Jó konstelláció | Lucinda Riley: A hetedik nővér története

Posted on 2021. december 1. szerda Szerző:

0


Paddington |

Egy monumentális regényfolyam befejező kötetét várták a rajongók A hetedik nővér története (eredeti angol címe szerint A hiányzó nővér) megjelenésével. Lucinda Riley hétkötetes sorozatának minden darabja önmagában is vaskos, az utolsó kötet sem különbözik ettől a maga közel 700 oldalával, ám a korábbiakhoz hasonlóan ez is olvastatja magát, így az ember meglepően gyorsan a végén találja magát. A végén, ahol kiderül, hogy nincs vége, nincsenek elvarrva a szálak és lezárva a sztori.

Az ír szerző regényeit a könyvesboltokban minden bizonnyal a női regények között találják meg az olvasók, ám ennél lényegesen többet kapunk A hét nővér sorozat olvasásakor. Hét lány-asszony – akiket mind örökbefogadott a titokzatos Pa Salt, és a Hét Nővér csillagkép (a Plejádok) csillagairól nevezte el őket – keresi saját gyökereit, és közben nemcsak az ő életük vesz komoly fordulatokat, hanem megismerjük néhány, a világ különböző részein, a korábbi évszázadokban vagy évtizedekben élt erős nő történetét is. A jelenkori főszereplők, akik Pa Salt halála után, az általa hagyott nyomokat követve találnak rá ezekre a korábban létezett asszonyokra, velük állnak rokoni kapcsolatban. Az előző kötetekben már jártunk Európa legkülönbözőbb részein – Angliában, Skóciában, Spanyolországban, Franciaországban, Norvégiában, Németországban –, de még Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában is. A korábbi köteteket olvasva többet tudhattunk meg ezeknek a nőknek az életén keresztül többek között az ausztrál outback – az ottani „vadnyugat” – kialakulásáról, a spanyol polgárháborúról, Rio de Janeiro lenyűgöző méretű Krisztus-szobrának építéséről vagy az egyesült államokbeli küzdelemről a feketék jogaiért.

Az utolsó kötet Új-Zélandról kisebb kitérővel az írónő hazájába, Írországba repít. A korábbi kötetekből megismert hat örökbefogadott lány/asszony mindent megtesz annak érdekében, hogy egy új információ birtokában a hetedik testvér nyomára bukkanjon. Nem túlzottan távoli múltba kalandozunk, csak az első világháborút követő évekbe, az ír függetlenségi harcok és az Ír-sziget kettészakadásának időszakába. Ennek a területnek és kornak a történelme alighanem eléggé ismeretlen az átlagos magyar olvasó számára, de a kötetből az is kiderül, a függetlenségi mozgalmat segítő nők szerepéről még ott helyben is nagyon keveset tudnak. Riley egy ilyen lány/asszony naplóját rekonstruálta (vagy képzelte ide), szándéka szerint szinte teljes hitelességgel.

Ezek az események ma különösen aktuálisak, hiszen a Brexit ismét előrevetítette a megosztottság kiéleződését. Kénytelen vagyok bevallani, hogy én magam is nagyon keveset tudtam arról, mi a jelentősége mindannak, ami az EU új külső határa kapcsán olvasható volt az ír helyzetről. Persze, hallottam az ún. Nagypénteki Megállapodásról és tudtam, hogy az lényegében megszüntette a határt a Nagy-Britannia részeként fennmaradt Észak-Írország és az Ír Köztársaság között, és hogy ennek a határnak a visszaállítása vagy vissza nem állítása volt a tárgyalások sarokpontja. De nem értettem, pontosan miért – noha olvastam az Észak-Írországban még ma is létező konfliktusgócok némelyikéről (például a protestánsok éves felvonulásáról katolikus területen). Ma már az átlagnál tájékozottabbnak tartom magamat, mert van egy észak-ír katolikus kollégám, és a vele folytatott beszélgetésekből sok mindent megtudhattam már a kötet olvasása előtt.

A regényből sokkal árnyaltabb képet kaphatunk az elmúlt bő száz év történetéről. Szomorú és izgalmas olvasni, hogyan jönnek létre és éleződnek ki ellentétek az írek között is, miképpen válnak egymás bajtársaiból ellenségekké a nemzeti függetlenség mellett a végletekig kitartók – az elmúlt évtizedekben megannyi terrorcselekményt elkövető IRA tagjai – és a békés élet érdekében kompromisszumkésznek bizonyuló reálpolitikusok. Arra is rávilágít, ez az ellenségeskedés és az egész IRA jelenség milyen veszélyes egy labilis idegzetű ember számára. A mesterségesen fenntartott és szított feszültség veszélye a jelenkori olvasó számára már nemcsak Írországot tekintve aktuális, de talán mi is tanulhatunk belőle.

Nálunk a szekértáborok kialakításáért leginkább az önmagukat értelmiséginek tartó emberek felelősek. Kár, hogy nagy részük nem olvas ilyen „könnyű, női” regényeket. Míg olvastam, az volt az érzésem, hogy az írónő most túl közel merészkedett saját otthonához, Írországhoz, ahol a Brexit miatt ismét fenyeget a katolikus-protestáns megosztottság, miközben pontosan értik, hová vezethet a koronavírusra hivatkozva más tengelyek mentén szított ellenségeskedés. Talán a személyes érintettség okozta, hogy a regény kicsit kevésbé gördülékeny, mint a korábbi. Szigeti Judit, a teljes sorozat fordítója azonban mesterien segíti az olvasót abban, hogy ez a kötet is szinte letehetetlen legyen.

A kicsit nehézkesebb szerkezetet talán annak is tulajdonítható, hogy a szerzőt a kötet írásakor már súlyos betegsége foglalta le, és A hetedik nővér… megjelenése utáni hetekben, 2021 nyarán alulmaradt a küzdelemben. Halála előtt néhány nappal jelentette be azonban, hogy készül a nyolcadik kötet is, amely Pa Salt története lesz, és amit a hetedik kötet olvasása után biztosan nagyon fog várni minden rajongó. Lucinda Riley azonban csúnyán itthagyott bennünket félúton.

A lányok elindulnak, hogy végső búcsút vegyenek a Földközi-tengeren Pa Salttól, ám nem tudjuk meg, mi történik ezen a búcsúztatón, ahogy arra sem derül fény, miért is éppen ők lettek a Hét Nővér, és milyen szerepe lehet a finoman szólva nem kifejezetten pozitív hős Eszu családnak, amelyik a lányok közül többnek az életében többször felbukkan. A félbemaradt nyolcadik kötetet az írónő fia fogja befejezni, és megjelenése 2023-ban várható. Én nagyon várom.

Lucinda Riley

Lucinda Riley: A hetedik nővér története
Fordította: Szigeti Judit
General Press Kiadó, Budapest, 2021
304 oldal, teljes bolti ár 4490 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3992 Ft,
e-könyv változat 3499 Ft
ISBN 978 963 452 4939 (papír)
ISBN 978 963 452 4946 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A család ügyvédjének meglepő kijelentését követően, miszerint úgy véli, megtalálta a hiányzó nővérüket, Maia és Ally felfedezi, hogy az egyetlen nyomuk egy új-zélandi borászat címe, valamint egy szokatlan, csillag alakú smaragdgyűrű rajza. Mivel az Ausztráliában élő CeCe van a legközelebb, őt küldik el, hogy járjon utána a dolognak. Ezzel pedig kezdetét veszi az országokon átívelő versenyfutás az idővel, hogy még azelőtt rábukkanjanak a hetedik nővérre, mielőtt összegyűlnének a Titánon Pa Salt halálának évfordulója alkalmából…