»Értékteremtőit öleli keblére a haza« | László Ágnes: Értékteremtők 2019

Posted on 2019. június 25. kedd Szerző:

0


Kulcsár László |

Értékteremtők című portrékötetét immár hatodik alkalommal nyújthatta át László Ágnes a minap zárult könyvhéten. Hovanyecz László a 2001-ben alapított Hazám-díj révén kiváló emberek sokaságával találkozhatott, aztán 2012-ben átadta kollégájának a stafétabotot. Ebben a visszatekintésben némi szomorúság is van, mivel évről évre egyre kevesebben vehetnek részt a frissen díjazottak ünneplésén, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.

A harmincöt tudós és közéleti személyiség által 2000-ben alapított XXI. Század Társaság kimagasló kezdeményezése a 2001 októberében alapított Hazám-díj. Ezt azok a magyar kiválóságok kaphatják – itthonról és határainkon túlról –, akik értékőrző és értékteremtő életművük által kimagaslanak kortársaik sorából.

A közönség soraiban – erősen fogyatkozó számban – ott vannak még, akik esztendőkkel azelőtt vehették át a díjat. A teljes névsor tanulmányozható László Ágnes legújabb portrékötetének elején, a további jó kétszáz oldalon viszont azok szólalnak meg, akiket társadalmi elismertségük alapján a kuratórium Hazám-díjra érdemesített: Beer Miklós püspök, Csikai Miklós agrárközgazdász, Eötvös Péter zeneszerző, karmester, zenepedagógus, Gombár Csaba szociológus, politológus, Mészáros Márta filmrendező-forgatókönyvíró, Ráday Mihály operatőr, rendező, tévés szerkesztő, Tolnai Ottó író, költő, műfordító.

Beer Miklós, Csikai Miklós, Eötvös Péter

Jól ismert személyiség valamennyi. A püspökről tudjuk, hogy ő nem a harcos, a „sziszegő kereszténység” (©Esterházy Péter) papja. Együttérző és „ingerlő szerénységét” sokan nem is bocsátják meg neki. Bírálói és ellenségei egyaránt vannak – mint bármely hétköznapi embernek, akik közül bár Beer Miklós nem kíván kitűnni, mégis kiemelkedik – derül ki portréírójának, László Ágnesnek a soraiból.

Csikai Miklós is egész szerzői ívet kapott a kérdező újságírótól, aki a tőle megszokott lendítő kérdésekkel segít elmélyülni alanya múló éveiben, miközben nem csupán személyisége, hanem az általa megélt kor is kirajzolódik a portré-interjúból.

Hazánk világszerte legnevesebb magyar muzsikusát is megismerhetjük; ha a dallamok művészeit kellene sorolni a huszadik századból, Bartók és Kodály után minden bizonnyal Eötvös Péter lenne a harmadik, aki nagy szerencsénkre itt van velünk a 21. században is, elvégre még csak 75 esztendős – tele dallammal és lendülettel, akire a legkiemelkedőbb zenekarok várnak Európában – és zeneszeretők milliói a nagyvilágban.

Néhány év óta Varga Gyula emeritus professzor méltatja a Hazám-díj kitüntetettjeit. Még mielőtt a Gombár Csabával készült interjút ajánlanám, álljon itt néhány mondat a laudációból: „(Gombár) meggyőződéses liberális. Az emberi szabadság szépségének és értelmének hitszónoka. Idegen tőle a harci düh, de ostorozza a gyengéknek a politikába is beépült fegyverét, a gyűlölködést. Mint írja: »A politikailag korrekt beszéd az, hogy legalább szavainkkal ne sértsünk másokat.«”

Gombár Csaba, Mészáros Márta, Ráday Mihály

Hadd írjam ide: Mészáros Márta számomra csodalény. Elképesztő mennyiségű energia, akarat, tudatosság lobog ebben a törékeny asszonyban, akit a diktatúra és a magánéleti tragédiák egyaránt úgy megkínoztak, hogy más a töredékétől is kirepült volna az élet centrifugájából. Hét nyelven beszél, hatvannál több filmet rendezett, könyveket írt, előbb tüntették ki külföldön, mint itthon… És ha bárki többet (a lényeget!) szeretné megtudni Mészáros Mártától, annak jó szívvel ajánlom a kötetből az őt megszólaltató interjút. Csak úgy mellesleg (dehogyis mellesleg!) legújabb filmjét – Aurora Borealis – Északi fény – azokban a napokban is adták a mozik, amikor Hazám-díjat kapott.

Tolnai Ottó

A film világából érkezett a Károlyi-palotába Ráday Mihály is; édesapja a nagyszerű színész, a gyönyörű beszédű (ezért Kazinczy-díjas) rádiós, akinek fiát filmoperatőrként, rendezőként, tévészerkesztőként, mindenekelőtt pedig okos nyugalommal érvelő városvédőként ismernek. Misi (újságíró-körökben ez a megszólítás dukál neki), a Hazám-díj okán adott interjújában is hű marad önmagához: „A már meglévő értékeinket meg kellene tudnunk becsülni és védeni…” Hányan vallják ugyanezt, ám gyakorta egyre inkább hiába: napjaink mindent földúló politikai akarata hetente csavarja ki a városvédő Pallasz Athéné kezéből a lándzsát…

Csak a névsorban került a végére a Kossuth-díjas Tolnai Ottó, író, költő és műfordító. Kiáltásnyi távolságra él a szerb–magyar határtól, Palicson. Szerencsés alkotó, a hatvanas évek óta jelennek meg kötetei nem csupán anyanyelvén, hanem szerbül, franciául, németül is, kezdve a Homorú versekkel (ezzel a kötettel debütált), folytatván gyermekversekkel, drámákkal, esszékkel, kisebb-nagyobb prózai művekkel. Róla is sokat írtak, írnak, méltatták és méltatják, hiszen a többi között számos költészeti díjjal is elismerték munkásságát, most pedig a Hazám-díj lett életművének újabb koronája.

László Ágnes

Köszönjük László Ágnesnek a velük folytatott izgalmas, sok újat adó beszélgetéseket.

Fotók: Kulcsár László

Értékteremtők 2019
Írta és összeállította: László Ágnes
Kossuth Kiadó, Budapest, 2019
224 oldal, teljes bolti ár 3400 Ft,
kedvezményes webshop ár a kiadónál 2390 Ft
ISBN 978 963 099 4811

* * * * * *

A könyv kiadói fülszövege

Kiválóságok, akik a kultúrában, a tudományban, az üzleti világban maradandót alkottak. A könyv őket, az alkotó egyéniségeket mutatja be egy-egy portréinterjúban. Aktuális gondolataikat, érzelmeiket, hitvallásukat, pályaívüket, fontos és tanulságoktól sem mentes életrajzi történeteiket, humorukat és bölcsességüket ismerhetik meg az olvasók.
A XXI. Század Társaság rangos kitüntetése, a Hazám-díj – ezzel a könyvvel együtt – a feledés elleni emlékezést, valamint példát adó értékeink megbecsülését szolgálja.