Hogy is volt az? | Malcolm Gladwell: Ismerős ismeretlenek

Posted on 2021. január 6. szerda Szerző:

0


Cserhalmi Imre |

A könyv végén a felhasznált irodalom, a jegyzetek meg a név- és tárgymutató terjedelme 56 oldal. Már ez is sejteti, hogy nem valami nagydumás, felszínes „népszerű” ismeretterjesztés a tárgya. A Time magazin Malcolm Gladwellt beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere, a Foreign Policy pedig a világ vezető gondolkodói közé. És ilyen szinten azért már nincsenek véletlenek.

A kanadai író-újságíró által közreadott tények között a közepesen tájékozott olvasó se nagyon talál újdonságot, jobb, ha nem is keres. Gladwell ugyanis éppen a már ismert, a valamilyen módon tudomásul vett és közmegegyezéssel értékelt eseményeket veszi elő, gondolja újra őket is, a fogadtatásukat is, és az elemzései rendre meglepő eredményekre vezetnek. Főként olyan 21. századbeli, illetve híres történelmi eseményekről van szó, amelyek még elevenen élnek az emlékezetben.

Például, hogy hogyan verhette át Adolf Hitler Neville Chamberlaint, Nagy-Britannia akkori miniszterelnökét, aki egyébként bölcs, tapasztalt politikus volt. Hogyan és miért dolgozhatnak hosszú időn át a kettős kémek? Milyen érdekes tanulságokat hordoz a Jóbarátok című világhírű televíziós szappanopera szereplőinek mimikája? Miért tévedhettek hatalmasakat a kiváló rendőri szervek, bíróságok?

A szerző azt állítja és bizonyítja be, hogy a legkiválóbb elmék, a leghivatástudóbb hatóságok is súlyos hibákat követnek el, amikor bedőlnek a saját előítéleteiknek, a gyakorlatukból eredő tapasztalatoknak, a túlságosan szolgaian, tehát gondolkodás nélkül követett cselekvési parancsoknak és persze a hazudozásban kiemelkedő képességű embereknek.

Történelmi sztorik és kínzásokról szóló esettanulmányok is találhatók a könyvben csakúgy, mint bírósági tárgyalások vagy rendőri intézkedések jegyzőkönyvei, gyanúsítottak rajzai, fotók, térképek, statisztikák, grafikonok, szavakat töredékekből kiegészítő játékok. Amikor az ember csak belelapoz a kötetbe, azt hiheti, hogy ismert, mert megrázó és nagy port kavart sztorik gyűjteménye. És ez igaz is, de mindez csak alkalom a szerző mondandójának indoklására: akiket nem ismerünk, azután se ismerjük, amikor azt hisszük, hogy már megismertük. Ennek megfelelően sok olyasmit is elmond testbeszédről, életvitelről, beszédmódról, amit korábban egy kicsit talán másképp tudtunk.

De mindig mindent bizonyít! Ez a könyv a nagyon olvasmányosan tálalt történeteinek izgalmain, érdekességén túl nagyon alkalmas a tudomány népszerűsítésére, a témakezelés végtelen precizitásával, az érvelés-elemzés áttekinthetőségével. A tudományban ugyanis éppen az a nagyszerű, hogy benne mindig minden megkérdőjelezhető, függetlenül attól, hogy ki, mikor és miért állította. Hogy a miérteknek nincs és soha nem is lehet vége. Mert ahol ezeknek vége van, ott már a hit kezdődik. A tudománytörténetnek nem jelentéktelen, sőt jellemző, évezredeken át húzódó motívuma, hogy felfedezéseit, működését a hitet képviselők akadályozták – olykor véres eszközökkel és következményekkel is. És ha vér nem is folyik, azért manapság is érdemes körülnézni kissé. Amikor nem a tudomány mondja meg, hogy mi a tudomány, akkor… de végül mindig a tudomány győz.

Miért nem vesszük észre, amikor az előttünk álló ismeretlen az arcunkba hazudik? – kérdezi Gladwell az olvasót (is). Sok kérdést tesz fel, és felel is mindegyikre: szellemesen, olvasmányosan, de mindvégig tudományos elemzés eredményeként, meggyőzően.

A jó fordítás Garamvölgyi Andrea munkája.

Kár lenne, ha bárkit is elriasztana a könyv borítója, pedig ez a veszély több mint 80, ráadásul egymásra torlódó betűjével, sajnos, nem kizárható.

Malcolm Gladwell (Fotó: Bill Wadman/Wired)

Malcolm Gladwell: Ismerős ismeretlenek – Mit érdemes tudnunk azokról, akikről semmit sem tudunk?
Fordította: Garamvölgyi Andrea
HVG Könyvek, Budapest, 2020
432 oldal, teljes bolti ár 3900 Ft,
kedvezményes ár a kiadónál 3315 Ft,
e-könyv változat 2730 Ft
ISBN 978 963 304 9303 (papír)
ISBN 978 963 304 9938 (e-könyv)

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Hogyan tudta lóvá tenni Fidel Castro a CIA-t egy egész emberöltőn át? Lehet, hogy amire a vígjátéksorozatok tanítanak, hazugság? A szem mégsem a lélek tükre?
Sokszor, sajnos, hibás eszközökkel és stratégiákkal igyekszünk megérteni, kiismerni azokat, akiket nem ismerünk. És, mivel nem tudjuk, hogyan beszéljünk az ismeretlenekkel, konfliktusok és félreértések özönét zúdítjuk magunkra.
Malcolm Gladwell könyvei radikálisan megváltoztatták a világról és önmagunkról való gondolkodásmódunkat. Ismerős ismeretlenek című kötetében ismét szellemi kalandra hív, embert próbáló és ellentmondásokkal teli utazásra a történelem, a pszichológia és a címlapsztorit érő botrányok világába – és a feje tetejére állítja mindazt, amit eddig tudni véltünk.