A magyar, aki felforgatta Hollywoodot | Film Curtizról, vagyis Kertész Mihályról

Posted on 2019. szeptember 3. kedd Szerző:

0


Xénia | 

Szeptember 12-ével érkezik a magyar mozikba a Casablanca legendás magyar rendezőjéről, Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről szóló, számos nemzetközi fesztiválon díjazott magyar életrajzi noir, a Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot.

1942. Az Egyesült Államok már belépett világháborúba, amikor a magyar származású filmrendező, Kertész Mihály, azaz Michael Curtiz (Lengyel Ferenc) forgatja Casablanca című romantikus filmjét. Az állami intézmények háborús propagandát vártak el a készülő alkotásoktól, ezért hivatalnokokat (természetesen fafejűeket) rendeltek a forgatások felügyeletére, és ezzel számos akadályt állítottak a rendező elé. Magánéleti problémái is más súlyúvá alakulnak a forgatás ideje alatt: hírét veszi, hogy Magyarországon maradt nővére veszélyben van, váratlanul felbukkan a lánya (Dobos Evelin) és ez a kapcsolat is nem várt helyzetekbe sodorja a készülő filmet…

A Curtiz felidézi a Casablanca forgatásának néhány hónapját. Michael Curtiznak híresen rossz természete volt, mégis mindenki vele akart dolgozni. Hogy miért? A film erre a kérdésre is választ ad. Aztán – és ezt már tudjuk – elnyerte az első rendezői Oscart.

A film címszerepét Lengyel Ferenc alakítja (Anyám és más futóbolondok a családból, Portugál, Drága örökösök), a lányát, Kittyt Dobos Evelin (Aranyélet, Egynyári kaland, Napszállta (r.: Nemes Jeles László). Mellettük külföldi színészeket láthatunk: Yan és Rafael Feldman (Jack és Jill, Masters of Sex, Az Argo-akció), Declan Hannigan (Terror, Mentőexpedíció, Atomszőke), Scott Alexander Young (Terror, Drakula, Vörös veréb, Colette).

A különleges képi világú fekete-fehér életrajzi dráma elnyerte mind a hazai, mind a nemzetközi kritikusok elismerését: a film a 42. Montréali Nemzetközi Filmfesztiválon fődíjat, a Riviera Független Filmfesztiválon Topolánszky Tamás Yvan a legjobb rendezés, a Bostoni Nemzetközi Filmfesztiválon Dévényi Zoltán pedig a legjobb operatőr díját kapta. A Magyar Filmhétről Kiss Dorka, Breckl János, Árpa Karolina, Kolontáry Éva és Szabó Mónika a legjobb díszlet/látvány, legjobb jelmez és legjobb smink kategória szobraival térhettek haza.

Fotók: Stiglincz Gábor

Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Rendezte: Topolánszky Tamás Yvan
Producer: Sümeghy Claudia

Forgalmazó: Soldivision; Juno11 Pictures.

A film premier előtti vetítései közül még hátra van
szeptember 5.: Szolnok,
szeptember 6.: Ózd,
szeptember 10.: Debrecen.

Az első Oscar-díjas magyar rendezőről szóló nagyjátékfilmet a Klasszikus Filmmaraton Kertész retrospektív vetítéssorozatának záróakkordjaként is bemutatják december 9-én, egyidejűleg Budapesten és Egerben.