Jazz a Bálint Házban | Hot Jazz Band & Bíró Eszter

Posted on 2019. szeptember 16. hétfő Szerző:

0


BJI |

A Bálint ház két olyan zenei kiválóságot fogad szeptember 22-én, akik a maguk területén már régóta ismertek, de még sosem muzsikáltak együtt. A zenekar a Hot Jazz Band, a vendég Bíró Eszter.

A zenekar arról ismert – és azzal érdemelte ki a sok nemzetközi elismerés után a Kossuth-díjat –, hogy zenéjében autentikus hangzással szólal meg a tradicionális dzsessz. Ez nem a közismert – és egyébként joggal kedvelt – dixieland, hanem húszas, harmincas, negyvenes évek zenéje. Erről a zenéről tudni való, hogy elsősorban táncos helyek, ötórai teák (és egyéb, némileg erősebb italok), esetleg erőteljesebb házi (vagy kerti) zsúrok számára íródott, de onnan villámsebesen bevonult a színpadokra és a filmvászonra. (Tulajdonképpen még a koncerttermekbe is, lásd Gershwin, Irving Berlin sőt Stravinsky/Sztravinszkij egyes műveit.)

Az akkoriban vadnak, erkölcstelennek és shockingnak titulált táncok (naná, mi nem számított erkölcstelennek?) voltak, a népszerű charleston, shimmy, foxtrott. A zenekari repertoárban mind benne vannak, hozzá még a húszas évek nazális énekesei, a ’30-as évek lüktető, szvinges zenéje aztán tíz évvel később ennek a újjáéledő, újrafelfedezett (revival) hangzásai.

A zenekar a kezdetektől repertoárjára vette az ugyanebből a korból származó magyar szerzeményeket, köztük a Kabos-, Jávor-, Karády-, Tolnay Klári-filmek zenéit. Ezeknek a hazai viszonylatban nagyon ismert filmslágereknek az előadása egyben bájos fintor is, a Band ugyanis teljesen korhű, megidézi még a gramofonok bádoghangját is (szinte a sercegésig pontosan).

A program vendég énekese Bíró Eszter, őt musical- és operettszerepeiről és gyereklemezeiről ismerik a legtöbben. Zenei tanulmányait az USA-ban végezte, repertoárjában így bőven akad olyan darab, amit ugyanúgy megtalálhatunk a zenekaréban.

Bíró Eszter (Fotó: Hajdú András)

Bíró Eszter (Fotó: Hajdú András)

A koncertnek helyet adó Bálint Ház tiszteletére a Hot Jazz Band a maga stílusában – elővarázsolva amerikai és magyar jazz hangjait a múlt század első feléből – megszólaltat néhány ismert klezmer dalt is.

Hot Jazz Band

Bényei Tamás (zenekarvezető) trombita, bendzsó, ének
Fodor László klarinét, szaxofon
Kovács Tamás harsona
Szabó Lóránt gitár, bendzsó
Juhász Zoltán bőgő
Galbács István dob

Bálint Ház
1065 Budapest, Révay utca 16.
2019. szeptember 22.
Kapunyitás: 19:00, a koncert kezdése: 20 órakor

Kedvezményes jegyelővétel