Otthonkeresők | Meir Shalev: Egy galamb és egy fiú

Posted on 2019. október 23. szerda Szerző:

0


Pokorny Zsófia |

Történelmi léptékkel igen fiatal a hetven éve alapított Izrael állam, születése óta mégis sokkal sűrűbb életet élt, mint sok nagy múltú ország. Meir Shalev, Izrael egyik legünnepeltebb regényírója az ország megalapítása utáni, 1948-as háború idejébe visz el igen különleges családtörténetével.

Az elbeszélő Jáir Mandelszon, idegenvezető, másik hőse pedig a háború idején élt, Csecsemő becenevű galambász fiú. Az ő munkakörének fontosságát az adta, hogy a háború fontos kommunikációs eszköze volt a galambposta. Jáir küldetést teljesít, amellyel anyja bízta meg: egy, a saját életformájához alkalmas házat kell találnia.

Az otthonkeresés a regény kulcsmotívuma, hiszen Csecsemő és a szerelme közötti kapcsolatot a mindig hazarepülő galambok határozták meg, ahogyan Jáir is az új otthont keresve igyekszik rátalálni önmagára és feldolgozni gyermekkora kudarcait.

Jáir múltját sok minden terheli. Ebben szerepet kap testvére, apja, és természetesen édesanyja, akihez különös szálakkal kapcsolódik. A sorok között pedig folyamatosan felsejlik a zsidó kultúra sok-sok izgalmas, olykor kevéssé ismert vonatkozása, a tradíciók, az ételek, a szokások. Jáir maga is reflektál a múltjára, felidézi kapcsolatát feleségével, visszaemlékszik gyermekkori szerelmére, Tiraléra. Ezzel párhuzamosan közelebb kerülünk Csecsemő történetéhez is. Gyerek még szinte, amikor a háború galambpostása lett, és ekkor éli át az első szerelmet is. A könyvben előre haladva egyre világosabbá válik a generációkon átívelő kapcsolat Jáir és a Csecsemő között.

Habár a mű és a cselekmény nem feltétlenül adna rá okot, de szövetén keresztül folyamatosan érzékeljük a lélek mélyén gyökerező derűt, ami áthatja főhősei személyiségét. A két családtörténet drámai hangvétele nem nehezedik rá a borús pillanatokban is felvillanó, nagyon emberi mozzanatokra.

Shalev kötete ezért lehet az útkeresés és az otthontalálás regénye, még ha nem is jut el mindenki a vágyott otthonig, ha nem is teljesül be a kívánt szerelem. A két férfi története morális példamutatásként is felfogható: mindketten kitartanak a legvégső pillanatig, és bíznak abban, hogy sikerrel járnak. Ez adja meg a folyamatos fejlődés ívét, az örökké pozitív, de azért fanyar mosolyt a szereplők – és az olvasó – arcán. Ez a mosoly nem a „diadalmas jövő” hurráoptimizmusáé, csupán emlékeztet arra, miért is kezdtük el keresni az otthonunkat.

Meir Shalev (Fotó: Ulrich Baumgarten)

Meir Shalev: Egy galamb és egy fiú
Fordította: Rajki András
Helikon Kiadó, Budapest, 2019
524 oldal, teljes bolti ár 4299 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 3439 Ft
ISBN 978 963 479 1102

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

A független Izrael Állam 1948-as kikiáltását követő háborúban – melyek során az még postagalambok segítették a harctéri kommunikációt – egy halálosan megsebesült fiatal galambász útjára engedi utolsó madarát, különleges búcsúajándékot küldve távoli kedvesének.
A „Csecsemő” becenévre hallgató fiú tragikus története szárnyra kap, és generációkon átívelve kíséri végig Jáir Mandelszon, egy középkorú, az ország madarait jól ismerő idegenvezető életét, aki kudarcba fulladó házasságából menekülve, haldokló édesanyja végakaratának engedelmeskedve épp álmai házát igyekszik megtalálni, melynek során újra találkozik rég nem látott, egykori szerelmével. És a párhuzamosan kibontakozó, fél évszázaddal elválasztott két történet egyre közelebb kerül egymáshoz, ahogyan egymás után kirepülnek csontkalickájukból az emlékezet postagalambjai – felelevenítve megszakadt kapcsolatokat, összekötve messzi sorsokat, múltat és jelent…