négy nap alatt a Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában Ryoichi Kurokawa vizuális művész munkája látható.

Részletes programinformációk itt találhatók