A javasember, a maszáj harcos és az expresszionizmus | Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Posted on 2021. január 11. hétfő Szerző:

1


Somogyi András |

Nagy ötlet volt az Athenaeum Kiadótól 2020 szomorú őszén megjelentetni a Jonasson-sorozat (magyarul) negyedik darabját. A korábbiakat ismerve biztos ennek is a sikere. Nemcsak a humora abszurd, de a szereplők és maga a történet is. Itt csak felvázolnám az eseményeket, de ez is képet adhat a mű egészéről.

Adott egy szeretetre igen kevéssé méltó, rasszista, homofób újnáci pasas – Victor – aki beházasodik egy műkereskedésbe, bár semmit sem utál jobban – a hajdani Adolfhoz hasonlóan –, mint a modern művészetet, jelesül az expresszionizmust. Feleségül veszi a tulajdonos húsz évvel fiatalabb lányát, Jennyt, akit aztán módszeresen elhanyagol, szexuális igényeit csakis örömlányokkal elégíti ki.

Egyszer csak megjelenik nála egy fekete prosti, akit sok évvel korábban látogatott, mikor pénztelensége kissé elnyomta rasszizmusát. A nő bemutatja neki tizenöt éves fiát, Kevint, akinek bizony Victor az apja, és ezt a DNS-teszt is igazolja. Victor kénytelen titokban felvállalni a fiú minimális létfenntartását tizennyolc éves koráig. Egy távoli, apró lakásban helyezi el, és úgy kíván tőle az idő lejártával megszabadulni, hogy elviszi Kenyába. Ott a szavanna szélén magára hagyja, hadd falják fel az oroszlánok.

Victort azonban megmenti egy maszáj javasember, ifjabb Ole Mbatian, és nevelőapaként harcost farag belőle. Amikor azonban huszonkét évesen – a helyi szokás szerint – körül akarják metélni, hogy a törzs teljes értékű tagjává válhasson, Kevin inkább visszaszökik Svédországba, és magával visz két, Olétól eltulajdonított festményt. A régi lakásában Jennyt találja, akit Victor gyors és a feleséget teljesen kisemmiző válás után oda telepített.

Jenny és Kevin megismerkedik Hugóval, a zseniális reklámszakemberrel, aki bosszúszolgáltató vállalkozást alapít. Az Édes a Bosszú Rt. vezetőjeként a neten hirdeti szolgáltatásait – (nagyjából) a törvényes kereteken belül, és tényleg valódi, kielégítendő igényt talált: hamarosan számos bosszúszomjas ügyfele lesz. Kevinnek és Jennynek sikerül beszállni a vállalatba, azzal a nem nagyon titkolt céllal, hogy Hugo majd nekik is segít visszavágni Victornak.

A Kevin által eltulajdonított festményekről kiderül, hogy valószínűleg a világhírű dél-afrikai festőművész, Irma Stern alkotásai, bár Kevin szerint Ole munkái. A továbbiakban a festmények eredetiségének valószínűsége és tulajdonjoga sűrűn változik. Ifjabb Ole Mbatian némi vesztegetés árán ellátogat Svédországba fogadott fiához, de már a repülőtéren összetűzésbe kerül a rendőrséggel és rövid időre rács mögé kerül.

A részvénytársaság közben igyekszik bosszút állni Victoron, ami által a rasszista műkereskedő szintén megtapogathatja a tégláját a börtönben – a javasember szomszédságában. A bosszú pótköteteként Hugóék széles körben elterjesztik, hogy Victor egy kecskével él szexuális életet, s ennek következtében még elvbarátai szimpátiáját is elveszíti. Végül Victor egy Ole által okozott – nevezzük jóindulatúan véletlen – baleset révén mégiscsak elhalálozik.

A valóban eredetinek bizonyult, immár Kevin tulajdonába került képek eladásával az egész társaság meggazdagodik, majd Kenyában próbál szerencsét.

Ha eddig nem untuk meg az fejreállított helyzeteket, még kipróbálhatjuk az Ole falujában felépített, a pálmalevél kunyhók felett ívelő (fordítva működő) mozgólépcsőt. A falu pedig rögtön a harmadik évezredbe ugrik, elektromossággal, wifivel, Netflixszel szolgálja ki a megélénkülő tömegturizmust Maszájföldön, ahol immár az Édes az Egészség Rt. kínálja szolgáltatásait. Lényeg a totális happy end.

A vírustól való rettegés, a tilalmak, a karantén által okozott mentális leépülés ellen gyógyszerként alkalmazható az abszurd humorú, lehetetlen figuráktól nyüzsgő, poént poénra halmozó regény. Kúnos László fordítása olyan érzést kelt az olvasóban, hogy a különböző kontinensekről származó, különböző társadalmi rétegekhez és kultúrákhoz tartozó szereplők eredetileg is magyarul csevegnek, a poénok nagyot csattannak. Le a kalappal a fordító előtt!

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság
Athenaeum Kiadó, Budapest, 2020
374 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft,
kedvezményes ár a lira.hu-n 3439 Ft,
e-könyv változat 2999 Ft
ISBN 978 963 543 0390 (papír)
ISBN 978 963 293 1937 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Jonas Jonasson új regényében egy kreatív svéd reklámszakember cége, az Édes a Bosszú Rt. vállalja különféle sérelmektől szenvedő ügyfelei részére a bosszúállás lebonyolítását – a törvényesség határain belül.
Egy fiatal fehér nő és egy fekete fiú a cégtulajdonos segítségével szeretne bosszút állni az életüket tönkretevő, gátlástalan neonáci műkereskedőn. De ahogy megszokhattuk már a svéd író történeteinél, ez nem olyan lesz egyszerű. A jonassoni fordulatokban gazdag cselekménynek rajtuk kívül fontos szereplője még egy afrikai javasember, továbbá Irma Stern, a világhírű dél-afrikai festőművésznő és egy nyugdíjazás előtt álló rendőrnyomozó. A szerző humora Kúnos László sziporkázó fordításában ezúttal is ellenállhatatlan, világszemlélete fájdalmasan aktuális és lényeglátó.