Mocskos város | David Baldacci: Bukottak

Posted on 2020. június 19. péntek Szerző:

0


Somogyi András |

David Baldacciban nem lehet csalódni. A Bukottak című krimije átlagon felüli. A szerző számos elemet alkalmaz a feszültség fenntartására: (kevés kivétellel) senki nem az, akinek látszik, a bűntények elkövetési módja szokatlan, olykor bizarr, a cselekmények helyszínei baljósak, rejtélyesek. Szinte minden oldalra jut egy fordulat, ami miatt – bár tudom, hogy ez közhely – nem lehet letenni a vaskos kötetet.

A cselekmény egy lepusztult amerikai kisvárosban, Baronville-ben bonyolódik, ahova – szabadságukat töltendő – rokoni látogatásra érkezik két FBI ügynök, Amos Decker és társa, Alex Jamison. Decker hatalmas termetű, egykori futballista, akinek szokatlan az agyműködése: egy sportsérülés következtében fotografikus memóriát kapott – talán cserébe a tönkrement sportpályafutásért. Magányos férfi, aki elvesztette családját: feleségét és tízéves kislányát néhány éve meggyilkolták. Életét a munka tölti ki. Alex nővére, Amber hatéves kislányával, Zoével azért költözött ebbe a kisvárosba, mert a férje, Frank itt kapott jól fizetett állást a város határában terpeszkedő hatalmas logisztikai vállalatnál.
Decker már látogatásuk első estéjén két hullára bukkan egy közeli házban. Mindkettő szokatlan a tapasztalt gyilkossági nyomozó számára. A felakasztott férfi alatt hatalmas vértócsa, a másik halott állapota ráadásul minden természeti törvénynek ellentmondani látszik. A nyomozásba bekapcsolódik a helyi rendőrség és kiderül, hogy az áldozatok a drogellenes hatóság fedett ügynökei. Ekkor bekapcsolódnak a kábítószer-ellenes hivatal (DEA) nyomozói is.

A várost valamikor virágzó bányászat és textilgyártás tartotta el, mára ennek már nyomai sincsenek. Rengeteg viszont a drogos és ennek következtében a túladagolás okozta droghalál. A közelmúltban történt két másik gyilkosság is. Decker megismerkedik egy különc alakkal: a város névadójának, John Baronnak azonos nevű, negyedik generációs leszármazottjával, aki az omladozó családi kastély magányos lakója. A város lakói gyűlölik őt, mert az első Baron a hetvenes években felszámolta az általa alapított bányászatot és textilipart, miáltal a munkahelyek megszűntek, a város szegénységbe fulladt.

Decker és Jamison hivatalosan is bekapcsolódik a nyomozásba, de közben a hullák szaporodnak, sőt ők is életveszélybe kerülnek. Amber férje, Frank is gyanús baleset áldozata lesz munkahelyén. Deckerék kiderítik, hogy a gyilkosságokat két tényező motiválja: a városban hatalmas mennyiségű, nagyon kemény, életveszélyes drogot gyártanak, amit az egész államban terjesztenek, valamint legendák terjednek arról, hogy az első Baron a kastélyban vagy annak közelében óriási kincset rejtett el, amit sokan igyekeznek meglelni, de főleg megkaparintani. Hogy kik a gyilkosságok elkövetői, kiknek lepleződik le igazi személyisége – és hogy a kincs valóság-e vagy legenda –, természetesen kiderül a kötet végére.

Miért említettem Amber kislányát? Mert a fájdalmas emlékeket hordozó, magányos Decker és a kis Zoe között szívet melengető barátság alakul ki, amiből a kemény zsaru erőt merít, és amiben békére lel. Ezzel a motívummal a szerző zseniálisan ellenpontozza a krimi komor cselekményét.

Örömmel állapítom meg, hogy a mű fordítója, Kiss Ádám kiváló munkát végzett, könnyedén lépked a társadalmi, nyomozati és bűnözői zsargon között.

David Baldacci

David Baldacci: Bukottak
Fordította: Kiss Ádám
Amos Decker esetei sorozat
General Press Kiadó, Budapest, 202
440 oldal, teljes bolti ár 3990 Ft,
kedvezményes webshop ár 3192 Ft,
e-könyv változat 2799 Ft
ISBN 978 963 452 3895 (papír)
ISBN 978 963 452 3901 (e-könyv)

A könyv kiadói fülszövege

Amos Decker és FBI-os kolléganője, Alex Jamison épp a nő testvérét látogatják meg Baronville-ben. A rozsdaövezetben fekvő egykori bányászváros barátságtalan hely: hatalmas a munkanélküliség, és a reményvesztett lakosok nagy része a kábítószerben keres menedéket. Decker mindössze négy órát tölt a városban, amikor egy rémisztő kettős gyilkosság színhelyén találja magát. Csakhamar kiderül, hogy az elmúlt hetekben négy másik, bizarr emberölés is történt, így nyilvánvalóvá válik számára: valami baljós folyik Baronville-ben, amivel a rendőrség nem tud vagy nem akar mit kezdeni.
Decker beleveti magát a nyomozásba, és hamarosan rájön, hogy a gyilkosságok egy sokkal nagyobb összeesküvés apró darabkái, egy olyan összeesküvésé, amely immár a hozzá közel állók életét is fenyegeti… Ráadásul ezúttal mintha a csalhatatlannak hitt memóriája is cserben hagyná.