Mindenek dacára | Rejtő Jenő + Budapest Bár: A tizennégy karátos autó / Városmajor

Posted on 2021. július 24. szombat Szerző:

0


A minőség szinonímája: Vanek (Mikó István)

Tóth Zsuzsanna |

Nem vagyok Rejtő-rajongó, de megértem azokat, akik szeretik. Ám amikor elképzeltem színpadon, megborzongtam. Ugyanakkor érdekelt is a kérdés, lehet-e a főleg nyelvi poénokon és hihetetlen kalandokon alapuló regényekből, konkrétan A 14 karátos autóból elfogadható színházi előadást csinálni. Kénytelen vagyok lelőni a poént – sikerült. És igen, fel-felröhögtem, annak dacára, hogy nem volt éppen jó kedvem.

A városmajori fülledt estén a közönség egy része legyezőkkel harcolt a forróság, más része szúnyogirtókkal a rovarok ellen, miközben hosszasan, felváltva kongtak a harangok is – a színpadon mindezt látszólag nem is érzékelve, a humort „véresen komolyan véve” játszottak a színészek és zenészek. A kicsit nehezen meghatározható műfajú előadás – képregényszínház, koncertszínház? – legnagyobb érdemének azt tartom, hogy játszottak, és nem bohóckodtak a szereplők. Hogy karikíroztak, de árnyaltan formálták szerepüket, nem ripacskodták el. Nem mentek a könnyű ellenállás irányába. Már-már stílust teremtve olvasztották egységbe a zenét, dalokat, szöveget, játékot, vetített animációt. A Trip és a Városmajori Szabadtéri Színház produkciója, a Budapest Bár közreműködésével, igazán kellemes, szórakoztató, zenés színházi estét jelentett.

Miből állt össze az élmény? Először is ott az alapmű. P. Howard/péhovard/Rejtő Jenő a magyar szórakoztató irodalom kiemelkedő alakja. Légiós regényei (paródiái?) már-már szürreálisan kalandosak (élete sem mentes ettől), ezt megtapasztalhatjuk A 14 karátos (és a színpadi adaptáció) kapcsán is, és bár távoli világokat idéznek, némi társadalomrajzot is hordoznak. A színpadi változat sűrítettségéhez, mégis pergő könnyedségéhez nyilván sokat hozzáadott Divinyi Réka dramaturg és Keresztes Tamás rendező munkája.

Anette (Mentes Júlia), Gorcsev (Lengyel Benjámin)

A tekervényes történet sikeréhez megvan minden, ami csak kell: svindlis, ám szeretetre méltó, fantáziadús főhős (bizonyos Gorcsev Iván, ki ne ismerné? – Lengyel Benjámin), szép és gazdag leány (persze, valódi jellemrajz nélkül, hja, így járnak a „királylányok”), hiába tesz meg mindent, amit lehet (Mentes Júlia). Máris adott a szerelmi szál. (Amúgy igazságtalan vagyok a szép lányokhoz, mert ebben a mesében valójában minden figura egy-egy jellemvonásának kidomborításával rajzolódik.) Van egy felejthetetlen karakterű, kicsit pénzéhes és fóbiákkal teli, utcán talált titkár, akit Mikó István formál Vanek úrrá. Van tisztességes (ritka az ilyen), bunyózni szerető kormánytag apósjelölt (Mertz Tibor), mennyországba vágyó csibészek (ugyancsak Mertz Tibor főnökségével); rafinált báró-gonosztevő (Dankó István) és idegenlégió, és bosszúszomjas őrmester (ismét Mertz), és az idegenlégióba tévedt tánc- és illemtanár (újra Dankó) – színes, és főleg mulattató kavalkádban. És ott van ugye mindenekelőtt az autó, amibe egy ország elsíbolt/megmentett arany vagyonát kovácsolták bele. Száguldás, kalandok, tévedések, verekedések. Sőt: fizikai Nobel-díj (tudjuk, kié!).

Táviratcím: Vaneklégió (Mikó István) és Verdier őrm., az Oroszlán (Mertz Tibor)

És zene, zene, zene – a legjobb fajtából. A Budapest Bár zenészei szerves részét alkotják a játéknak és a színpadi látványnak, ami egészen bravúros: animált képregény rajzok nyújtanak vetített hátteret a képtelen kalandokhoz, jelenítik meg a történet hihetetlen fordulatait. Ezen túl csupán két mozgatható szabálytalan négyszög alakú lap, és az ominózus autó keretbe foglalt, állványra illesztett képe látható a színpadon. A látványhoz nagyszerű csapatmunka járul. A zenekar és a színészi gárda egyenként, olykor több szerepet is vállalva, kimagasló teljesítményt nyújt. (Nyugodtan felsorolhatnám a teljes stáblistát.)

Közeledünk a hepiendhez (Anette, Mentes Júlia, és Gustave Laboux, Mertz Tibor)

Az egészet Keresztes Tamás nem csupán rendezőként tartja kézben, de ezen az estén a narrátor szerepét is ő adta (a színlapon eredetileg Rába Roland szerepelt), fanyar eleganciával. Az egész játékot átlengi valami könnyedség, majdnem azt mondtam: báj, amely – legalább egy nyári estére – feledtet minden gondot.

Fotók: Kolbe Gábor

A (beharangozó szerint is) szerethető előadást augusztusban még egyszer játsszák, ha még kapható rá jegy, ne hagyják ki!

A kék Alfa Rómeó (éppen két gazdacsere között…)

Rejtő Jenő – Budapest Bár:
A tizennégy karátos autó

Rendezte: Keresztes Tamás, dramaturg: Divinyi Réka
LEGKÖZELEBB: 2021. augusztus 11. szerda 19:00

Szereplők:
Dankó István, Mentes Júlia, Mertz Tibor, Mikó István, Lengyel Benjámin, Keresztes Tamás, Szécsi Bence e.h., Tóth Balázs e.h. és a Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert, Farkas Mihály, Ökrös Károly, Farkas Richárd, Kisvári Bence
Dalszövegek, zene: Szűcs Krisztián, Kollár-Klemencz László és a Budapest Bár zenekar
Díszlet: Keresztes Tamás, jelmez: Bartos Letícia
Grafika, rajz: Várai Artúr, animáció: Nagy Tamás

A TRIP és a Városmajori Szabadtéri Színház előadása