Kicsi település, nagy sikerekkel | IV. Perkupai Operafesztivál

Posted on 2019. augusztus 29. csütörtök Szerző:

0


Az Angelica leánykórus

B. Á. |

Visszatérő vendégként érkeztem a Per­kupai Opera­fesz­ti­válra, melyet augusztus 16-17-én rendeztek meg. Aki még nem hal­lotta a község nevét sem (hát még a fesztiválét): Borsodban található, nem túl messze az Aggteleki Nemzeti Parktól, az ország igen szép és igen szegény vidékén. A rendezvény megálmodója és főszer­vezője a nyolcszáz­egy­néhány lelkes falu híres szülötte, Szegedi Csaba opera­énekes.

A fesztivált az Angelica leánykar hangversenye nyitotta, Gráf Zsuzsanna vezényletével. A református templomban tartott, különleges hangulatú koncert hatalmas élményt nyújtott. A leánykar már korábban is megtapasztalt égi hangjait a közönség állva tapsolta meg. Aki lemaradt erről, másnap meghallgathatta az „angyali leánykórust”.

Másnap délelőtt Sebestyén Márta adott kon­certet a katolikus templomban. Világhírű énekesünk két zenész társával, ifj. Szerényi Bélával és Szabó Zoltánnal érkezett, akik a műsorban megszólaltatták a magyar népzenekincs hangszerkészletének igen jelentős részét. Mivel a látogatók, nézők sok zeneszerszámmal először találkoztak, két zeneszám között háttértörténeteket hallhattunk a dalokról és hangszerekről is.

Sebestyén Márta Szabó Zoltán (duda), ifj. Szerényi Béla (tekerőlant)t)

Sebestyén Márta kivételesen a pásztorfurulyát szólaltatja meg, társai Szabó Zoltán (duda), ifj. Szerényi Béla (tekerőlant)

Megtudhattuk, hogy a duda nem mindig számított az ördög hangszerének, sőt egykor még templomi muzsikát is írtak a kecskebőrös csudafurulyákra. A helyi hívek közösségének engedélyével ezekből a darabokból is hallhattunk néhány percnyit. (A koncert után Gasztro- és kézműves udvar várta a helyi termelők finomságaival az érdeklődő és megéhezett közönséget.)

A község másik neves szülötte Kalász László költő (1933–1999), az ő tiszteletére a fesztiválon minden évben Kalász László Irodalmi Emlékórát rendeznek. A költő előtt idén Nemcsák Károly színész és Szécsi Viktória énekes tisztelgett műsorával, gitáron Vihula Mihajlo kísérte őket (utóbbiak az Akvarell formáció tagjai).

Szécsi Viktória és Nemcsák Károly műsora a Kalász László művelődési házban, gitáron Vihula Mihajlo kísér, hátul a költő portréja látható

A poéta nevét viselő művelődési ház zsúfolásig megtelt – sokan ki is szorultak –, a bejutott szerencsések Kalász verseiből válogatott, rendkívül finoman szerkesztett műsort élvezhettek. Sajátos ízt adott az életutat átfogó, részben megzenésített versek elhangzásának, hogy a művek egyik szereplője – a költő özvegye – a nézők között ült, őt a Szívem körül című vers zenés feldolgozásával köszöntötték.

Lovaskocsis felvonulás nyitja a kétnapos fesztivált

Természetesen idén sem maradhatott el a községen végighaladó lovaskocsis felvonulás, és ez vezette be a református templomban tartott Operagálát, egyébként ez a vonzotta a legtöbb érdeklődőt. A programot a fesztivál hivatalos fanfárja indította (szerzője Szekeres László, megszólaltatója a Brasstones Rézfúvós Quintet.)

A külföldön is gyakran vendégeskedő baritonista, Szegedi Csaba az Operaházból a lehető legnagyobb szeletet szándékozott elhozni a szülőfalujába. Idén a mezzo-legenda Meláth Andrea és egy fiatal tehetség, Zemlényi Eszter voltak a segítségére. A korábbi években áriaválogatás hangzott el, idén Szegedi Csaba éppen most futó operaházi szerepével lepte meg a közönséget, Erkel Bánk bánjának második felvonásával.

Részlet a Bánk bánból ( Csaba)

Melinda és Bánk bán kettőse (Zemlényi Eszter, Szegedi Csaba)

A műsor első részében minden művész előadott egy-egy áriát, sőt a közönség soraiból színpadra merészkedő fiatal basszista, Forgács Péter is megmutathatta, hogy mit tud. Nem amatőrről van szó: Forgács az idén először átadott, „Ifjú tehetség díj” első birtokosa.

A második részben az énekesek jelmezt öltöttek, Meláth Andrea mint Gertrudis, Zemlényi Eszter Melindaként, Forgács Péter Tiborc szerepkörét vette fel, Szegedi Csaba pedig a címszerepet, és az opera egyik legszebb részét adták elő Tóth Sámuel Csaba zongorakíséretével.

A nagysikerű koncertet idén is közönségtalálkozó és szeretetvendégség zárta, felszolgálták a fesztivál hivatalos borát és tortáját. Búcsúzóul és meglepetésként az Angelica leánykartól hallhattuk Kodály Esti dalát.

Tavasztól őszig fesztiválvirágba borul hazánkban falu és város, a Perkupai Operafesztivál mégis egyre nagyobb figyelemnek örvend. Nem volt cél felülmúlni az előző év látogatottságát, de azért sikerült. A magaskultúra kincsei vettek körül, a lelkünk meg hatalmas ölelést kapott a szeretetből, ami ezt a rendezvényt életre hívta.

Fotók: A Perkupai Operafesztivál Facebook oldala