Levelek Karácsony Apótól | J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek

Posted on 2019. december 22. vasárnap Szerző:

0


Jeney Barbara |

Amikor minden december az ajándékok beszerzése, és a szentestére való felkészülési roham körül forog, igazán józanító belelapozni J. R. R. Tolkien könyvébe, a Karácsonyi levelekbe. Feleleveníti ugyanis a csoda várásának gyerekkori pillanatait és megvalósulásának illúzióját.

A Gyűrűk Ura szerzője a semmiből épített világokat, alkotott új nyelveket korlátlan fantáziájával, amely megvalósult a sógornője, Baillie Tolkien által válogatott kötetben is. Ebben gyűjtötték össze a szerző személyes, nem publikálásra szánt leveleit, amelyeket négy gyerekének írt Karácsony apó nevében. 1920 és 1943 között minden évben járt az ajándékok mellé egy, az Északi-sarkról feladott boríték, amíg Priscilla lánya, a legfiatalabb fel nem nőtt.

Ezek a lapok Karácsony apó mindennapjaiba engednek bepillantást, megtudhatjuk, hogyan megy a készülődés az ajándékosztásra, kik a segítők, milyen örömök és bajok érték őket az adott évben. Mindezt Tolkien saját illusztrációi szemléltetik, amiket mostani kiadásban mindig mellékelnek az eredeti dokumentum fényképével együtt. Ezek különösen értékesek, hiszen rengeteg odaadással készültek, gondolok itt a remegős kézírás megtervezésére, a különböző személyiségek eltérő stílusú rajzaira vagy az aktuális bélyeg megrajzolására. Szeretet és kreativitás árad minden lapból, és szívet melengető látni, hogy Tolkien bármilyen elfoglaltsága, élethelyzete ellenére mindig szakított hol több, hol kevesebb időt ennek a hagyománynak az ápolására.

A második világháború is megjelenik a levelekben, amelyek ettől függetlenül folyamatosan érkeznek. Karácsony apó ekkor nagy szegénységről, koboldtámadásokról panaszkodik, de mindig reményteljesen zárja sorait. A komorabb időkben is biztos pont a gyerekek életében, a fantázia világával vigyáz a lelki világukra. Egyúttal végig követhetjük azt a szülők számára felemás pillanatot, amikor a gyerekek felnőnek, és már nem lehet lenyűgözni őket a Télapó leveleivel. Kicsit szomorúak ezek a részek, mikor a címzettek közül kikerülnek a kamaszodó fiúk, habár annál örömtelibb, mikor megszületik a kislány, és ő is elkezdi kapni. Tolkien ezt az élet rendjeként kezeli, habár aranyosak a kamaszodóknak célzott viccelődő, rezignált megjegyzései.

Minden levél más. Az újabb darabok tágítják és építik Karácsony apó legendáját, ezért tudja megállni helyét irodalmi műként az eredetileg magáncélú gyűjtemény. Nagyon nagy erény, hogy Tolkien nem ragad le a már ismert ábrázolásmódoknál, hanem saját karaktert teremt, akinek segítője az ügyetlen Jegesmedve, kertésze pedig a Hóember. Kár, hogy nem élvezhetjük a gyerekek reakcióit, válaszleveleit, illetve a családi hangulatot, mert biztos igazi karácsonyi pillanatokat okozhattak ezek a küldemények. Ám elképzelni lehet, és sokat elmond az is, hogy a leveleket megőrizték, és jóval később, az író halála után az örökösök közé tették.

J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek.
A szerző illusztrációival

Fordította: M. Szabó Csilla, Falcsik Mari
Magvető Kiadó, Budapest, 2019
192 oldal, teljes bolti ár 3699 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2959 Ft,
ISBN 978 963 143 8833

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

J. R. R. Tolkien gyermekei nem csupán az ajándékok miatt várták Karácsony apót: ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle! Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon.
Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta.
Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.