Egy új képzeletbeli birodalom | Schmal Róza: Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve

Posted on 2021. május 16. vasárnap Szerző:

0


Paddington |

A Nagy folyók haragja trilógia szerzőjét, Schmal Rózát eddig illusztrátorként ismerhette a közönség. A Laddan könyve a szerző első kiadott prózai munkája, a trilógia első darabja. A regényíró gyermekkora fantáziavilágát tárja a fiatalabb és idősebb olvasók elé. A kötet minden mozzanata azt bizonyítja, hogy szerzője gyakori vendég abban a világban, amiről ír, jól kiismeri magát benne, és élvezetesen tud mesélni mindarról, amivel ott találkozott.

Ha akarná, sem tudná letagadni Schmal, hogy képekben gondolkozik. A kötet legfőbb erénye az éppen eléggé, de nem túlzottan részletes és képszerű valóságteremtés. Az olvasó légy a falon, jól látja a szereplőket és az őket körülvevő valóságot, legyen szó palotáról, malomról vagy éppen a természeti környezetről. Az illusztrációk nem csak segítik a fantázia munkáját. Olvasás közben többször bólogattam egy-egy képhez érve, hogy igen, magam is valahogy így képzelem el a helyszínt. Hegyvidékek és városok, folyók és paloták, hajók és szigetek elevenednek meg olvasás közben.

A fantasy kategóriába (zsánerbe) sorolt művek valamifajta közmegegyezés alapján gyakran játszódnak alacsony technológiai fejlettségű világokban, mintha a műfaj szerzőit leginkább a történelem talán legkevésbé ismert időszaka, a középkor ihlette volna meg. A fülszöveg szerint ez a regény is ilyen, ám az olvasó hihetetlen technikai csodákkal is találkozik. Az egyik városban áttörnek egy hegyet, hogy elágazásra bírják a folyót, egy másikban óriási hullámtörő gát épül, hogy a tengertől megóvja a várost, a harmadikban a hajóépítés mesterei élnek, akik, amikor a sor úgy hozza, fantasztikus fürdővárost varázsolnak maguk köré.

Ezt a különös világot emberek és szőrös hátú hurrogónok népesítik be. Az emberek tartanak a hurrogónoktól, de egymással sem feltétlenül tudnak békében élni: gyarlók és egymással is hadakoznak. A tehetséget bizony kísérheti túlzott keménykezűség is. Hiába nő fel valaki egy tehetséges vezető mellett, annak kijelölt utódjaként, nem biztos, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket. Az uralkodó nem feltétlenül bölcs és jószívű. A párok nem feltétlenül élnek boldogan, amíg meg nem halnak, és az anyósok sem mind kibírhatatlanok. Nem csak a legkisebb fiú viheti sokra. És bizony sokan nem tanulnak a velük megesett kalandokból, a jellemfejlődés nem szükségszerű eleme a fantáziavilágnak sem.

Schmal Róza világában a szereplők is mintha ennek a nagy képnek a részei lennének. Számos családdal, különös sorsokkal ismerkedünk meg. A történet a Laddan és vidéke történetéből alig pár évtizeden ível át, szól intrikákról, politikáról, emberségről és embertelenségről. Meglehetősen nagy szereplőgárdát mozgat, ezek családi viszonyai, sorsa számos meglepetést tartogat az olvasó számára. Hasonló történetek esetében, főleg ifjúsági könyvekben a szerzők gyakran élnek azzal a megoldással, hogy felsorolják a kötet elején a szereplőket, oda lehet vissza-visszalapozni, ha az ember úgy érzi, elveszett közöttük. A Laddan könyvének közepe táján megtaláljuk a legfontosabb családok családfáit, de ez a megszokottnál kevésbé segíti az eligazodást, hiszen a szereplők egy része idő közben kénytelen nevet változtatni, és az ilyenek többen vannak, mint ahogy az elején sejtjük. Az első kötet végére sok konfliktus megoldódik, sokat tisztul a kép is, de éppen elegendő nyitott kérdés marad ahhoz, hogy magam is nagyon várjam a következő kötetet. Kíváncsi vagyok, a rosszak méltó módon megbűnhődnek-e, vagy ahogy ez a való életben lenni szokott, megússzák. No, meg arra is, hogy a jókat nem rontja-e meg, ha esetleg hatalomhoz jutnak.

A kiadó tízéves kortól ajánlja az ismerkedést a remekül kidolgozott fantáziavilággal, én azonban óvatosabb lennék. Inkább 12 év fölöttieknek adnám a kezébe. Ennek nem az a fő oka, hogy a történet igazán szerteágazó, hanem hogy nehéz megtalálni azt a főhőst, akinek végig izgulhatunk. Viszont a rövid, gyorsan elolvasható fejezetek biztosan segítik, hogy fiatalabb olvasók is élvezzék a történetet. Felnőttek pedig néhány villamosmegállónyi idő alatt el tudnak olvasni egy-egy fejezetet.

Schmal Róza

Schmal Róza: Nagy folyók haragja I. – A Ladann könyve
Kolibri Könyvkiadó, Budapest, 2021
544 oldal, teljes bolti ár 3999 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3199 Ft,
e-könyv változat 2599 Ft
ISBN 978 963 437 7863 (papír),
ISBN 978 963 437 7870 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A Ladann-folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat.
Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok – a hurrogónok – titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót.
Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja?
A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra…
Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötetében a ladanni birodalom története, nemesi családok hatalomért és szerelemért folytatott harca tárul elénk. A varázslatos, képzeletbeli középkori világot aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák hozzák még közelebb az olvasóhoz.